Material realizat de Andra Așibreiner.
Președintele Chinei, Xi Jinping, a afirmat că dorește să transforme armata chineză într-un „perete de oțel capabil de a proteja interesele naționale”, relatează Al Jazeera. Declarațiile șefului de stat au fost aduse în încheierea discursului său susținut la Congresul Național al Poporului. Oficialul chinez a subliniat, de asemenea, necesitatea unui „sistem de securitate național” îmbunătățit și protejarea „noului model de dezvoltare al Chinei cu o nouă arhitectură de securitate” făcând aluzie la numeroasele provocări cu care se confruntă China post-pandemică. În cadrul armatei Republicii Populare Chineze se desfășoară o campanie de modernizare care se va termina în 2035 și are ca scop crearea unei armate capabile să „protejeze suveranitatea națională, securitatea și interesele”, a declarat președintele Xi Jinping. În Republica Populară Chineză se desfășoară o campanie de modernizare militară care se va încheia în 2035 și are ca scop crearea unei armate capabile să „protejeze suveranitatea națională, securitatea și interesele”, a declarat președintele Xi Jinping.
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a semnat împreună cu omologul său iranian, Ebrahim Raisi, un document de cooperare, informează Al Jazeera. Documentul a fost semnat în timpul vizitei președintelui Lukașenko în Teheran, capitala Iranului, marcând 30 de ani de relații diplomatice între cele două state. Cei doi șefi de stat, împreună cu delegații acestora au întreprins discuții din care au rezultat opt acorduri în domeniile comerțului, mineritului și transporturilor. Raisi a declarat că Teheranul, stat susținător al Rusiei, a transformat sancțiunile Statelor Unite ale Americii și ale Occidentului în oportunități pentru sine și va împărtăși metodele de abordare a sancțiunilor cu „statul prieten”, Belarus. „Țările care sunt sancționate de SUA trebuie să lucreze împreună și să formeze un colectiv comun pentru a distruge arma sancțiunilor” a declarat Liderul Suprem al Iranului, Ali Khamenei, într-o discuție cu Lukașenko.
Autoritățile marocane au cerut celui mai mare partid islamist, Partidul Justiției și Dezvoltării, să nu mai atace legăturile cu Israelul, relatează Reuters. Reacția oficialilor a venit după ce membrii partidului l-au mustrat pe ministrul de afaceri externe pentru că a apărat statul Israelian în detrimentul palestinienilor, într-o discuție cu Comisarul European pentru vecinătate și extindere. Reînceperea violențelor dintre israelieni și palestinieni reprezintă o provocare pentru țările arabe care au normalizat și reluat legăturile cu Israelul. Relațiile diplomatice dintre Maroc și Israel au fost reluate la finele anului 2020 după un acord negociat de administrația Trump, care includea recunoașterea suveranității Rabatului asupra Saharei de Vest, de către Washington.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se confruntă cu cea mai mare provocare din ultimii 20 de ani de conducere, informează Reuters. Conform unor noi sondaje realizate cu privire la președinția Turciei, candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, conduce împotriva actualului președinte cu peste 10 puncte procentuale. Sondajele arată că blocul de opoziție, numit Alianța Națiunii, conduce cursa parlamentară, cu cel puțin șapte puncte în fața Partidului Justiției și Dezvoltării în fruntea căruia se află Erdogan. Alegerile vor avea loc în data de 14 mai și sunt considerate de cetățeni ca fiind cele mai importante scrutine din istoria Turciei.
Jurnaliștilor independenți și presei străine le-a fost interzisă participarea la prima sesiune a noului parlament al Tunisiei, informează The Guardian. Interdicția jurnaliștilor de a intra în clădirea parlamentului a fost prima interdicție de acest gen de la revoluția din 2011 când a fost înlăturat fostul dictator Zine al-Abidine Ben Ali. Kais Saied, președintele ales în 2019 a modificat constituția pentru a reduce radical puterea parlamentului. Fatma Mseddi, deputat nou ales, a declarat că decizia de a restricționa accesul a fost luată pentru a evita „dezordinea” și transmiterea unei „imagini nepotrivite”. Jurnaliștii au protestat în fața clădirii parlamentului, iar Sindicatul Național al Jurnaliștilor din Tunisia a emis o declarație în care era prezentată în paralel situația actuală cu cea de la revoluție.