Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 13 iunie în lume – Președintele algerian Abdelmadjid Tebboune a început o vizită de stat în Rusia, președintele turc Recep Erdoğan și-a reiterat sprijinul pentru nordul Ciprului, iar cel puțin 46 de oameni au fost uciși și șase au fost răniți într-o tabără pentru persoane strămutate din Republica Democrată Congo
Sursă foto: ABC News

A fost 13 iunie în lume – Președintele algerian Abdelmadjid Tebboune a început o vizită de stat în Rusia, președintele turc Recep Erdoğan și-a reiterat sprijinul pentru nordul Ciprului, iar cel puțin 46 de oameni au fost uciși și șase au fost răniți într-o tabără pentru persoane strămutate din Republica Democrată Congo

Material realizat de Mădălina Robu

Numărul persoanelor care au decedat după ce un pastor kenyan a ordonat adepților săi să se înfometeze pentru a-l întâlni pe Iisus a depășit 300, conform ABC News. Numărul deceselor a crescut la 303 după ce încă 19 cadavre au fost recuperate din gropi comune aflate pe vastul teritoriu împădurit din județul Kilifi de pe coasta Kenyei, unde locuiau pastorul Paul Mackenzie și adepții săi. Comisarul regional de coastă, Rhoda Onyancha, a declarat jurnaliştilor locali că 613 persoane din zona respectivă sunt date dispărute. 65 din cei 95 de enoriași pe care autoritățile au anunțat că i-au salvat de pe proprietate au fost acuzați de tentativă de sinucidere, după ce au făcut o grevă a foamei pentru a protesta împotriva reținerii într-un adăpost. Aceștia au fost mutați ulterior într-o închisoare.

Președintele algerian Abdelmadjid Tebboune a început o vizită de stat de trei zile în Rusia, menită să consolideze relațiile de „prietenie și cooperare”, la invitația președintelui rus Vladimir Putin, relatează ABC News. Reprezentanții președinției algeriene au afirmat într-o declarație că Tebboune va participa la un forum economic care va avea loc săptămâna aceasta în orașul Sankt Petersburg. Invitația lui Putin a fost transmisă de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul vizitei sale la Alger în mai anul trecut, cu scopul de a dezvolta legături bilaterale militare, economice și umanitare, dar și în alte domenii. Câteva agenții mass-media algeriene au criticat respectiva vizită pe fondul războiului Rusiei din Ucraina. „Momentul nu este deloc potrivit, deoarece această vizită a președintelui ar putea fi înțeleasă ca o părtinire în favoarea Rusiei în conflictul său cu Ucraina, în timp ce oficial are o poziție de neutralitate”, a scris site-ul Magreb Emergent, provocând îngrijorări cu privire la o potențială „reacție” din partea statelor occidentale.

Președintele turc Recep Erdoğan și-a reiterat sprijinul pentru nordul Ciprului în prima sa vizită pe insulă după ce a fost reales în funcție, informează Euronews. Președintele turc a apărat o soluție ce prevede existența a două state în Cipru, viziune susținută de ciprioții turci și contestată de ciprioții greci, aceștia din urmă dorind unificarea insulei într-un singur stat format din două comunități. „Dacă există o revenire la masa negocierilor, modalitatea de a face acest lucru este prin recunoașterea Republicii Turce a Ciprului de Nord”, a susținut Erdoğan. Cipru, care a aderat la Uniunea Europeană în 2004, a fost divizat de la invazia Turciei din 1974 a părții de nord, ca răspuns la o lovitură de stat a naționaliștilor ciprioți greci care doreau să lege țara de Grecia. Partea de nord, cu o majoritate de ciprioți turci și coloniști turci, a fost autoproclamată Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) în 1983.

Cel puțin 46 de oameni, inclusiv 23 de copii, au fost uciși și șase au fost răniți într-o tabără pentru persoane strămutate din Republica Democrată Congo (RDC), conform CNN.  Prin intermediul Kivu Security Tracker s-a declarat că incidentul s-a petrecut pe teritoriul Djugu, în urma unui atac al grupării de miliție „Codeco”. „Cel puțin 46 de civili au fost uciși și șase răniți în tabăra de persoane strămutate #Lala în urma unei incursiuni a #CODECO”, au susținut reprezentanții Kivu Security pe Twitter. Conform Kivu Security, este posibil ca masacrul să fi reprezentat o formă de represalii pentru actele de violență ale altor grupuri militare armate. Într-o declarație, oficialii misiunii ONU de menținere a păcii MONUSCO au declarat că condamnă în cei mai „puternici” termeni „atacul disprețuitor” care a avut loc în tabăra de strămutare.

Președintele din Belarus Alexandr Lukașenko a declarat că armele nucleare tactice rusești vor fi desfășurate pe teritoriul țării sale în „câteva zile”, relatează Aljazeera. Lukașenko a declarat că Minsk este pregătit să găzduiască armele, la câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a susținut că armele vor fi desfășurate în perioada 7-8 iulie. „Totul este gata. Cred că vom avea ceea ce am cerut în câteva zile și chiar puțin mai mult” a declarat președintele din Belarus. Lukașenko a avertizat că nu va ezita să folosească armele ca răspuns la potențialii agresori. „De ce avem nevoie de ele? Pentru a ne asigura că niciun soldat străin nu mai pune piciorul pe pământul statului Belarus”, a adăugat acesta. Aceasta este prima dată de la căderea Uniunii Sovietice când reprezentanții de la Moscova au mutat focoase nucleare în afara țării. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …