Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 13 iunie în lume – Procurorul general al SUA a depus mărturie în fața comisiei care anchetează implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale, președintele Franței susține că ușile UE sunt deschise pentru Marea Britanie, Erdogan condamnă blocada impusă Qatarului, iar trei bărbați din Columbia au devenit membrii primei ”familii poliamoroase” din țară

A fost 13 iunie în lume – Procurorul general al SUA a depus mărturie în fața comisiei care anchetează implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale, președintele Franței susține că ușile UE sunt deschise pentru Marea Britanie, Erdogan condamnă blocada impusă Qatarului, iar trei bărbați din Columbia au devenit membrii primei ”familii poliamoroase” din țară

Procurorul general al Statelor Unite ale Americii, Jeff Sessions, a negat că a avut întâlniri secrete cu oficiali ai Rusiei într-un hotel din Washington DC, refuzând în mod repetat să răspundă la întrebări cu privire la conversațiile private avute cu președintele SUA, în cadrul unei audieri în fața membrilor Comisiei pentru Informații din Senatul american, informează BBC. Sessions a promis că va lupta pentru a-și apăra onoarea ”împotriva acuzațiilor false și indecente”. Sessions, care este cel mai înalt oficial american al autorităților de aplicare a legii, a declarat totodată că nu a primit niciodată informări clasificate cu privire la implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale de anul trecut.

Câteva sute de persoane de la o tabără de refugiați din Irak au avut nevoie de tratament medical după ce au consumat mâncare contaminată provenită de la o agenție de ajutorare britanică, potrvit The Guardian. Circa 200 de persoane au fost spitalizate, iar alte aproape 600 au avut nevoie de tratament în cadrul taberei după ce au consumat alimentele în cursul serii de luni, la masa de ”iftar”, care marchează sfârșitul postului unei zile din timpul Ramadanului. Persoanele afectate se aflau în tabăra Hasanham U2, una dintre cele 13 tabere de refugiați ridicate de Organizația Națiunilor Unite și autoritățile din Irak pentru a-i adăposti pe civilii care s-au refugiat din calea conflictului cu militanții Statului Isis. Zeci de ambulanțe și autobuze au ajuns la tabără pentru a-i transporta pe cei mai grav afectați la spitale. Alimentele au fost furnizate de organizația ”Trustul Caritabil de Ajutorare a Nevoiașilor”, ai cărei reprezentanți au alertat medicii și alte cadre medicale de îndată ce au luat la cunoștință despre otrăvirea refugiaților. Organizația a anunțat că a demarat o procedură legală împotriva patronului restaurantului de la care au procurat alimentele, iar autoritățile din provincia Erbil l-au arestat pe acesta.

”Până la sfârșitul negocierilor, există oricând șansa de a redeschide ușa Uniunii Europene”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron, în cadrul unei declarații de presă comune alături de premierul britanic Theresa May, informează The Guardian. Noul președinte francez a semnalat totodată că există speranță pentru cei care se opun unui ”Brexit greu” că pot fi atinse puncte de compromis. De cealaltă parte, Theresa May a subliniat că își dorește realizarea unui ”parteneriat profund și special” cu Uniunea Europeană, rămânând totodată determinată de a face un succes din Brexit. Cu toate acestea, vizita lui May la Paris a fost umbrită de rezultatul mult sub așteptări al alegerilor parlamentare din Marea Britanie, astfel că ceea ce ar fi trebuit să reprezinte o primă vizită externă de succes a premierului britanic care intenționa să demareze negocierile pentru Brexit de pe poziții de forță, la adăpostul unei majorități confortabile. Dar rezultatul alegerilor de joia trecută o plasează pe May într-o postură incertă, fiind nevoie ca formațiunea pe care o conduce, Partidul Conservator, să încheie un acord cu controversatul Partid Unionist Democrat din Irlanda de Nord, o înțelegere asupra căreia mai multe voci conservatoare sau ale laburiștilor din opoziție au avertizat că reprezintă o amenințare a procesului de pace dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

Guvernul Statelor Unite ale Americii a declanșat, marți, o alertă rară prin care a avertizat asupra pericolelor de securitate cibernetică și totodată acuzat guvernul Coreei de Nord de o serie de atacuri cibernetice care se întind pe o perioadă de timp începând cu 2009, subliniind că acestea ar putea să se repete în viitorul apropiat, informează Reuters. Avertismentul comun al Departamentului pentru Securitatea Internă și al Biroului Federal de Investigații susține că ”actori cibernetici din guvernul nord-coreean”, denumit drept ”Cobra Ascunsă” în cadrul raportului, au țintit sectoarele media, industria aeronautică și financiare, precum și infrastructura strategică din SUA și la nivel global. Totodată, un tânăr american reținut anul trecut și condamnat la 15 ani de muncă în lagăr, studentul Otto Warmbier, a fost eliberat după 17 luni de detenție, potrivit părinților acestuia, scrie CNN. Tânărul se află însă în comă de mai bine de un an, după ce autoritățile din Coreea de Nord au afirmat că acesta s-a îmbolnăvit de botulism. El ar fi luat o pastilă de somn și nu s-a mai trezit de atunci. Părinții tânărului au aflat despre faptul că acesta este în comă abia săptămâna trecută.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a denunțat decizia de izolare a Qatarului de mai multe state arabe, descriind decizia drept ”inumană și împotriva valorilor islamice”, relatează BBC. Liderul de la Ankara a promis că va ajuta Qatarul să depășească efectele crizei, despre care a afirmat că este în sarcina Arabiei Saudite pentru a fi rezolvată. Turcia a trimis deja produse lactate, avicole și sucuri în Qatar, acestea ajungând deja pe rafturi la sfârșitul săptămânii trecute. Totodată, Marocul s-a alăturat Kuwaitului în rândul statelor care au decis să rămână neutre cu privire la sancțiunile impuse Qatarului și s-a oferit să medieze conflictul. Între timp, un afacerist din Qatar intenționează să importe pe calea aerului circa 4.000 de bovine din rasa Holstein pentru a asigura producția de lapte pe durata blocadei. Planul a fost dezvăluit de Moutaz Al Khayyat, președintele Power International Holding, care a afirmat că ar fi necesare circa 60 de zboruri pentru a livra bovinele, care au fost achiziționate în Australia și SUA. Dacă va fi dus la bun sfârșit, acesta ar reprezenta cel mai substanțial transport aerian de bovine realizat vreodată.

”Suntem un guvern în așteptare”, a declarat liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, cu ocazia primei reuniuni săptămânale a parlamentarilor laburiști după alegerile de săptămâna trecută, în urma cărora formațiunea a obținut un scor neașteptat de bun și va avea 32 de mandate în plus față de legislatura precedentă, scrie The Independent. ”Joia trecută, am întors sorții pariului Theresei May și am obținut mandate în fiecare regiune și țară din Britania și sunt în mod deosebit încântat pentru că ne-am crescut reprezentarea din Scoția”, a afirmat Corbyn. ”Am crescut baza de voturi obținute de laburiști cu cel mai mare procent din oricare scrutin din 1945 încoace și am câștigat mandate în plus pentru prima dată după 1997. Acum că alegerile s-au încheiat, următoarea fază a campaniei noastre pentru a obține o guvernare majoritară a început deja. Trebuie să fim permanent în modul de campanie și pe picior de alegeri”, a mai adăugat Corbyn. Scorul obținut de laburiști nu a fost însă suficient pentru a câștiga alegerile, însă a contribuit la o scădere a ponderii Partidului Conservator în Camera Comunelor, care nu au mai obținut o majoritate absolută și sunt nevoiți să realizeze o alianță cu un partid minoritar pentru a rămâne la guvernare.

Trei bărbați din Columbia au primit recunoașterea legală potrivit căreia au devenit prima ”familie poliamoroasă” din Columbia, o țară unde căsătoriile dintre persoane de același sex au fost legalizate anul trecut, informează The Telegraph. ”Dorim să ne afirmăm gospodăria, dar și drepturile, deoarece până acum nu aveam o bază legală pentru a ne înregistra ca o familie”, a declarat unul dintre cei trei, actorul Victor Hugo Prada, într-un clip difuzat de media columbiană. Uniunea îi mai cuprinde pe instructorul de sport John Alejandro Rodriguez și pe jurnalistul Manuel Jose Bermudez, toți cei trei semnând actele în fața unui funcționar al primăriei din Medelin. Aceștia au devenit astfel membrii unei familii cu drepturi de moștenire, denumită în termeni legali ”familie poliamoroasă”. Avocatul și activistul pentru drepturile persoanelor gay, German Rincon Perfetti, a declarat că există mai multe uniuni de câte trei persoane în Columbia, însă aceasta este prima care este recunoscută în mod legal. ”Este o recunoaștere a diferitelor tipuri de familii care pot exista”, a declarat acesta citat de Agenția France Presse. Columbia a devenit în 2016 cel de-al patrulea stat din America de Sud care a legiferat definitiv căsătoriile între persoane de același sex, după Argentina, Brazilia și Uruguay.

Numărul persoanelor reținute din Mexic de către autoritățile din Canada a crescut consistent după ce guvernul țării a ridicat în decembrie vizele pentru cetățenii care vizitează țara ca turiști, potrivit unor date obținute de Reuters și în ciuda imaginii Canadei de a promova imaginea unui stat mult mai tolerant față de migranți în comparație cu Statele Unite ale Americii. Numărul cetățenilor mexicani reținuți de autorități în primele cinci luni ale anului este de 5 ori mai mare decât în toată perioada anilor 2015 și 2016, se arată în datele Agenției Canadiene pentru Servicii de Frontieră. Astfel, de la 24 de persoane reținute provenite din Mexic deținute de Canada a ajuns de la 24 în noiembrie, la 331 în aprilie, iar numărul cererilor de imigrare s-a înmulțit de patru ori din luna noiembrie a anului trecut. Avocatul Ali Esnaashari, din Toronto care reprezintă drepturile mexicanilor deținuți de autoritățile canadiene, a declarat într-un interviu că există o presiune semnificativă asupra acestora de a-i convinge să părăsească țara în loc de a lupta pentru a rămâne. Persoanele reținute reprezintă cetățeni cărora le expiră permisul de ședere, pe care aceștia fie încearcă să-l reînnoiască și nu le este acceptat, fie încearcă să rămână în Canada în mod ilegal fără un astfel de permis.

Un grup de medici din Siria proveniți din regiunile controlate de rebeli a declarat, marți, că ajutoarele acordate regiunilor afectate de conflict au scăzut semnificativ din cauza unei pierderi a interesului de către donatori, un factor care ar putea să îngreuneze rezistența opozanților regimului Bashar al-Assad în fața asaltului trupelor guvernamentale, informează Reuters. Zeci de mii de sirieni s-au refugiat în regiunea Idlib, din nordul țării, în apropierea graniței cu Siria, văzută drept o fortăreață a forțelor de opoziție, dar și a grupărilor rebele islamiste. ”Situația din Idlib este foarte grea deoarece organizațiile de ajutorare și-au oprit sprijinul”, a declarat doctorița Farida, o obstetrician-ginecologă care a fost evacuat din Aleppo în Idlib în urmă cu câteva luni. ”Multe spitale se închid deoarece sponsorii din exterior s-au plictisit după șapte ani de revoluție. Mulți dintre aceștia nu mai vor să vină în continuare să acorde sprijin”, a declarat aceasta.

Uniunea Europeană a anunțat deschiderea procedurii de infrigement împotriva Ungariei, Poloniei și Republicii Cehe din cauza refuzului acestor țări de a accepta migranți conform unui plan UE de realocare a 160.000 de persoane, informează The Telegraph. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, procedura a fost delcanșată după ”mai multe somații” transmise celor trei state de a accepta cotele de migranți, toate acestea fiind ignorate. Cele trei țări membre ar putea suferi sancțiuni financiare sau de altă natură, însă complexitatea procesului ar putea să facă aplicarea sancțiunilor dificilă și să dureze mai multe luni, sau chiar ani. Între timp, parlamentul Ungariei a aprobat o înăsprire drastică a condițiilor de finanțare din surse externe a organizațiilor neguvernamentale. Astfel, potrivit noii legislații impusă de regimul premierului Viktor Orban, orice ONG care primește mai mult de 26.000$ pe an din surse din afara țării trebuie să se înregistreze și să se declare drept organizație finanțată din străinătate, riscând în caz contrar desființarea. Guvernul susține că a luat măsura pentru a combate spălarea de bani, finanțarea terorismului și pentru îmbunătățirea transparenței. Comisia Europeană și Organizația Națiunilor Unite au condamnat vehement noua lege, afirmând că aceasta poate conduce la ”discriminarea și delegitimarea” organizațiilor neguvernamentale.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …