Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 13 ianuarie în lume-Prințului Andrew i-au fost retrase prerogativele militare și titlul regal, armata rusă se retrage din Kazahstan, iar protestatarii anti-vaccin din Bulgaria au încercat să ia cu asalt parlamentul

A fost 13 ianuarie în lume-Prințului Andrew i-au fost retrase prerogativele militare și titlul regal, armata rusă se retrage din Kazahstan, iar protestatarii anti-vaccin din Bulgaria au încercat să ia cu asalt parlamentul

Material realizat de Loredana Florescu și Ilinca Bîrcă

Prințul Andrew a pierdut prerogativele militare și utilizarea titlului de Alteta Sa Regala (ASR), relateaza The Guardian. De asemenea, regina i-a revocat Ducelui de York patronajele regale, care va lupta în justiție pentru agresiune sexuală din SUA în calitate de cetățean privat.Regina a încercat să distanțeze monarhia de Ducele de York, dezlipindu-l de  prerogativele sale militare și de patronajul regal, în timp ce consecințele cazului său de agresiune sexuală continuă. Într-o lovitură devastatoare pentru Prințul Andrew, care s-a născut Alteța Sa Regală, Palatul Buckingham a mai afirmat că nu va mai folosi stilul regal al ASR în nicio calitate oficială. Mișcarea înseamnă că Andrew a fost complet îndepărtat din viața regală oficială, în timp ce se pregătește să lupte împotriva unui proces civil introdus de Virginia Giuffre, după ce un judecător american a decis în favoarea continuării procesului. Palatul Buckingham a declarat joi: „Cu aprobarea și acordul Reginei, afilierile militare și patronajul regal ale Ducelui de York au fost returnate Reginei. Ducele de York va continua să nu-și asume nicio îndatorire publică și apără acest caz ca cetățean privat.”

Oficialii din Moscova au anunțat procesul de retragere a trupelor alianței militare ruse din Kazahstan, conform The New York Times. Potrivit comunicatului redactat de Ministerul Apărării, trupele Organizației de Securitate a Tratatului Colectiv, ce include Rusia împreună cu alte cinci foste state sovietice, au început să predea autorităților locale punctele strategice pe care le păzeau, urmând ca apoi să se pregătească să părăsească țara. Pe fondul îngrijorării populației din Kazahstan că trupele străine vor staționa în țară pe termen nelimitat, ancorând statul în sfera de influență a Kremlinului, oficialii ruși și kazahi au anunțat retragerea trupelor odată ce tulburările cauzate de masele protestatare vor fi controlate. Cel puțin un avion de transport militar cu trupe rusești la bord a decolat deja de pe aeroportul din Almaty, cel mai mare oraș al Kazahstanului, potrivit imaginilor video de la fața locului. Ministrul rus al Apărării, Serghei K. Șoigu, a declarat joi, la o întâlnire cu președintele Vladimir Putin, că retragerea ar trebui să fie finalizată până miercurea viitoare.

Protestatarii anti-vaccin au încercat să ia cu asalt parlamentul bulgar, relateaza CNN. Tensiunile au crescut la o oră după ce aproximativ 3.000 de oameni s-au adunat în fața clădirii parlamentului, cerând renunțarea la permisul de sănătate obligatoriu, despre care aceștia au afirmat că este o modalitate de a le încălca drepturile și de a-i forța să se vaccineze. Protestatarii, dintre care mulți au sosit cu autobuzele pentru miting, au respins un cordon de poliție în jurul parlamentului și au ajuns la ușile din față ale clădirii. S-au oprit înainte de a intra și le-au cerut parlamentarilor să iasă și să răspundă cererilor lor. Mai multe persoane, inclusiv polițiști, au fost rănite în timpul ciocnirilor. Fluturând steaguri naționale și steaguri ale partidului ultranaționalist Renaștere, care a organizat mitingul, aceștia au scandat „Libertate” și „Mafia” și au condamnat toate măsurile împotriva virusului. Bulgaria, cea mai puțin vaccinată țară din Uniunea Europeană, a raportat miercuri un nivel record de infecții zilnice, alimentat în mare parte de varianta extrem de contagioasă Omicron.

Agenția de securitate britanică MI5 a transmis parlamentarilor englezi un avertisment de securitate fără precedent, ce vizează o avocată de origine chineză acuzată că a încercat să influențeze în mod necorespunzător parlamentarii în numele Partidului Comunist din China, relatează The Guardian. Este pentru prima dată când MI5 a emis o „alertă de interferență” referitoare la China. Persoana în cauză, Christine Ching Kui Lee, este o avocată ce nu se află pentru prima dată în prezența liderilor britanici: aceasta a fost premiată de Theresa May, a donat aproximativ 584 177 de lire sterline către politicianul laburist Barry Gardiner și este activă în cercurile politice de cel puțin 15 ani, promovând relațiile anglo-chineze printr-o serie de grupuri precum British Chinese Project și grupul parlamentar format din toate partidele chineze din Marea Britanie. Alerta MI5 o portretizează pe Lee, în vârstă de 58 de ani, ca persoana ce „s-a implicat cu bună știință în activități de interferență politică în numele Departamentului de Lucru al Frontului Unit (UFWD) al Partidului Comunist Chinez” și care a „facilitat donații financiare către parlamentari în activitate și aspiranți în numele cetățenilor străini cu domiciliul în Hong Kong și China”.

Agenția de securitate internă a Israelului, Shin Bet, a arestat cinci israelieni acuzați de spionaj pentru Iran, anunță BBC. Cazul implică patru femei evreice de origine iraniană, despre care Shin Bet a afirmat că au fost recrutate de un manipulator care pretinde a fi un bărbat evreu care trăiește în Iran. Femeile au fost plătite cu mii de dolari pentru a fotografia locații sensibile, pentru a monitoriza măsurile de securitate și pentru a face legături cu politicienii. Avocații femeilor au spus că acestea nu știau că bărbatul este un agent iranian și au insistat că femeile nu aveau intenția de a dăuna securității Israelului. Cu toate acestea, Shin Bet a declarat că acesta este un „caz grav” în care exista un plan de a stabili o rețea de spionaj iranian în interiorul Israelului și că femeile se confruntă cu „acuzații severe”. Potrivit agenției, una dintre femei, în vârstă de 40 de ani, ar fi fost de acord să facă fotografii ambasadei SUA atunci când aceasta se afla încă în Tel Aviv, precum și în interioarele clădirilor ministerului israelian de interne și afaceri sociale. În plus, o altă femeie, în vârstă de de 57 de ani, și-ar fi încurajat fiul să se înscrie în serviciile de informații militare pentru ca apoi să transmită documente de natură militară procurate de acesta.

Guvernul nigerian a restabilit joi accesul în țară la rețeaua de socializare Twitter, după o suspendare de șapte luni care a fost impusă după ce site-ul a șters o postare a președintelui Nigeriei care amenința cu o represiune violentă împotriva grupurilor secesioniste, conform The New York Times. Guvernul a blocat accesul la site în iunie, dar a inversat cursul miercuri, după ce Twitter a acceptat mai multe cereri din partea guvernului. Twitter va înființa un birou în țară, va plăti taxele corespunzătoare țării, va numi un reprezentant și va „acționa în deplina recunoaștere a legilor nigeriene, a culturii și istoriei naționale”, a declarat un oficial guvernamental. De la intrarea în vigoare a interdicției, nigerienii au putut accesa platforma de socializare doar folosind o rețea privată. Eliminarea de către Twitter a unei postări a președintelui Muhammadu Buhari a fost considerată pe scară largă că a determinat guvernul să blocheze site-ul, dar oficialul guvernamental Kashifu Inuwa Abdullahi a declarat miercuri că aceasta se datorează faptului că a fost folosit „în scopuri subversive și activități criminale.”

Un tribunalul german l-a condamnat la închisoare pe viață pe colonelul sirian Anwar Raslan, vinovat de crime împotriva umanității, anunță BBC. Un tribunal german a condamnat un colonel sirian la închisoare pe viață pentru crime împotriva umanității într-un proces istoric. Anwar Raslan, în vârstă de 58 de ani, a fost acuzat de tortura a peste 4.000 de oameni în războiul civil din Siria într-o închisoare cunoscută sub numele de „Iadul pe Pământ”. Procesul de la Koblenz este important deoarece reprezintă prima dată când un tribunal penal recunoasțe abuzurile comise de regimul Al-Assad drept crime împotriva umanității. Raslan a fost acuzat de 58 de crime, viol și agresiune sexuală, precum și de tortura a cel puțin 4.000 de persoane reținute acolo între 2011 și 2012.

Departamentul de resurse umane din cadrul guvernului Emiratului Ajman a avertizat angajații guvernamentali cu privire la sancționarea pentru intrarea în contact, pentru a doua oară, cu o persoană ce a contractat COVID-19, potrivit Al Jazeera. Pentru a limita răspândirea virusului, departamentul a emis o listă de activități nepermise care ar duce la deduceri de salariu, variind de la o reducere a salariului pe o zi până la o reducere a salariului pe 10 zile pentru recidiviști. Ziarul The National din Emiratele Arabe Unite a raportat că infracțiunile enumerate includ lipsa măștii de protecție, a fi în zone aglomerate, a strânge mâna cu alții și a merge la birou după ce a fost în contact cu cineva infectat cu COVID-19. Potrivit raportului, un angajat federal din Ajman care a intrat în contact direct cu o persoană infectată trebuie să se izoleze timp de o săptămână sau să lucreze de la distanță. Mai mult, angajații care intră în contact pentru a doua oară cu o persoană infectată vor trebui, de asemenea, să ia concediu anual de odihnă dacă trebuie să intre în carantină sau să ia concediu fără plată.

Doi civili au fost răniți într-un atac cu rachetă în Zona Verde a Bagdadului, relateaza Al Jazeera. Cei doi au fost răniți în timp ce racheta a lovit un complex rezidențial de lângă Ambasada SUA din Bagdad, spun oficialii irakieni, în timp ce cel puțin patru rachete au vizat Ambasada Statelor Unite din zona puternic fortificată din Bagdad. Oficialii au vorbit sub protecția anonimatului pentru că nu erau autorizați să discute cu presa. Nu a existat o revendicare imediată a răspunderii pentru atac, iar un comunicat al armatei irakiene a precizat că rachetele au fost lansate din cartierul Dora din Bagdad. Într-o declarație, Ambasada SUA la Bagdad a a afirmat că complexul său a fost atacat de „grupări teroriste care încearcă să submineze securitatea, suveranitatea și relațiile internaționale ale Irakului”. Sistemul de apărare C-RAM al ambasadei – care ar trebui să detecteze și să distrugă rachetele, artileria și obuzele de mortar sosite – a fost auzit în timpul atacului.

Brutarii francezi suferă din cauza baghetelor la prețuri reduse din supermarketuri, informeaza The Guardian. Brutarii francezi au urmărit un lanț important de supermarketuri care oferă prețuri scăzute pentru a reduce inflația baghetelor, spunând că această mișcare va submina concurența într-una dintre industriile apreciate ale țării. Grupul Leclerc a declarat în reclamele din ziare de marți că „din cauza inflației, prețul mediu al baghetelor ar putea crește semnificativ. Este de neconceput”, jurând că își va reduce marjele de profit pentru a limita costul pâinii franceze la 29 de cenți. Brutarii, fermierii și morarii s-au reunit a doua zi pentru a ataca Leclerc pentru campania sa. Într-o declarație comună, organizațiile din industrie au declarat că prețul mediu pentru o baghetă, un produs de bază zilnic în gospodăriile franceze, a ajuns la 90 de cenți, cauzat de creșterea costurilor pentru făină, electricitate și forță de muncă.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …