Home / A fost azi în lume / A fost 13 iulie în lume – Dezbateri între candidații din care va fi ales viitorul secretar general al ONU, China ignoră decizia Tribunalului de la Haga privind extinderea apelor teritoriale, iar Împăratul Japoniei își anunță intenția de a abdica

A fost 13 iulie în lume – Dezbateri între candidații din care va fi ales viitorul secretar general al ONU, China ignoră decizia Tribunalului de la Haga privind extinderea apelor teritoriale, iar Împăratul Japoniei își anunță intenția de a abdica

Material realizat de Cristina-Florentina Dincă și Oana Hroștea

TITLURILE ZILEI

Reorientarea politicii externe a Turciei va conduce și la o normalizare a relației cu Siria, aflată de cinci ani într-un război civil care a întreținut o amenințare constantă la granițele turcești, informează The Guardian. O astfel de mișcare reprezintă o schimbare în dinamica relațiilor dintre statele din regiune, realinierea protagoniștilor implicați în conflict și un eventual sfârșit al revoltei împotriva regimului lui Assad. În acest context, se pare că Turcia percepe amenințarea expensiunii kurde din nordul Siriei ca o prioritate mai mare decât înlăturarea liderului sirian. Prim-ministru turc, Binali Yildirim, a declarat miercuri că este nevoie de o restabilire a relațiilor cu Siria în contextul campaniilor de combatere a terorismului și de o resetare generală a relațiilor cu puterile regionale. Oficialii turci au declarat că remarcile lui Yildirim au reprezentat o inversare de politică și au insistat că nu există nici o intenție din partea Turciei de a căuta o reconciliere cu guvernul lui Assad. „Există o distincție între Siria și Bashar al-Assad” a declarat un înalt oficial turc. Aceste declarații au fost făcute după ce săptămânile trecute Ankara a restabilit relațiile diplomatice cu Rusia și Israel.

Pentru prima dată în istoria ONU, candidații care doresc să fie învestiți în funcția de secretar-general au luat parte la o dezbatere directă în care și-au prezentat candidatura și au primit întrebări din partea statelor membre cu privire la aspecte cheie la nivel mondial, informează Al Jazeera. Toți ceilalți secretari generali ai Națiunilor Unite au fost aleși în spatele ușilor închise de către cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securiatte: Rusia, SUA, Franța, Marea Britanie și China. Cu toate că viitorul sectretar general va fi ales tot de către membri permanenți, această dezbatere a permis statelor membre să vadă cine candidează și să cunoască totodată motivația care să în spatele candidaturilor. Discuțiile au fost ample și întrebările ambasadorilor statelor membre ONU au atins probleme controversate, inclusiv s-au adus în discuție acuzațiile de viol împotriva personalului trupelor de menținere a păcii. Unul dintre candidați, Vesna Pusic, fost prim-ministru adjunct al Croației, a declarat că preocupăriile ei vizează pacea, dezvoltarea și drepturile omului. Cum jumătate dintre cei 12 candidați sunt femei, în cadrul dezbaterii s-au remarcat în mod deosebit problemele legate de egalitatea de gen. Ceilalți candidați au subliniat necesitatea reformării Națiunilor Unite și au pus accent în discursul lor pe prezervarea păcii și a securității, pe promovarea multilateralismului în relațiile internaționale și pe egalitatea de gen.

Franța a hotărât să închida temporar ambasada din capitala Turciei, Ankara, și Consulatul General cu sediul în Istanbul, invocând motive de securitate, informează Al Jazeera. Consulul francez la Istanbul, Muriel Domenach, a scris pe Twitter că evenimentele din cele trei orașe au fost anulate din motive de securitate și că Franța a fost în contact cu autoritățile turcești. Consulatul din Istanbul a informat cetățenii francezi din Turcia despre existența unor informații care atentă amenințări grave împotriva organizării unor festivități pe 14 iulie când Franța își serbează Ziua Națională. Turcia este sub alertă înaltă de securitate ca urmare a atacului din 28 iunie, când 47 de persoane au murit în urma unui atac cu bombă pe aeroportul principal din Istanbul. Cel puțin 37 de suspecți au fost plasați sub suspiciunea implicării în atacuri. Mai multe tipuri de misiuni străine, inclusiv ambasadele și consulatele Germaniei și Turciei, au fost închise pentru perioade scurte de timp în decursul acestui an ca urmare a unor amenințări de securitate.

china ape teritorialeChina a respins hotărârea Tribunalului Internațional de la Haga și a promis că va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja severanitatea asupra Mării Chinei de Sud, declarând totodată că Beijingul are tot dreptul să înfințeze o zonă de apărare aeriană, informează Reuters. Pretențiile Beijingului în Marea Chineni de Sud se suprapun cu cele ale statelor precum Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei și Taiwan. Oficialii chinezi au declarat că Beijingul va lua toate măsurile pentru a-și proteja suveranitatea teritorială, drepturile și interesele maritime. Regiunea Mării Chinei de Sud acoperă cele mai aglomerate rute comerciale din lume și reprezintă un test pentru rivalitatea economică și startegică dintre China și SAU. Pretențiile statului Filipine asupra Mării Chinei de Sud au fost descrise de China ca fiind lipsite de fundament și reprezentând un act de rea credință. Și Japonia este implicată într-un conflict teritorial separat cu Beijingul în Marea Chinei de Sud.

Sute de egipteni au fost răpiți și torturați de către serviciile de securitate ale țării, ca parte a unei razii privind dizidența, la începutul anului 2015, potrivit unui raport Amnesty International, informează Al Jazeera. Raportul a fost publicat miercuri de către Autoritatea de Control din Marea Briatnie și relevă o tendiță de dispariție în rândul studenților, activiștilor politici și protestatarilor, inclusiv copiilor de 14 ani, ca urmare a activității statului. Autoritățile egiptene au negat anterior că practică tortura, dar au spus că au existat incidente izolate de violență și abuz, iar cei responsabili au fost urmăriți penal. Raportul Amnesty relevă faptul că în medie trei sau patru persoane dispar în fiecare zi în Egipt. Rapoartele privind represiunea asupra dizidenței s-au intensificat de când președintele egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, pe atunci șef al forțelor armate, l-a demis pe liderul Frăției Musulmane, Mohamed Morsi, în iulie 2013.

Bilanțul morților accidentului feroviar ce a avut loc marți în sudul Italiei a ajuns miercuri la 27 după ce echipele de salvare au petrecut toată noaptea căutând cadavre printre rămășițele trenurilor, însă cauzele accidentului nu sunt încă destul de clare, informează Reuters. Deși mass-media italiană se focusează pe ideea că tehnologia feroviară veche ar fi cauza accidentului, procurorii au deschis o anchetă pentru a afla motivul real al ciocnirii dintre cele două trenuri. Matteo Renzi, prim-ministrul Italiei, a promis că motivele accidentului de marți vor fi identificate în cel mai scurt timp posibil.

Autoritățile din Franța au susținut că șeful grupării islamice ce a pus la cale atacul terorist din Paris de la data de 13 septembrie a fost identificat și poartă numele Abdelhamid Abaaoud, relatează Reuters. Acesta a fost înconjurat și ucis la câteva zile după accident și nu a avut un rol activ în desfășurarea atentatului. Documente oficiale publicate recent citează mărturia lui Bernard Bajolet, șeful securității externe din Franța, din cadrul unei anchete parlamentare cu ușile închise legate de activitățile anti-teroriste ce a avut loc la data de 24 mai.

japonia imparat akihito abdicareÎmpăratul Akihito al Japoniei și-a anunțat intenția de a abdica în următorii ani, conform rapoartelor postului public de televiziune NHK, înștiințează BBC. Împăratul în vârstă de 82 de ani este șef al statului de 27 de ani și a susținut că, deși a avut probleme de sănătate în ultimii ani, nu dorește să rămână împărat dacă ar trebui să reducă îndatoririle sale oficiale. La tron ar urma Crown Prince Naruhito, fiul său cel mai mare în vârstă de 56 de ani și moștenitorul de drept al tronului. Împăratul Akihito ar putea fi primul împărat japonez care a abdicat în ultimii 200 de ani.

Bernardo Provenzano, șeful mafiei italiene, a decedat la vârsta de 83 de ani în spitalul din închisoarea la care a fost închis cu 10 ani în urmă, informează BBC. Provenzano, cunoscut și sub numele “Tractorul” din cauza obiceiului său nemilos de a secera oamenii, a fost arestat și închis în anul 2006 după ce a petrecut 43 de ani numai pe fugă pentru a nu fi prins. Acesta a preluat comanda mafiei siciliene în 1993 după ce Salvatore “Toto ” Riina, fostul șef al mafiei, a fost arestat.

Șaptesprezece persoane au fost ucise și alte 40 rănite marți din cauza unor lovituri aeriene în Hadalat, oraș aflat la sudul Siriei, într-o tabără improvizată pentru refugiații sirieni. Nu se știe încă dacă atacurile au fost efectuate de avioane de război siriene sau rusești. În ciuda acestei informații, un înalt diplomat occidental a confirmat incidentul pentru agenția de știri Reuters și a declarat că informațiile inițiale au fost că mai multe jeturi rusești au efectuat raidurile. Activiștii susțin că acea tabără a fost o țintă deoarece unii oameni care se aflau acolo aveau membrii de familie care aparțin Asoud Al – Sharqiya, o grupare de rebeli care sunt sprijiniți de Statele Unite ale Americii și operează în afara Iordanului.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …