Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 12 mai în lume – ONU a făcut apel pentru a se aduce dovezi asupra crimelor înfăptuite împotriva femeilor transsexuale în El Salvador, un atac cibernetic cu un virus inventat de NSA a afectat calculatoarele în 99 țări, iar un solicitant de azil a fost închis pe viață în Austria pentru crimele de război ce le-a comis în Siria
The Guardian

A fost 12 mai în lume – ONU a făcut apel pentru a se aduce dovezi asupra crimelor înfăptuite împotriva femeilor transsexuale în El Salvador, un atac cibernetic cu un virus inventat de NSA a afectat calculatoarele în 99 țări, iar un solicitant de azil a fost închis pe viață în Austria pentru crimele de război ce le-a comis în Siria

  1. ONU a făcut apel pentru a se aduce dovezi asupra crimelor înfăptuite împotriva femeilor transsexuale în El Salvador, informează Reuters. Un exces de violență împotriva femeilor transsexuale din El Salvador a determinat Națiunile Unite vineri să facă un apel pentru dovezi care să demonstreze crimele înfăptuite împotriva minorităților sexuale din statul central-american. Până în acest moment, în anul curent, șapte femei transsexuale au fost ucise în El Salvador, potrivit Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, stabilit la Geneva (OHCHR). Organizațiile locale pentru drepturile persoanelor LGBT susțin că numărul omorurilor este de 17, în anul curent. În 2016, aproximativ 25 femei transsexuale au fost ucise. Activista transsexuală Karla Avelar a declarat că grupările locale au amenințat-o și au șantajat-o astfel încât a fost nevoită să se mute într-o nouă casă de șase ori.
  2. Președintele SUA, Donald Trump, i-a cerut fostului director FBI, James Comey, să nu vorbească cu presa, amenințându-l că în caz contrar va publica anumite înregistrări, relatează Reuters. Donald Trump l-a concediat în această săptămână pe James Comey din poziția de director al FBI, din cauza modului în care a coordonat investigația asupra fostului secretar de stat Hillary Clinton. Această acțiune a fost criticată la nivel internațional, dar i-a și oferit lui Comey posibilitatea să interacționeze cu presa și să discute cu aceasta despre investigația FBI asupra relației dintre Trump și Rusia. Cu toate acestea, Trump l-a amenințat pe fostul director FBI prin intermediul Twitterului, postând: „James Comey ar face bine să spere că nu există înregistrări ale conversațiilor noastre, înainte de a începe să divulge presei!”
  1. Între timp, Rusia a ridiculizat SUA pentru reacția generală în ceea ce privește concedierea lui James Comey, potrivit CNN. Sergey Lavrov, ministrul de externe de la Kremlin, a făcut o remarcă sarcastică când i-a fost cerută părerea despre concedierea neașteptată a directorului FBI. Lavrov a răspuns jurnaliștilor: „A fost concediat? Glumiți, glumiți!” Aceasta ar fi putut fi doar o glumă, dar a fost cu toate acestea criticată drept parte a tendinței curente a oficialilor ruși de a ridiculiza politica SUA.
  2. Un atac cibernetic cu un virus ce se presupune că a fost inventat de Agenția Națională pentru Securitate din SUA (NSA) a afectat calculatoarele în 99 țări, conform Reuters. Virusul a afectat zeci de mii de calculatoare ale companiilor din întreaga lume. Acesta a întrerupt activitatea normală a sistemul de sănătate a Marii Britanii și a companiei globale de livrare FedEx. Atacatorii au păcălit victimele prin alipirea virului la atașamentele din email-urile spam ce apăreau a fi oportunități de angajare, avertismente de securitate și alte documente aparent legitime. După accesarea atașamentul, virusul „capturează” informația din calculator prin criptare, cerând răscumpărare financiară în schimbul acesteia în valoare de la 300 până la 600 $. Cercetătorii au depistat 57.000 infecții ale calculatoarelor în 99 țări, în topul listei fiind Rusia, Ucraina și Taiwan.
  3. Tailanda a amenințat Facebook cu acțiuni juridice pentru posturile anti-monarhie, informează The Guardian. Guvernul thailandez i-a cerut Facebook-ului să elimine până marți 131 pagini considerate ilegale, ce includ posturi anti-monarhie și critici asupra acesteia. „Dacă cel puțin o singură pagină ilicită mai există până marți, vom pune imediat în discuție procedurile legale ce le putem lua împotriva Facebook Tailanda,” a declarat Takorn Tantasith, secretarul-general al Comisiei Naționale pentru Radiodifuziune și Telecomunicații. Takorn i-a oferit Facebook-ului timp până marți, ora 10 (ora locală). Tailanda are printre cele mai stricte legi din lume pentru protecția familiei regale împotriva criticilor publicului.
  4. Un solicitant de azil a fost închis pe viață în Austria pentru crimele de război ce le-a comis în Siria, conform The Guardian. Bărbatul în vârstă de 27 ani a fost condamnat la închisoare pe viață în Austria pentru crimele de război pe care le-a comis în Siria – ucidea a peste 20 soldați răniți ai guvernului sirian. Bărbatul, a cărui nume nu a fost făcut public, a fost găsit vinovat miercuri de către juriul constituit din opt membri, de la Innsbruck. Acesta a fost acuzat de „omor ca o infracțiune teroristă.”
  5. Brazilia a anunțat sfârșitul stării de urgență națională cauzată de virusul Zika, relatează The Guardian. Starea de urgență ce a durat 18 luni a fost încheiată de guvernul Braziliei. Virusul transmis prin intermediul țânțarilor nu a fost considerat o mare amenințare pentru sănătatea publică până în 2015, când s-a depistat că acesta provoacă malformații majore la naștere. Una dintre malformațiile cauzate de Zika este microcefalia, ceea ce cauzează nașterea copiilor cu craniul mai mic decât ar trebui. Panica generală a erupt în ajunul Jocurilor Olimpice 2016 din Brazilia, aceasta fiind epicentrul infecției cu Zika. Guvernul brazilian a lansat o campanie de eradicare a țânțarilor pentru a lupta cu virusul.
  6. Șeful UE pentru negocierile Brexit, Michel Barnier, a declarat pentru prima dată în mod oficial că va face tot posibilul să evite introducerea unor reglementări incomode pentru hotarul dintre Irlanda de Nord și Irlanda, potrivit The Guardian. Declarația lui Barnier a survenit ca urmare a comentariului lui Tony Blair din timpul unei întâlniri cu grupul politic european de dreapta în Republica Irlandeză, care a declarat că reglementările stricte de hotar ar constitui un dezastru. Întrebat dacă există o cale de a evita controalele vamale, Barnier a răspuns: „Mereu există un răspuns. Mereu există o cale când există dorință.” Controalele vamale ar afecta companiile și afacerile ce fac comerț atât în Irlanda, cât în Irlanda de Nord.
  7. Coreea de Nord a cerut extrădarea șefului Serviciului Național de Securitate al Coreii de Sud (NIS), Lee Byung-ho, pentru tentativa de a a-l asasina pe liderul din nord, Kim Jong Un, informează CNN. Cererea statului nord-coreean a survenit la o săptămână după ce acesta a declarat că ar fi descoperit o conspirație a SUA și Coreea de Sud de a-l asasina pe Kim cu substanțe biochimice și radioactive în timpul unui eveniment public, precum o parada militară. Procurorul nord-coreea ce a făcut cerea publică a declarat că Byung-ho și alte „genii CIA” sunt pe lista Coreii de Nord pentru a fi persecutați.
  8. Organizația ONU pentru Sănătate (WHO) a declarat stare de epidemie cu Ebola în Republica Democrată Congo, relatează BBC. Potrivit declarațiilor WHO, cel puțin o persoană a decedat după ce a contractat virusul, în nord-estul țării. Ministerul congolez de sănătate a anunțat WHO că ar fi depistat un caz de Ebola „confirmat în laborator.” Peste 11.000 persoane au decedat într-o epidemie cu Ebola în Africa de vest în 2014-2015, în mare parte în Guineea, Sierra Leone și Liberia. Ultima epidemie cu Ebola în Republica Democrată Congo a survenit în 2014 și a ucis 40 persoane.

Despre Valeria Bortă

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …