Material realizat de Ionela Păpurică și Cristiana Mitran
Candidatul democrat la președenția Statelor Unite, Hillary Clinton, a fost diagnosticat cu pneumonie, relatează BBC. Doctorul Lisa Bardack a spus că ea a fost diagnosticată vineri, primind un tratament cu antibiotice pentru însănătoșire. La un eveniment din New York pentru comemorarea a 15 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, candidatul democrat s-a confruntat cu o tuse provocată de alergii, iar ulterior aceasta a fost diagnosticată cu pneumonie. Un oficial al campaniei prezidențiale a declarat că Hillary Clinton a anulat o excursie de campanie în California din cauza bolii. Ea ar fi trebuit să plece luni dimineața pentru o excursie de două zile, care ar fi avut ca obiective colectarea de fonduri și un discurs asupra economiei. Luna trecută, adversarul său în cursa prezidențială, Donald Trump, a afirmat că “aceasta nu are rezistență fizică și mentală” pentru a servi în calitate de președinte și să lupte împotriva militanților Statului Islamic. Această afirmație este contestată de Dr. Bardack care a declarat că Hillary Clinton se află într-o stare de “sănătate excelentă potrivită pentru a servi în calitate de președinte al SUA.”
Susținătorii drepturilor homosexualilor și lesbienelor au organizat duminică un marș spre Catedrala Mitropolitană din Mexico City ca răspuns la protestele de sâmbătă care se opun căsătoriei între persoanele de același sex, relatează BBC. Participanții au purtat pancarte pe care scria “Eu respect familia ta, respect-o pe a mea”. Marșurile de sămbătă au fost organizate de către o organizație catolică, Frontul Național pentru Familie. Această organizație a declarat că aproximativ 300.000 de persoane au luat parte la proteste în cele 16 orașe. Totuși, relatări mass-media au prezentat existența unor numere mult mai mici. Chiar dacă s-a negat implicarea Bisericii Catolice în aceste proteste, așa cum a afirmat și cardinalul din Mexico City, Norberto Rivera Carrera, s-a putut observa prezența unor preoți. Protestele de sâmbătă au urmărit să trezească societatea în apărarea familiei, a căsătoriei naturale între un bărbat și o femeie. În luna mai, președintele Enrique Pena Nieto a propus un proiect de lege care ar legaliza cele șase căsători la nivel national.
Cu aproape o treime din voturile numărate duminică, rezultatele preliminare din Croația arată că Partidul Conservator a căștigat alegerile parlamentare, informează BBC. Conservatorii au obținut 60 din 151 de locuri, iar alianța social-democrată doar 55 de locuri. Aproximativ 3,8 milioane de oameni au fost eligibili pentru a vota în cea de-a doua rundă de alegeri din Croația în mai puțin de un an. Croația a aderat în urmă cu trei ani la Uniunea Europeană, însă amintirile din războaiele balcanice și cel de-al Doilea Război Mondial au fost folosite pentru a distrage atenția de la problemele interne. Această țară a trecut printr-un impas politic care a impiedicat adoptarea unor reforme economice necesare. Economia Croației se bazează în mare măsură pe turismul de-a lungul coastei Adriatice. Rămâne una dintre economiile cele mai slab performante în spațiul european deși a avut parte de evoluții pozitive în urma coaliției pro-UE condusă de conservatorii de la HDZ . Noul lider al HDZ-ului, Andrej Plenkovic, este un fost diplomat de carieră, cu o reputație de om politic moderat datorită cauzelor naționaliste.
Aproximativ 800.000 de oameni și-au exprimat dorința de independență față de Spania, în Barcelona și alte orașe din Catalonia, relatează BBC. Cu toate acestea, numărul participanților a fost mult sub cel al de anul trecut, când nu mai puțin de 1,4 milioane s-au înregistrat doar în Barcelona. Spania a blocat în mod consecvent încercările naționaliștilor de a organiza un referendum asupra secesiunii. Președintele regional, Carle Puigdemont a cerut sprijin pentru “transformarea Cataloniei într-un stat independent”. Acesta pledează pentru o retragere negociată cu autoritățile din Spania. În 2014, când naționaliștii catalani au organizat un referendum neoficial privind independența, 80% dintre cei care au votat au sprijinit independența. Regiunea de 7,5 milioane de locuitori reprezintă 16% din populația Spaniei și deține circa 19 % din PIB-ul național.
Neel Kashkari, unul dintre conducătorii Rezervei Federale a SUA, a declarat că cea mai bună cale pentru o creștere economică mai rapidă a SUA este prin intermediul unor abordări de politică non-monetară, cum ar fi imigrația și reforma fiscală, informează Reuters. Președintele Minneapolis Federal Reserve Bank a remarcat faptul că piața forței de muncă din SUA este una normală, inflația este încă sub obiectivul de 2% , pe când creșterea economică este mult sub normele prescrise. Politica monetară poate fi capabilă de a susține o redresare solidă a economiei. Posibilele motive pentru o creștere economică lentă sunt o populație în curs de îmbătrânire, “cicatrici” psihologice în urma crizei financiare care fac întreprinderile să nu își asume riscuri dar și o inovație tehnologică destul de fragilă. O altă posibilă politică este reforma imigrației, în special pentru lucrătorii cu înaltă calificare.
Primul ministru francez, Manuel Valls, a avertizat că vor urma și alte atacuri teroriste în Franța, dar că propunerile de a spori securitatea înaintate de fostul președinte, Nicolas Sarkozy, nu sunt o soluție pentru a face față amenințărilor, informează Al Jazeera. Parisul a fost pus în alertă săptămâna trecută, după ce oficialii francezi au demontat o “celulă teroristă” care planifica să atace o stație de cale ferată din capitală, la comanda ISIS. Poliția franceză a arestat, de asemenea, un băiat în vârstă de 15 de ani, suspectat de planificarea unui atac separat. “În această săptămână cel puțin două atacuri au fost dejucate,” a declarat Manuel Valls într-un interviu pe postul de radio Europa 1.” Vor exista atacuri noi, vor fi victime nevinovate”, a spus Valls. Într-un interviu dat ziarului Le Journal du Dimanche, Sarkozy a propus ca toți cetățeni francezi suspectați de a avea legături cu organizații teroriste să fie plasați în detenție. Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a declarat că poliția franceză a arestat 293 de persoane în acest an pentru “legături cu rețelele teroriste”. Franța este în alertă după o serie sporită de atacuri începând cu ianuarie 2015, care au ucis 238 de oameni și a făcut din securitate un subiect fierbinte în campania pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de anul viitor. ISIS a revendicat responsabilitatea pentru atacurile de la Paris din noiembrie, care au ucis 130 de persoane și, de asemenea, a susținut că șoferul camionului care a zdrobit 86 de oameni în Nisa în luna iulie a fost unul dintre “soldați” grupului.
Coreea de Nord a cerut Statelor Unite ale Americii să fie recunoscută drept un “stat dotat cu arme nucleare”, în urma celui de-al cincilea și cel mai mare test atomic ce a avut loc vineri, relatează The Guardian. “Obama încearcă din greu să nege poziția strategică a Coreei de Nord ca stat deținător de arme nucleare, dar încercarea lui este la fel de absurdă ca și încercarea de a eclipsa soarele cu palma”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de externe din Coreea. Purtătorul de cuvânt a apărat testul nuclear, care a fost condamnat la nivel mondial, susținând că acest test era un răspuns necesar la ceea ce el a numit “amenințarea nucleară din partea SUA”. Coreea de Nord va lucra pentru a crește forța sa nucleară “în calitate și în cantitate”, a declarat acessta. Consiliul de Securitate al ONU a denunțat decizia Coreei de Nord de a efectua testul. SUA, Marea Britanie și Franța au făcut presiuni aspura corpului de 15 membri ai Consiliului de Securitate pentru a impune noi sancțiuni, iar în urma discuțiilor purtate prin telefon cu președintele sud-coreean, Park Geun-hye, și prim-ministrul japonez, Shinzo Abe în cursul zilei de vineri, Obama a declarat că cei doi lideri de stat au fost de acord să lucreze cu Consiliul de Securitate pentru a pune în aplicare măsurile existente și a impune altele noi, dacă este nevoie. Capacitatea nucleară a Coreei de Nord se află în expansiune rapidă, asa cum au demonstrat ultimele teste, iar liderul țării, Kim Jong-un, nu este dispus să stopeze acest proces, fiind chiar mulțumit de rezultatele obținute până în prezent.
Comitetul de Investigație din Rusia a lansat cazuri penale împotriva oficialilor Ucrainei din Ministerul Apărării și alte instituții importante ale staului cu privire la genocidul vorbitorilor de limbă rusă din republica Donețk, relatează Russia Today. Comitetul, instituția specializată în cazuri de importanță statală specială sau de interes public, a lansat o declarație spunând că a deschis o anchetă privind acțiunile ministrului apărării, Stepan Poltorak, șefului Statului Major General, Viktor Muzhenko, actualului și fostului comandant al forțelor ucrainene terestre, Anatoli Pushnyakov, respectiv Serghei Popko, și șefului Gărzii Naționale, Iuri Allerov. Anchetatorii ruși au raportat că se află în posesia unor dovezi care arată că, între ianuarie și august 2016, oficialii ucraineni menționati mai sus au emis ordine subalternilor de a folosi arme grele pentru a distruge infrastructura civilă din republica Donețk și a “elimina complet sau parțial grupul etnic de persoane vorbitoare de limba rusă, inclusiv minori”. Cel puțin 9 persoane au fost ucise și 110 persoane au fost rănite. Armata ucraineană a distrus, de asemenea, infrastructura civilă și cel puțin 279 clădiri rezidențiale. Comitetul de Investigații a deschis, de asemenea, un dosar penal separat, pentru a investiga mijloace interzise și metodele de luptă folosite de către colonelul Aleksandr Zhakun, comandantul Brigăzii a 14-a a forțelor militare ale Ucrainei. Agenția rusă, de asemenea, a raportat că ancheta face parte dintr-o investigație majoră ce cuprinde 53 de cazuri separate de crime împotriva umanității ce ar fi fost comise de militari ucraineni și poliția în sud-estul țării.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter a avut loc sâmbătă după amiază în nord-vestul Tanzaniei, relatează DW. Numărul deceselor provocate de cutremur a ajuns la 14 persoane, în timp ce alte peste 200 de persoane au fost rănite. Unele clădiri s-au prăbușit, în timp ce altele au fost atât de grav avariate încât oamenii s-au temut să revină în interiorul acestora. Seismul s-a produs la ora locală 3:27, la aproximativ 25 km est de orașul Nsunga, pe marginea lacului Victoria. “Deocamdată, situația este calmă și sub control”, a susținut Deodatus Kinawilo, comisarul districtului Bukoba, oraș apropiat de epicentrul cutremurului. Țările vecine – Burundi, Rwanda, Uganda și Kenya au simțit, de asemenea, unda de șoc a seismului. Cutremurele de pământ sunt destul de frecvente în așa-numita regiune a Marilor Lacuri, dar sunt, de obicei, de intensitate scăzută. Cabinetul președintelui Tanzaniei, John Magufuli, a emis o declarație spunând că șeful statului a fost surprins de magnitudinea cutremurului: “Președintele este șocat de rapoartele incidentului care a avut ca rezultat pierderea mai multor vieți, mulți răniți și bunuri distruse”.
Joaquin Mendez, un tânăr de 23 de ani din Florida, a fost împușcat mortal de către vărul său, Alexandro Garibaldi, în timp ce testa o vestă antiglonț, relatează The Guardian. Curiozitatea i-a fost fatală tânărului în vârstă de 23 de ani care dorea să afle dacă vesta antiglonț pe care o deținea este funcțională. Poliția din Tampa informează că Mendez și-a pus vesta în după-amiaza zilei de sâmbătă, întrebându-se cu voce tare dacă aceasta mai funcționează. Raportul poliției arată cum vărul său, Alexandro Garibaldi, un tânăr în vârstă de 24 de ani, a luat o armă și a spus: ”să încercăm”. Polițiștii l-au găsit pe Joaquim în afara casei, cu o gaură de glonț în piept. Barbatul a murit la spital. Inițial, vărul victimei nu și-a recunoscut fapta, spunandu-le autoritaților că l-a găsit Mendez după ce a auzit o împușcătură. Totuși, polițiștii susțin că un martor l-a vazut pe Garibaldi țintind cu arma spre vărul său. Vesta antiglonț a fost găsită ulterior de către autorități în locuința victimei. Alexandro Garibaldi a fost arestat duminică și pus sub sub acuzația de ucidere din culpă.