- Parlamentul Marii Britanii a votat o lege care permite prim-ministrului Teresa May să invoce Articolul 50 și să înceapă negocierile pentru Brexit, relatează CNN. Camera Comunelor a refuzat luni să voteze legea în cauză, ce includea atunci câteva modificări propuse de Camera Lorzilor. Astfel, Camera Comunelor a întors legea la Camera Lorzilor pentru a fi discutată și votată din nou. Într-un final, camera superioară a parlamentului Marii Britanii nu a insistat asupra amendamentelor inițial propuse, care aveau scopul de a proteja cetățenii UE într-o Mare Britanie post-UE. Prin urmare, Camera Lorzilor a cerut să se ajungă la un acord cât mai curând, indiferent de ce ar presupune acesta, și a transmis Reginei propunerea de lege susținută inițial de Camera Comunelor. Acum Regina doar trebuie sa semneze proiectul de lege în cauză ca acesta să devină lege. După ce Regina va semna proiectul de lege, Teresa May va putea invoca Articolul 50, inițiind procesul de plecare a Marii Britanii din UE.
- SUA va staționa în mod definitiv drone de atac în Coreea de Sud, informează CNN. Armata SUA a anunțat, la doar o săptămână după ce Coreea de Nord a tras patru rachete balistice în Marea Japoniei, că va poziționa drone de atac în Coreea de Sud. De asemenea, în această perioadă, SUA și Coreea de Sud organizează un exercițiu militar comun anual. „SUA și partenerii săi regionali simt necesitatea de a demonstra și ei că dețin controlul și că sunt pregătiți, și nu doar ca reacția la atacul direct din partea Republicii Democratice Coreene,” a declarat Corey Wallace de la Facultatea de Studii Est-Asiatice, Freie Universität Berlin.
- Turcia i-a pus ambasadorului Olandei la Ankara, C. van Rij, interdicție de a mai intra pe teritoriul turc din momentul în care îi expira mandatul diplomatic, potrivit The Guardian. Această decizie a fost luată în contextul unui conflict în creștere dintre Turcia și Uniunea Europeană, în ceea ce privește situația imigranților care încearcă să ajungă în UE prin Turcia. Situația tensionată dintre Turcia și UE este cauzată și de conflictul dintre președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, provocat de faptul că oficialii germani au oprit mai multe mitinguri electorale din Germania pentru referendumul ce urmează să aibă loc în Turcia, pentru a decide dacă președintelui îi va reveni o putere decizională mai mare sau nu. Numan Kurtulmuş, vice-prim-ministru și principalul purtător de cuvânt al guvernului turc, a declarat că de asemenea Turcia își va închide spațiul aerian pentru diplomații olandezi.
- Rusia a anunțat va fi reprezentată la Eurovision în acest an, în Ucraina, de Yuliya Samoylova, o cântăreață în scaun cu rotile, ce a cântat în Crimeea imediat după anexarea acesteia de Rusia, relatează The Guardian. Rusia și-a anunțat reprezentantul pentru concursul de muzică Eurovizion, astfel punând punct speculațiilor că ar intenționa să boicoteze în acest an concursul. Cu toate acestea, alegerea Moscovei este una controversată. Yuliya Samoylova este o tânără în scaun cu rotile, care va cânta „Flame is Burning,” sugerând că „nici vârsta și nici dizabilitățile fizice nu pot fi o piedică dacă oamenii vor să realizeze ceva.” Controversa constă în faptul că Samoylova a cântat în Crimeea imediat după ce aceasta a fost anexată de Rusia, încălcând suveranitatea Ucrainei.
- Pentagonul intenționează să declare mai multe zone din lume ca fiind câmpuri de luptă temporare, conform The Guardian. Pentagonul a cerut Casei Albe să declare mai multe zone din lume drept „regiuni temporare de activitate ostilă,” ceea ce i-ar permite să desfășoare în acele zone activități militare precum în Irak, Afganistan și Siria. Propunerea Pentagonul ar pune în aplicare un plan controversat al administrației Obama, cunoscut sub numele de Ghidul Președintelui pentru Politici (GPP), care implica ca președintele SUA și Consiliul Național de Securitate să decidă în ultimă instanță dacă atacurile asupra potențialilor teroriști din zone nedeclarate drept câmpuri de luptă sunt sau nu necesare, cum ar fi în Yemen, Somalia și Pakistan. Pentagonul propune ca în perioada de 180 zile în care zonele respective sunt declarate temporar câmpuri de luptă, decizia în ceea ce privește atacurile asupra grupărilor teroriste să fie luată doar de comandanții militari.
- Cel puțin 65 persoane au decedat din cauza unei alunecări de teren din cea mai mare groapă de gunoi a Etiopiei, informează The Guardian. Autoritățile au anunțat luni că sâmbătă a avut loc o alunecare de teren de proporții la cea mai mare groapă de gunoi din Etiopia, chiar lângă capitala țării, Addis Ababa. În consecință, cel puțin 65 persoane au decedat, potrivit datelor oferite de Dagmawit Moges, șeful biroului de comunicații al capitalei. Multe dintre victime sunt persoane ce căutau mâncare în groapa de gunoi, ce ocupa o suprafață de 30 hectare.
- Secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, a declarat că președintele SUA, Donald Trump, nu a avut în vedere interceptarea convorbirilor telefonice când l-a acuzat pe fostul președinte SUA, Barack Obama, pe Twitter că i-ar fi interceptat convorbirile telefonice, potrivit CNN. Casa Albă a negat luni într-o conferință de presă că Donald Trump l-ar fi acuzat pe Barack Obama ca i-ar fi interceptat convorbirile telefonice din Trump Tower în timpul campaniei electorale pentru președinția SUA din 2016. „Consider că nu se pune problema că administrația Obama, că au existat acțiuni de supraveghere și alte activități în 2016,” a declarat Spicer. „Președintele a folosit cuvintele ’interceptarea convorbirilor telefonice’ în ghilimele pentru a se referi, pe larg, la activități de supraveghere.” Cu toate acestea, ’interceptarea convorbirilor telefonice’ este o metodă specifică de supraveghere, care presupune transvazarea într-un fir de telefon sau fax pentru a colecta informații.
- Rebelii sirienii au acceptat să-și părăsească ultima enclavă din orașul Homs, relatează BBC. Talal Barrazi, guvernatorul Homs, a declarat că evacuarea al-Wair este parte a unei înțelegeri cu liderii rebelilor și că aceasta va dura de la șase până la opt săptămâni. Activiștii de opoziție au declarat că rebelii și familiile lor vor fi lăsați să meargă în nordul Siriei, unde există regiuni controlate de rebeli. Al-Wair, cu o populație de aproximativ 75.000 oameni, s-a aflat sub asediul forțelor guvernamentale din 2013. Homs a fost numit „orașul revoluției” după ce rezidenții au început să susțină ideea de a-l demite pe președintele Bashar al-Asaad în 2011 și apoi au reușit să alunge forțele de securitate din cea mai mare parte a orașului în anul următor.
- Fostul președinte al Egiptului, Hosni Mubarak, va fi eliberat din închisoare, conform CNN. Pe 2 martie 2017, Mubarak a fost reținut din cauza unor acuzații conform cărora acesta ar fi fost responsabil de omorârea protestatarilor în timpul revoltelor din cadrul Primăverii Arabe din 2011. Curtea de Casație a Egiptului l-a achitat pe Mubarak. Curtea de Casație este cea mai înaltă curte de soluționare a litigiilor criminale, iar decizia acesteia este definitivă.
- Japonia urmează să-și trimită cea mai mare navă de război pe Marea Chinei de Sud, pentru un tur de trei luni, ce va începe în mai, informează The Independent. Aceasta ar fi cea mai mare demonstrație a forței navale Japoniei de la Al Doilea Război Mondial. China pretinde suveranitatea asupra întregului teritoriu din Marea Chinei de Sub, cauzând tensiuni în relația cu Japonia și cu SUA. Din cauza conflictului ce persistă în regiune, SUA a stabilit patrule navale și aeriene regulate pentru a asigura libertatea navigației. Purtătorul de elicoptere Izumo va face un stop în Singapore, Indonezia, Filipine și Sri Lanka, alăturându-se în iulie exercițiile navale comune din Malabar ale Indiei și SUA, înainte de a se întoarce în Japonia în august.
Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 13 martie în lume – Parlamentul Marii Britanii a votat legea care permite prim-ministrului Teresa May să invoce Articolul 50 și să înceapă negocierile pentru Brexit, SUA va staționa în mod definitiv drone de atac în Coreea de Sud, iar Japonia urmează să-și trimită cea mai mare navă de război pe Marea Chinei de Sud
Vezi și
A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești
Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …