Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 13 iunie în lume – Josep Borrell și-a exprimat opoziția față de implicarea reprezentanților din Myanmar ca supervizori ai relațiilor UE-Asia, Politicienii din Thailanda nu au reușit să numească un prim-ministru, iar Discuțiile bilaterale pe probleme comune dintre liderii din SUA și China au continuat
Sursă foto: The New York Times

A fost 13 iunie în lume – Josep Borrell și-a exprimat opoziția față de implicarea reprezentanților din Myanmar ca supervizori ai relațiilor UE-Asia, Politicienii din Thailanda nu au reușit să numească un prim-ministru, iar Discuțiile bilaterale pe probleme comune dintre liderii din SUA și China au continuat

Material realizat de Mădălina Robu

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, și-a exprimat opoziția față de viitoarea implicare a reprezentanților Myanmarului ca supervizori ai relațiilor dintre blocul celor 27 de națiuni și țările din Asia de Sud-Est, relatează ABC News. Aceste comentarii marchează cea mai recentă deteriorare diplomatică cauzată de preluarea forțată a puterii de către armata din Myanmar de la guvernul ales al lui Aung San Suu Kyi, pe data de 1 februarie 2021, care a provocat un război civil în stat. Josep Borrell și-a exprimat îngrijorarea într-o întâlnire cu miniștrii de externe ai Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) în capitala Indoneziei, Jakarta. ASEAN, organizație formată din 10 state, include Myanmar și Indonezia, țări ce se află la conducerea grupului regional în acest an. „Ne confruntăm cu o provocare legată de posibilitatea ca reprezentanții din Myanmar să-și asume rolul de coordonatori ai ASEAN privind relațiile cu Uniunea Europeană”, a declarat Borrell către oficialii ASEAN la începutul întâlnirii. „Nu recunoaștem junta militară și poate veți găsi o soluție pentru a depăși această problemă”, a adăugat acesta.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a fost întâmpinat în Zimbabwe de oameni ce cântau versuri criticând Vestul, informează ABC News. Ebrahim Raisi a început un tur diplomatic care a inclus trei state din Africa, în încercarea sa de a găsi noi alianțe comerciale pentru a atenua impactul sancțiunilor impuse de Statele Unite ale Americii asupra Iranului. Raisi a fost întâmpinat la aeroportul internațional Harare de către președintele Republicii Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, și de zeci de susținători care fluturau steagurile ambelor state și țineau pancarte ce înfățișau imaginea lui Raisi. Ambele țări se află sub sancțiuni americane, iar turul lui Raisi în Africa, care a inclus deja opriri în Kenya și Uganda, evidențiază eforturile oficialilor Iranului de a contracara aceste sancțiuni economice severe. În Iran și Zimbabwe există deja o comisie comună permanentă pentru relații politice și comerciale, iar liderii statelor au semnat  12 noi memorandumuri de înțelegere, inclusiv acorduri în domeniile agriculturii, farmaceuticii, telecomunicațiilor, gazului, energiei și educației.

Singurul candidat pentru funcția de viitor prim-ministru al Thailandei nu a reușit să obțină suficiente voturi în parlament pentru a forma un guvern, conform CNN. Votul a fost considerat un moment critic pentru Thailanda, în care membrii Adunării Naționale bicamerale și-au declarat alegerea pentru funcția de prim-ministru, și așteptând să fie dezvăluită măsura în care coaliția de guvernare va accepta alegerea poporului, care a votat în mod covârșitor în favoarea partidelor progresiste de opoziție în alegerile din luna mai. Printr-un rezultat electoral surprinzător, partidul nou înființat Move Forward a obținut cele mai multe locuri și cel mai mare procent din votul popular, capitalizând de pe urma nemulțumirii acumulate în decursul anilor față de guvernare. Liderul partidului Move Forward, Pita Limjaroenrat, a obținut doar 324 de voturi din cele 376 necesare pentru o majoritate în ambele camere. Eșecul de a numi un prim-ministru a stârnit îngrijorări cu privire la viitorul democrației în țară, după aproape o decadă de guvernare turbulentă susținută de armată. Partidul a promis reforme structurale profunde în ceea ce privește modul de guvernare al statului cu peste 70 de milioane de locuitori: schimbări în cadrul armatei, economiei, descentralizarea puterii și chiar reforme ale monarhiei, anterior intangibile.

Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a avut discuții „deschise și constructive despre o serie de probleme bilaterale, regionale și globale” cu diplomatul chinez Wang Yi, acesta fiind cel mai recent demers într-o serie de interacțiuni intense la nivel înalt între Washington și Beijing, relatează CNN. Respectiva întâlnire a avut loc la mai puțin de o lună după ce cei doi s-au întâlnit la Beijing pentru o conversație pe care oficialii SUA au descris-o, de asemenea, ca fiind “deschisă și constructivă”. Wang, care este principalul responsabil cu politica externă pentru Partidul Comunist Chinez, l-a înlocuit la reuniunea diplomatică pe ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, care a invocat motive de sănătate pentru lipsa sa la eveniment. În ultimele luni, s-au intensificat eforturile reprezentanților de stabilizare a relației dintre cele două state cu cele mai mari economii ale lumii, după o perioadă de tensiuni intense între liderii acestora.

Președintele SUA a sosit în Finlanda pentru prima dată de la summit-ul lui Donald Trump cu Vladimir Putin acum cinci ani, informează Euronews. Joe Biden a sosit în Finlanda după participarea la summit-ul NATO din Vilnius, Lituania. Acesta urmează să se întâlnească cu președintele finlandez Sauli Niinisto, alături de alți lideri nordici, printre care Ulf Kristersson din Suedia, Jonas Gahr Store din Norvegia, Mette Frederiksen din Danemarca și Katrin Jakobsdottir din Islanda. Reprezentanții Finlandei, stat ce împarte o frontieră cu Rusia de peste 1.300 de kilometri, au încheiat neutralitatea militară istorică a țării pentru a adera la NATO în urma invaziei rusești în Ucraina. Discuțiile se vor concentra pe cooperarea între țările nordice și Statele Unite în domeniul securității, al problemelor de mediu și al tehnologiei. Finlanda este ultima oprire a lui Joe Biden în turul său european înainte de a se întoarce la Washington.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 14 noiembrie în lume – Compania Meta a fost amendată cu 798 de milioane de euro pentru încălcarea regulilor antitrust ale UE, iarRafael Grossi, a vizitat Teheranul pentru a negocia un nou acord nuclear

Material realizat de Cristian Matei Parlamentul din Noua Zeelandă a fost suspendat după ce mai …