Home / A fost azi în lume / A fost 13 mai în lume – Rusia ripostează la instalarea scutului NATO anti-rachetă din România, atentate în Irak și acuzații de spionaj aduse președintelui interimar din Brazilia

A fost 13 mai în lume – Rusia ripostează la instalarea scutului NATO anti-rachetă din România, atentate în Irak și acuzații de spionaj aduse președintelui interimar din Brazilia

Material realizat de Oana Hroștea și Ionuț Grozavu

TITLURILE ZILEI

1. Preşedintele Rusiei, Vladimir Puțin, a susţinut vineri că scutul antirachetă pe care Statele Unite ale Americii l-a construit în Romania poate aduce cu sine noi conflicte militare, promiţând în acelaşi timp să modifice bugetul Rusiei astfel încât să facă faţă tuturor “ameninţărilor”, relatează Reuters. Scutul antirachetă în valoare de 800 de milioane de dolari a fost pus în funcţiune joi şi este folosit ca o măsură de apărare împotriva rachetelor din Iran şi a aşa numitelor „state necinstite”. Putin consideră că sistemul are ca scop tocirea arsenalului nuclear al Rusiei.

2. Mustafa Amine Badreddine, considerat comandantul militar de cel mai înalt rang al organizaţiei politice şi paramilitare Hezbollah în războiul din Siria, a fost ucis în Damasc, informează BBC. Grupul militant din Liban a dat această informaţie publicităţii vineri printr-o declaraţie pe site-ul lor, al-Manar, susţinând că Badreddine a decedat în urma unei explozii de lângă aeroportul din Damasc.

3. Un agent de securitate a fost ucis lânga ambasada Australiei din Bagdad, capitala Irakului, susţin oficialităţile. Ministrul de Externe, Julie Bishop, a afirmat într-o declaraţie că victima este un cetăţean de origine australiană în vârstă de 34 de ani, informează BBC. Bishop a susţinut într-o conferinţă de presă că moartea acestuia nu este legată de mediul extins de securitate din Bagdad.

4. Oficialităţile din Rusia au permis în ultimii patru ani mai multor militanţi islamişti, căutaţi de autorităţi, să părăsească ţara, de frica unor eventuale atacuri teroriste, relatează Reuters. Saadu Sharapudinov, membru al unui grup islamist, a susţinut într-un interviu acordat jurnaliştilor Reuters înafara Rusiei cum în decembrie 2012 oficiali ai serviciului de spionaj rusesc i-au propus să părăsească ţara în schimbul libertăţii sale. După câteva luni, acesta a primit, spune el, un paşaport cu o noua identitate şi un bilet de avion doar dus spre Istanbul.

5. Poliţia franceză a fost nevoită să evacueze în cursul zilei de vineri zeci de persoane dintr-o clădire pe care au pus stăpânire în semn de protest împotriva controversatei legi a dreptului la muncă în Franţa, informează Reuters. Poliţia a început operaţiunea încă de dimineaţă când, ajutându-se de scara unei maşini de pompieri, au urcat pe acoperişul unei hale publice din Rennes, stropind cu apă protestatarii pentru ai face să iasă din clădire.

6. În urma tensiunilor dintre Partidul Muncitorilor din Kurdistan şi guvernul turc din ultimele două zile, ambele facţiuni au suferit pierderi. Astfel, opt soldaţi de origine turcă si 22 de militanţi kurzi şi-au pierdut viaţa în regiunea de sud-est a Turciei, ca urmare a confruntărilor, informează Reuters. Preşedintele turc, Tayyip Erdogan, este de părere că atât violenţa, cât si ameninţarea reprezentată de militanţii Statului Islamic, justifică legile anti-teroriste ale Turciei, acestea din urmă devenind un subiect sensibil in discuţiile cu Uniunea Europeana privind un acord pentru a stopa fluxul de migranți ilegali în Europa.

7. Şaisprezece oameni au murit în nordul Iraqului în urma unor atacuri cu bombe şi a unor atacuri armate, ambele fiind revendicate de către Statul Islamic. Acest eveniment a fost declanşat de către trei indivizi ce au deschis focul cu mitraliere aproape de miezul nopții, la o cafenea din orașul musulman din Balad, relatează Reuters. Atacul s-a soldat cu cel puţin 12 morţi şi 25 de răniţă. Atacatorii au fugit iar ore mai târziu unul dintre ei si-a declanşat vesta explozivă la o piață de legume din apropiere, după ce poliția și membrii miliției șiite l-au încolțit într-o clădire dezafectată, rezultând patru morţi si doi raniţi în stare critică.

8. În urma unui atac cu bombă din cartierul Sancaktepe din Istanbul, şase soldați și un civil au fost răniți atunci când mașina a explodat în apropierea unei baze militare în cel mai mare oraș al Turciei, Istanbul, înstiinteaza Reuters. În urma acestui incident, opt persoane au fost reţinute, inclusiv persoana bănuită de amplasarea bombei la faţa locului.

9. Conducătorii Suediei, Danemarcei, Finlandei, Norvegiei şi Islandei vor merge vineri într-o vizită la Casa Albă într-un summit unde subiectul principal va fi agresiunea militară a Rusiei, relatează Reuters. Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii, plănuieşte să poarte discuţii cu liderii celor mai importante state nordice pe tema problemelor de securitate de la nivel global, incluzând şi criza din Irak şi Siria care a dus la mulţimea de migranţi din Europa.

10. Michel Temer, preşedintele interimar al Braziliei, este bănuit că, în perioada în care deţinea funcţia de ambasador, raporta informaţii serviciilor secrete ale Americii, informeaza RT. Potrivit site-ului Whistleblowing, Temer comunica cu ambasada americană din Brazilia prin intermediul telegramelor.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …