- Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că nu știa că fiul său s-ar fi întâlnit cu un avocat rus în speranța de a primi informație despre Hillary Clinton în timpul alegerilor pentru președinția SUA, informează Reuters. Donald Trump Jr, fiul actualului președinte al SUA, Donald Trump, s-ar fi întâlnit anul trecut cu un avocat rus în speranța de a obține informație compromițătoare despre Hillary Clinton, candidatul Partidului Democrat pentru președinția SUA. Acest lucru a fost aflat după ce Trump Jr a publicat un lanț de email-uri din care putea fi dedusă informația în cauză. Miercuri liderul de la Casa Albă a negat faptul că ar fi știut despre acțiunile fiului său în timpul campaniei electorale de anul trecut. Autoritățile americane investighează în prezent implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, presupunându-se că aceasta ar fi întreprins acțiuni pentru a obține un anumit rezultat în alegeri.
- Rusia pare să fi instalat noi turbine de gaz în Crimeea, potrivit Reuters. Alte două turbine de gaz par să fi fost transportate în Crimeea, care din 2014 este controlată de Rusia, conform reporterilor Reuters de la fața locului. Reuters a declarat că nu deține o confirmare oficială a presupunerilor, dar că reporterii săi ar fi văzut două turbine marca Siemens fiind aduse în portul din Feodosia. În cazul în care informația este confirmată, acțiunea Rusiei ar putea atrage asupra sa mai multe sancțiuni.
- Forțele irakiene au atacat ISIS-ul în Mosul la numai câteva zile după ce a declarat victorie asupra acestuia, relatează Reuters. Forțele irakiene s-au confruntat cu forțele grupării jihadiste ISIS în centrul istoric al orașului Mosul miercuri, la numai 36 ore după ce Bagdad a declarat că ar fi câștigat războiul cu gruparea în orașul pe care aceasta la declarat propriul „califat.” Anunțul prim-ministrului Haider al-Abadi despre victoria din Mosul a marcat cea mai mare victorie împotriva grupării Sunni în ultimii trei ani. Cu toate acestea, încă există zone nesigure ale orașului Mosul, în care forțele guvernamentale mai luptă cu militanții extremiști.
- Guvernul Italiei, într-o încercare de a controla numărul imigranților ce ajung la malurile sale din Marea Mediterană, a creat un cod de conduită pentru ONG-urile ce lucrează în zona respectivă, conform Reuters. Planul de 11 puncte va fi curând prezentat celor nouă ONG-uri ce în mod regulat trimit bărci de salvare spre coasta Libiei pentru a salva imigranții de la înec. Dacă oricare dintre acele grupuri refuză să respecte planul, accesul la porturile italiene îi va fi restricționat, astfel fiind nevoite să transporte imigranții spre porturile altor țări.
- Regele Felipe al Spaniei și-a exprimat speranțele pentru posibilitatea unui alt „aranjament” pentru Gibraltar, informează The Guardian. Regele Spaniei a făcut apel către guvernul Marii Britanii pentru a renegocia un alt viitor pentru Gibraltar și, de asemenea, a cerut un grad mai ridicat de certitudine și stabilitate în ceea ce privește viitorul spaniolilor rezidenți pe teritoriul britanic. „Sunt sigur că această dorință de a trece peste diferențele pe care le avem va fi și mai mare în cazul Gibraltarului și sunt încrezător că prin intermediul dialogului și eforturilor necesare guvernele noastre vor fi capabile să lucreze pentru a obține un nou aranjament favorabil pentru toate părțile implicate,” a declarat Regele Filipe.
- Liderii afacerilor irlandeze au făcut apel către UE pentru a li se oferi un ajutor de 1 miliard € pentru a se putea proteja împotriva efectelor Brexit, potrivit The Guardian. Confederația Irlandeză pentru Afaceri și Angajatori a făcut apel către Uniunea Europeană pentru a se oferi ajutor financiar exportatorilor irlandezi, ce vor fi afectați de ieșirea Marii Britanii din UE, astfel oferindu-le oportunitatea de a se „inova, extinde pe noi piețe, antrena personal și investi în viitor.” Danny McCoy, șef la Confederației Irlandeze pentru Afaceri și Angajatori, a declarat că ajutorul financiar ar proteja comerțul dintre Irlanda și Marea Britanie, care ar putea deveni o competiție mult mai serioasă.
- Fostul președinte al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a fost condamnat la aproape 10 ani de închisoare pentru corupție, relatează The Guardian. Fiind până de curând cel mai popular președinte al Braziliei din trecut apropiat, Lula a fost condamnat la 9 ani și 6 luni de închisoare după ce a fost găsit vinovat de corupție și spălare de bani. Cu toate că Lula va rămâne în libertate până la următorul apel, decizia curții fiind condamnată de suporterii acestuia drept o mișcare politică, sentința în cauză marchează căderea celui pe care Barack Obama l-a numit „cel mai popular politician de pe planetă.” Lula a câștigat două mandate ca primul președinte al Braziliei din partea Partidului Muncitorilor, partid de stânga, și l-a ajutat pe succesorul său, Dilma Rousseff, să câștige două mandate consecutive. Cu toate acestea, Rousseff a fost suspendat anul trecut din cauza faptului că a încălcat regulile de buged în mijlocul unui scandal de corupție în cadrul companiei de stat de petrol Petrobras.
- Un iceberg gigant s-a desprins de Antarctic, potrivit BBC. Unul dintre cele mai mari iceberguri înregistrate, cu o suprafață de aproximativ 6.000 km2, s-a desprins de Antarctica. Un satelit american a observat icebergul miercuri, în timp ce plutea pe lângă o regiune cunoscută ca Larsen C Ice Shelf. Oamenii de știință se așteptau la acest lucru, urmărind zona de care s-a desprins iceberg-ul încă din 2014.
- Google a câștigat un proces de judecată împotriva Franței și respectiv nu trebuie să plătească o recompensă de 1,1 miliarde euro pentru impozite, informează BBC. O curte de la Paris a decis că Google nu trebuie să plătească taxele în Franța. Google are 700 angajați în Franța, dar contractele sale publicitare sunt încheiate prin intermediul unei firme subsidiare din Irlanda, unde impozitele sunt mai mici. În 2015, compania a plătit doar 6,7 miliare euro taxe în Franța. S-a adus la cunoștința curții că Google nu este „stabilit permanent” și nu are o prezență impozitară suficientă în Franța pentru a plăti recompensa de 1.1 miliarde euro. În iunie, UE a amendat Google cu 2,4 miliarde euro pentru faptul că și-ar fi abuzat poziția dominantă de pe piață.
- Malta a votat în raport de 66-1 pentru legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex, conform The Independent. De asemenea, votul parlamentului a inclus schimbarea expresiei tradiționale „sunteți acum soț și soție” cu „sunteți acum soți.” Cuplurile homosexuale au putut crea un parteneriat civil din 2014. Tot din 2014, cuplurile homosexuale pot adopta copii, dar avortul încă este ilegal. Anul trecut, numărul căsătoriilor civile a depășit numărul căsătoriilor în biserică pentru prima dată în statul preponderent Catolic. În Malta divorțul a fost ilegal până în 2011.
Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 12 iulie în lume – Rusia pare să fi instalat noi turbine de gaz în Crimeea, Regele Felipe al Spaniei și-a exprimat speranțele pentru posibilitatea unui alt „aranjament” pentru Gibraltar, iar fostul președinte al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a fost condamnat la aproape 10 ani de închisoare pentru corupție
Vezi și
A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești
Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …