Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 13 februarie în lume – Pakistanul interzice manifestațiile de Ziua Îndrăgostiților, proteste în Mexic față de politicile anti-imigrare ale președintelui SUA, iar Pentagonul și ONU critică testul balistic al Coreei de Nord

A fost 13 februarie în lume – Pakistanul interzice manifestațiile de Ziua Îndrăgostiților, proteste în Mexic față de politicile anti-imigrare ale președintelui SUA, iar Pentagonul și ONU critică testul balistic al Coreei de Nord

Material realizat de Marina Ghiță

Un tribunal din Pakistan a interzis festivitățile publice de Ziua Îndrăgostiților în capitală, Islamabad, pe motiv că aceastea nu fac parte din cultura musulmană, informează BBC. Înalta Curte din Islamabad a interzis festivitățile de Ziua tuturor Îndrăgostiților care erau programate să fie organizate în cadrul birourilor guvernamentale și spațiilor publice. De asemenea, Curtea solicită trusturilor mass-media să nu promoveze evenimente sau informații despre Valentines Day. Interdicția nu afectează, însă, magazinele și restaurantele. Aceste decizii au fost un răspuns la o cerere care a susținut că Ziua Îndrăgostiților este contrară învățăturilor islamice. Potrivit ziarului Dawn, petiția a susținut că festivitățiile de Ziua Îndrăgostiților promovează imoralitatea, nuditatea și indecența sub imaginea iubirii. Ziua Îndrăgostiților a crescut în popularitate în mai multe orașe din Pakistan, in ultimul deceniu, dar o serie de grupuri religioase au denunțat-o ca fiind decadentă.

Zeci de mii de oameni din Mexic au protestat împotriva politicilor de imigrare ale președintelui american Donald Trump și împotriva planului acestuia de a construi un zid de-a lungul frontierei dintre SUA și Mexic, informează BBC . Protestanții veniți din mai multe orașe mexicane, îmbrăcați în alb, au fluturat steaguri mexicane și pancarte anti-Trump. Organizatorii au declarat că, prin intermediul acestui protest, doresc să trimită un mesaj potrivit căruia Mexicul este unit împotriva lui Trump. De asemenea, aceștia l- au criticat pe președintele mexican Enrique Pena Nieto pentru incapacitatea sa de a combate corupția și de a reduce violența. Unul dintre manifestanți, Maria Amparo Cassar, a declarat că politicile de imigrare ale lui Trump reprezintă „o amenințare pentru comunitatea globală”. „Nu trebuie uitat faptul că societatea americană a fost construită de către migranți și continuă să fie făcută de către migranți”, a declarat aceasta.

Grupul palestinian militant Hamas a ales un comandant al aripii sale extremiste armate ca lider al mișcării din Fâșia Gaza, informează BBC. Yehiya Sinwar îl înlocuiește pe Ismail Haniyeh, un fost prim-ministru în guvernul Hamas. Sinwar a fost închis în Israel pentru crimă, dar a fost eliberat în baza unui acord între Hamas și Israel în 2011. De asemenea, Sinwar este cunoscut datorită opoziției față de orice compromis cu statul evreu.

Regimul de detenție al imigranților din Australia ar putea constitui o crimă împotriva umanității, a afirmat o coaliție de experți juridici în cadrul unei petiții înaintate Curții Penale Internaționale, informează The Guardian. Rețeaua Globală juridică de acțiune (Glan) și Comisia Internațională a Drepturilor Omului din Stanford au prezentat instanței o petiție care detaliază ceea ce rețeaua descrie ca „practici chinuitore exercitate de statul australian și corporații față de solicitanții de azil “. Petiția susține că procurorul Curții Penale Internaționale ar trebui să deschidă o investigație asupra posibilelor „crime împotriva umanității comise de către persoane fizice și corporatiști”.

O bombă a explodat în timpul unui protest în Lahore, Pakistan, omorând cel puțin 14 persoane și rănind alte 59, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului Malik Ahmad Khan, informează CNN. Două grupuri au susținut responsabilitatea comună pentru ceea ce oficiali au declarat că a fost un atac sinucigaș. Jamat-ul-Ahrar, un grup dizident al Pakistan’s Tehreek-i Taliban (TTP), de asemenea cunoscut sub numele de talibanii pakistanezi, a revendicat responsabilitatea pentru atac într-o declarație făcută pentru CNN. În plus, șeful North Waziristan Agency’s Intiqam Waziristan sau „Avengers Waziristan”, a declarat pentru CNN că ar fi responsabil pentru acest atac.

Cel puțin 32 de persoane și-au pierdut viața după ce un autobuz s-a prăbușit pe o autostradă din apropiere de Taipei, informează Reuters. Potrivit celor mai recente cifre de la departamentul local de pompieri, în autobuz se aflau 44 de persoane. Treizeci de persoane au fost declarate decedate la fața locului și alte două au murit la spital, a declarat departamentul de pompieri, adăugând că 12 persoane sunt încă tratate în spitalele din Taipei. Nu a fost însă depistată cauza accidentului.

Forțele de securitate din Tunisia folosesc o serie de metode asociate cu fostul lider Zine El Abidine Ben Ali în lupta lor împotriva militanților islamiști, metode care includ tortura, arestări arbitrare și rețineri, a declarat Amnesty International, informează Reuters. Organizația pentru protejarea drepturilor omului a declarat într-un raport că astfel de practici pun în pericol drumul reformei democratice într-o țară care a fost locul de naștere al revoltelor arabe împotriva autocrației. Tunisia spune că recunoaște că o parte din ceea ce Amnesty a raportat, dar spune că acestea sunt doar cazuri individuale și că nu există nici un abuz sistematic sau o politică de tortură realizate de către forțele de stat. „Toate încălcările menționate în noul raport al Amnesty … sunt încălcări individuale și sunt investigate. Nu putem accepta aceste tipuri de încălcări în Tunisia”, a declarat Ministrul tunisian pentru Drepturile Omului, Mehdi Ben Gharbia. De altfel, statul tunisian a înființat o comisie de tortură pentru a elimina abuzurile. Raportul Amnesty a detaliat cazurile de tortură, arestările arbitrare, detenția, perchezițiile domiciliare fără mandate, ordinele de ședere atribuite în mod arbitrar și restricțiile de călătorie realizate în Tunisia.

Cel puțin patru persoane au murit într-o avalanșă la stațiunea de schi Tignes, aflată în sud-estul Franței, au declarat salvatorii, informează BBC. Cele patru victime, care practicau snowboard-ul, inclusiv un ghid experimentat, au fost îngropate sub un strat de zăpadă pe pista de ski, a afirmat poliția locală. Identitatea celor din grup nu este încă clară, însă poliția a declarat că în acel grup se aflau doi adolescenți, cu vârste de 18 și 15 ani.

Pentagonul a condamnat cu fermitate cel mai recent test de rachete al Coreei de Nord, adăugând că angajamentul Statelor Unite de a proteja patria și a aliaților, cum ar fi Japonia și Coreea de Sud este unul „strict”, informează Reuters. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, a declarat reporterilor că „programele de arme ilegale” ale Coreei de Nord reprezintă o amenințare clară și gravă la adresa securității naționale. „Suntem capabili să ne apărăm împotriva unui atac cu rachete balistice nord-coreene și vom lua toate măsurile necesare pentru a descuraja și a face față amenințărilor existente atât pe teritoriile noastre, cât și pe cele ale aliaților noștri”, a adăugat Davis. De asemenea, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunțat operațiunea de lansare a rachetelor balistice a Coreei de Nord, considerând-o ca fiind „o încălcare îngrijorătoare” a rezoluțiilor Consiliului de Securitate, informează Reuters. „Conducerea republicii nord-coreene trebuie să revină la respectarea deplină a obligațiilor sale internaționale și la calea denuclearizării”, a declarat Guterres.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …