Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 13 ianuarie în lume – Senatul SUA a aprobat o lege ce va duce la închiderea programului Obamacare, Președintele Turciei condiționează retragerea armatei sale din Cirpu, iar Parlamentarii din Nigeria oferă azil lui Yahya Jammeh

A fost 13 ianuarie în lume – Senatul SUA a aprobat o lege ce va duce la închiderea programului Obamacare, Președintele Turciei condiționează retragerea armatei sale din Cirpu, iar Parlamentarii din Nigeria oferă azil lui Yahya Jammeh

Material realizat de Mihaela Dan și Roxana Zafiu

  1. Camera reprezentanților a organizat un vot cu privire la începerea ”demolării” programului Obamacare, relatează BBC. Bugetul aprobat în decursul zilei de joi de către Senat, ar putea să creeze o legislație ce ar împinge înapoi proiectul de lege din 2010. Parlamentarii din ambele părți au obiecții cu privire la absența aparenței înlocuirii pentru legea de anvergură. Confruntarea politică ridică un mare semn de întrebare asupra acoperirii medicale pentru mai mult de 20 de milioane de americani. Îndemnați de președintele-ales Donald Trump, republicanii au promis să abroge legea, dar conservatorii nu au fost încă de acord asupra unui nou plan. Viitorul lider de la Casa Albă a declarat într-un mesaj pe contul personal de Twitter că ”Actul inaccesibil va fi în curând istorie”. Măsura întrunește 4 comisii la Capitol Hill pentru a elabora o legislație de abrogare până la 27 ianuarie.

     

  1. Președintele Turciei declară că o retragere completă a forțelor sale din Cipru este ”indiscutabilă” cu excepția cazului în care și Grecia ar fi de acord să își retragă trupele, relatează BBC. Speranțele de reunificare au fost apărut după discuțiile dintre ciprioții turci și greci în Geneva, în această săptămână dar există un număr de piedici, una dintre ele fiind constituită de rămânerea trupelor turcești  în nordul Ciprului după reunificare. Comunitățile insulei au fost împărțite din 1974. Obstacolele principale ce stau în fața unei înțelegeri includ restituirea bunurilor la zeci de mii de ciprioți care au fugit din casele lor în 1974, precum și prezența trupelor. Liderul cipriot turc Mustafa Akinci a declarat că pe de o parte cerând ca celălalt să-și retragă trupele ar exclude o soluție reciproc acceptabilă. Joi, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu a declarat că discuțiile au avut loc “într-un moment critic”.
  2. Președintele Barack Obama și-a încheiat politica de lungă durată, care acordă rezidență pentru cubanezi ce sosesc în SUA fără vize, relatează BBC. Politica ce a durat 20 de ani a permis imigranților Cubanezi, care ajung pe teritoriul SUA, să devină rezidenți legali permanenți după un an. În schimb, Havana a fost de acord să accepte cubanezi deportați din SUA. Mulți cubanezi din Statele Unite spun că Washingtonul recompensează un regim care nu a reușit să abordeze problemele legate de drepturile omului. Cu toate acestea, președintele Obama încearcă să continue dezghețarea relațiilor cu statul cubanez, în zilele sale finale pe care le mai are la Casa Albă. Liderul de la Washington a declarat că: “Odată cu această schimbare voi continua să urez bun venit cubanezilor ca noi bineveniți imigranți din alte națiuni, în conformitate cu legile noastre.” Într-o declarație la televiziunea de stat, guvernul cubanez a salutat măsura ca fiind ”un pas important în avansarea relațiilor” între SUA și Cuba. Nu sunt clare condițiile  în care relațiile dintre cele două țări vor merge continua deoarece, succesorul lui Obama, președintele-ales Donald Trump, a luat o poziție mult mai dură și ar putea inversa schimbarea.
  3. Președintele-ales Donald Trump a mai obținut o șansă să-și atace fostul, Hillary Clinton, după ce o anchetă a fost lansată în acțiunile întreprinse de FBI în timpul campaniei electorale, relatează BBC. FBI și Departamentul de Justiție se confruntă cu întrebări legate de utilizarea unui server de e-mail privat. Decizia directorului FBI, James Comey de a redeschide o anchetă cu 11 zile înainte de alegeri. Președintele-ales continuă să posteze pe contul personal de Twitter referitor la o serie de subiecte cu doar o săptămână înainte de preluarea funcției. În cele mai recente postări pomenea despre mânia lui asupra presupuselor materiale compromițătoare cu el deținute de către Rusia, ce nu arată nici un semn de a se atenua, din nou, numindu-le “știri false” și ”acuzații false” puse împreună de ”adversarii mei politici și un spion eșuat.” După ce a câștigat alegerile, Trump și-a atenuat retorica împotriva adversarului său, încetând să mai repete că Hillary Clinton ar trebui închisă pentru acțiunile sale.

     

  1. Forțele speciale irakiene au declarat că ar avansat din nou în detrimentul Statului Islamic relatează Reuters. Armata susține că ar fi luat cu asalt vineri un complex universitar în nord-estul orașului Mosul, astfel provocând retragerea din zonă a forțelor ISIS. Militanții au ripostat la Universitatea din Mosul, pe care au pus stăpânire atunci când au preluat orașul în 2014. Forțele irakiene au recucerit acum cele mai multe districte din estul Mosul în aproape trei luni într-o ofensivă SUA, care a accelerat la începutul anului, cu noi tactici și o mai bună coordonare. Acestea au ca scop să preia controlul deplin al malului estic al Tigrului, care împarte în două  Mosul de la nord la sud. Forțele irakiene de elită au luat controlul asupra unei părți a complexului universitar și au ajuns la două dintre cele cinci poduri care se leagă la est și la vest de Mosul, a declarat Sabah al-Numan, purtătorul de cuvânt al serviciului de contra-terorism.
  2. Presa chineză a criticat declarația viitorului Secretar de Stat al SUA, Rex Tillerso nominalizat de Donald Trump deoarece interzice accesul Chinei în Marea Chinei de Sud, relatează Le Monde. Ziarul Global Time consideră că această idee este ”absurdă”, cu excepția cazului în care se dorește un “război de anvergură” între SUA și China, în timp ce China Daily vorbește despre o “confruntare devastatoare” în cazul în care măsura de blocare a insulelor disputate ar fi implementată de către administrația Trump care își va prelua mandatul la 20 ianuarie. “Ar trebui să transmitem un semnal clar Chinei pentru a-i atrage atenția că acele construcții pe insulele (disputate) trebuie să înceteze și că accesul său la aceste insule nu va mai fi permis,” a declarat Rex Tillerson în cadrul audierii sale în Comitetul pentru relații externe al Senatului american.
  3. Liderii ciprioți, greci și turci s-au întâlnit la Geneva pentru a discuta noi negocieri, în speranța reunificării insulei mediteraneene, potrivit Le Monde. Discuțiile între Grecia și Turcia privind reunificarea Ciprului sunt blocate. Negocierile au fost organizate la Geneva de către Organizația Națiunilor Unite, dar s-au încheiat fără semnarea nici unui regulament. La Geneva s-au întâlnit puterile “garante” ale celor două părţi ale Ciprului – Grecia, Turcia şi Marea Britanie, fostă putere colonială. Provocarea a fost aceea de a continua eforturile de reunificare a insulei divizate de douăzeci și patru de ani. ,,Nu se pune problema unei retrageri totale a soldaților turci. Este ceea ce s-a discutat anterior,” a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Aproximativ 30.000 de soldați turci sunt în prezent staționați în partea de nord a insulei.
  4. Președintele Statelor Unite, Barack Obama a anunțat ridicarea sancțiunilor economice împotriva Sudanului, relatează Le Figaro. Într-o scrisoare trimisă Congresului și făcută public de către Casa Albă, Obama sprijină “reducerea semnificativă a activităților militare, încetarea ostilităților în zonele de conflict” și eforturile de îmbunătățire a accesului umanitar în întreaga țară. Președintele american îți dorește ca Khartoum și Washington să “lupte împotriva conflictelor regionale și amenințării terorismului.” Această decizie va intra în vigoare după șase luni, o perioadă care are ca drept scop “încurajarea guvernului sudanez să își continue eforturile de menținere a păcii,” a declarat directorul executiv al SUA. Cu toate acestea, Sudanului este pe lista SUA ca “posibili sponsori ai terorismului”.
  5. Armata siriană a avertizat Israelul că ar fi lansat rachete asupra unui aeroport militar din vestul Damascului, avertizând Tel-Avivul cu repercusiuni în urma acestui ”atac flagrant”, conform Al Jazeera. Exploziile au fost auzite în capitală, iar locuitorii din suburbiile din sud-vestul orașului au văzut un nor mare de fum ridicându-se. Televiziunea de stat siriană menționează că mai multe rachete au fost lansate după miezul nopţii din apropierea lacului Tiberias aflat în nordul Israelului. Acestea au aterizat îm campusul bazei aeriene utilizate de către gărzile președintelui republican Bashar al-Assad. Raportul nu a dezvăluit dacă au existat victime, dar s-a menționat faptul că rachetele au provocat un incendiu.
  6. Parlamentarii din Nigeria oferă azil lui Yahya Jammeh, relatează Al Jazeera. Camera inferioară din Nigeria ia în considerare acordarea de azil preşedintelui din Gambia, Jammeh ca o modalitate de a pune capăt crizei politice. Camera inferioară a Nigeriei a votat pentru a oferi preşedintelui Yahya Jammeh azil dacă acesta îşi va da demisia, potrivit parlamentarilor din Gambia. Camera Reprezentanților a aprobat o propunere a președintelui Muhammadu Buhari pentru a oferi azil lui Jammeh, Adama Barrow câștigând alegerile din Gambia de la 1 decembrie. Moțiunea nu este obligatorie pentru guvern și nu a existat nici un răspuns imediat din partea lui Buhari.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 decembrie în lume – Guvernul din Malawi a solicitat despăgubiri în valoare de aproximativ 313 miliarde de dolari, iar SUA a interzis temporar folosirea dronelor în 22 de orașe din New Jersey

Material realizat de Macovei Mircea-Andrei și Dumitru Nicoleta Relațiile dintre angajații Băncii Centrale Europene (BCE) …