Home / 2025 / A fost 13 ianuarie în lume – O versiune finală a înțelegerii pentru armistițiu din Gaza a fost prezentată ambelor părți implicate în conflict, Un cutremur cu magnitudinea de 6.9 s-a produs în Japonia, Guvernul Republicii Democratice Congo a declarat că o parte din orașele capturate de forțele rebele au fost recuperate
Sursa foto: The Financial Times

A fost 13 ianuarie în lume – O versiune finală a înțelegerii pentru armistițiu din Gaza a fost prezentată ambelor părți implicate în conflict, Un cutremur cu magnitudinea de 6.9 s-a produs în Japonia, Guvernul Republicii Democratice Congo a declarat că o parte din orașele capturate de forțele rebele au fost recuperate

Material realizat de Anca Badea 

 

O versiune  finală a înțelegerii pentru armistițiu din Gaza a fost prezentată ambelor părți implicate în conflict, conform Reuters. Mediatorii le-au oferit liderilor israelieni și celor din cadrul Hamas un proiect final al unui eventual acord ce ar putea pune capăt războiului din Gaza. După discuțiile la care au participat atât reprezentanți ai președintelui SUA, Joe Biden, cât și ai președintelui ales Donald Trump, Biden a declarat că acordul pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor se află în pragul realizării, în timp ce reprezentanții Hamas au declarat că își doresc să se ajungă la un acord. Învestirea lui Trump din 20 ianuarie este considerată termenul limită pentru un armistițiu, luând în considerare declarațiile acestuia conform cărora, în cazul în care ostaticii deținuți de Hamas nu vor fi eliberați până acesta își preia funcția, vor fi repercusiuni severe.

 

Un cutremur cu magnitudinea de 6.9  s-a produs în Japonia, relatează Euronews. Conform agenției meteorologice naționale, cutremurul a lovit sud-vestul Japoniei la o adâncime de 30 de kilometri la 21.19 ora locală. Au fost emise avertismente de tsunami în prefectura Miyazaki de pe insula sud-vestică Kyushu, epicentrul cutremurului, cât și în prefectura Kochi din apropiere. Locuitorii din unele zone de coastă au fost evacuați din locuințe ca măsură de precauție, iar unele trenuri au încetat să funcționeze, însă nu au fost raportate niciun fel de daune încă. Postul local de televiziune NHK TV a anunțat că un tsunami cu înălțimea de aproximativ un metru a ajuns pe uscat la 30 de minute de la cutremur. Japonia se confruntă frecvent cu astfel de cutremure, din cauza locației sale din regiunea Inelul de Foc al Pacificului, una dintre cele mai predispuse la cutremure regiuni din lume.

 

Guvernul Republicii Democratice Congo a declarat că o parte din orașele capturate de forțele rebele au fost recuperate, potrivit Al Jazeera. Mai multe orașe din estul țării au fost recucerite de către armata congoleză. Un purtător de cuvânt al armatei a declarat că operațiunea militară a reușit să respingă avansurile făcute de forțele rebele ale grupării M23, recuperând 6 orașe. Totuși, aceștia au reușit să avanseze în alte zone din estul țării, regiune afectată de lupte intense. Conflictul din apropierea graniței cu Rwanda durează de zeci de ani, datorită teritoriului bogat în minerale ce a fost disputat  de peste 100 de grupări armate. Conflictul dintre gruparea M23 și armata congoleză a început în 2022, rezultând în aproape două milioane de oameni refugiați. Din 1998 și până în prezent, conflictul din zonă a creat una din cele mai mari crize umanitare de pe glob, cu aproape 6 milioane de decese și 7 milioane de refugiați.

 

Guvernul Thailandei a aprobat un proiect de lege pentru a legaliza cazinourile și jocurile de noroc, conform Reuters. Primul ministru, Paetongtarn Shinawatra, a declarat că propunerea a fost menită să stimuleze turismul, dar și locurile de muncă și investițiile. Conform planului guvernului, legea, ce urmează să fie deliberată în parlament, ar urma să legalizeze jocurile de noroc în cadrul complexelor de divertisment pe scară largă. Guvernul thailandez și-a argumentat decizia de a legaliza aceste activități prin exemplul statelor vecine, care beneficiază de pe urma complexelor mari de cazinouri, ce sporesc potențialul turistic și atrag venituri suplimentare. Conform ministrului finanțelor, legalizarea ar putea crește numărul de vizitatori cu până la 10%, să crească veniturile din turism cu până la 6 miliarde de dolari și să creeze cel puțin 9.000 de locuri moi de muncă. Astfel de inițiative au mai fost propuse în trecut, însă au întâmpinat rezistență din partea conservatorilor din țara majoritar budistă.

 

Autoritățile sud-africane au demarat o operațiune de salvare la o mină de aur ilegală, datorită temerilor despre numărul ridicat de decese, relatează The Guardian. Guvernul Africii de Sud a pornit misiunea de a aduce la suprafață sute de oameni din mina ilegală după ce aceasta a fost privată de aprovizionarea cu alimente, apă și medicamente, într-o încercare a poliției de a-i forța pe oameni să iasă. Decizia guvernului de a interveni a venit după ce sora unei persoane blocate sub pământ a intentat un proces ca urmare a descoperirii unor scrisori ale oamenilor din mină ce susțineau că 109 dintre ei au murit deja. Mineritul ilegal a prosperat în Africa de Sud în ultimele decenii, aproximativ 10% din producția de aur a țării fiind obținută în mine abandonate, adesea controlate de sindicate criminale. Poliția a lansat o operațiune de distrugere a acestui sector în 2023, blocând aprovizionarea cu bunuri esențiale pentru a forța minerii să iasă la suprafață.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 8 ianuarie în lume- Reprezenanții germani și francezi au criticat amenințările lui Donald Trump privind Groenlanda, Ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, este așteptat să preia funcția de lider interimar, Militarii nigerieni au confirmat moartea a șase soldați într-un atac

Material realizat de Luca Coșa și Mihai Turcu Poliția din Thailanda a început căutările asasinului …