Material realizat de Meda Dragomir și Ilinca Bîrcă
Ranil Wickremesinghe a fost învestit în funcția de prim-ministru în Sri Lanka, declară Al Jazeera. Ranil Wickremesinghe, oficialul care a deținut poziția de prim-ministru în Sri Lanka pentru cinci mandate, a fost instituit în funcție pentru a șasea oară, în încercarea de a aduce stabilitate în țara, care, la momentul de față, se află în mijlocul unei crize politice și economice. Wickremesinghe, în varsta de 73 de ani, și-a depus jurământul joia aceasta în fața președintelui Gotabaya Rajapaksa, în timpul unei ceremonii organizate în biroul prezidențial. Mahinda Rajapaksa, fostul prim-ministru și totodată fratele președintelui, a demisionat din funcție la începutul săptămânii, ca urmare a revoltei publice cu privire la atacurile violente ale susținătorilor săi asupra protestatarilor pașnici care cereau demisia guvernului. Alegerea lui Wickremesinghe a fost privită de către specialiști drept o modalitate de a pune capăt demonstrațiilor violente cauzate de criza financiară din Sri Lanka.
Corea de Nord a efectuat al 16-lea test balistic de anul acesta, raportează Al Jazeera. Conform Serviciilor militare din Coreea de Sud, trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune au fost lansate din Coreea de Nord către regiunea mării de pe coasta estică. Acest exercițiu militar a avut loc la doar 2 zile de la punerea în funcție a noului președinte sud-coreean, Yoon Suk Yeol. Biroul acestuia a anunțat că o întâlnire a Consiliului Național de Securitate a fost convocată. Deși nici o declarație nu a fost emisă din partea autorităților din Pyongyang, cabinetul prim-ministrului japonez Fumio Kishida a confirmat, de asemenea, lansarea rachetelor. În ciuda numeroaselor sancțiuni din partea comunității internaționale cu privire la programele lor militare, Coreea de Nord și-a sporit testele balistice, ignorând propunerile Statelor Unite pentru o discuție deschisă.
Autoritățile din Kosovo au plănuit solicitarea apartenenței la Consiliul Europei, conform Al Jazeera. În luna martie a anului acesta, la trei săptămâni de la începutul invaziei din Ucraina, Rusia a decis să părăsească Consiliul Europei, cu doar câteva ore înainte de intrunirea generala ce avea ca scop excluderea acesteia din organizație. Pe fondul acesta, guvernul din Kosovo a anunțat joi că își va înainta aplicația pentru aderarea la Consiliu. Fiind o țara nerecunoscută oficial de către Rusia, Kosovo nu putut îndeplini până acum pragul de doua treimi necesar pentru a putea fi acceptat, dar, considerând noile circumstanțe, autoritățile au declarat că au suportul celor 46 de țări membre și vor începe procedurile de aderare. Susținut de către țările vestice, Kosovo și-a declarat independența în 2008, la aproape un deceniu după finalul războiului dintre albanienii etnici și trupele sârbe, în 1999.
Coreea de Nord a raportat oficial prima epidemie de COVID-19, informează Euronews. Joia aceasta, Pyongyang-ul a impus o carantină la nivel național pentru a putea controla prima epidemie declarată de COVID-19, după mai bine de doi ani în care autoritățile au negat raportarea unui caz pozitiv. Gravitatea situației nu este încă cunoscută, dar această epidemie ar putea avea consecințe majore la nivelul statului din cauza sistemului de sănătate slab și a nevacinării populației. Agenția oficială de știri din Coreea de Nord a declarat că probele colectate de la un număr nespecificat de oameni, care prezentau simptome precum febră, au confirmat o infectare cu varianta Omicron. Pentru a putea combate acest focar, liderul Kim Jong–Un a ordonat carantinarea completă a orașelor și comitatelor, cât și crearea de noi spații de lucru izolate, pentru a putea preveni răspândirea virusului.
Autoritățile din Ucraina au anunțat primul proces de judecată al unui soldat rus, relatează Deutsche Welle. Cabinetul procurorului general din Ucraina, Iryna Venediktova, a anunțat planurile de organizare ale primului proces pentru crime de război comise de trupele rusești. Acesta îl va aduce în fața instanței pe soldatul Vadim Shishimarin, un soldat rus în vârstă de 21 de ani, acuzat de uciderea unui bărbat de 62 de ani. Conform oficiului procurorului, Shishimarin, care servea în cadrul unității de tancuri, a tras către civil cu o pușcă automată de la geamul unei mașini pe data de 28 februarie, la doar câteva zile de la începutul invaziei din Ucraina. ,,Unul dintre militari i-a ordonat acuzatului să omoare un civil astfel încât trupele rusești să nu poată fi detectate. Omul a murit pe loc, la doar câțiva metri de reședința lui”, a afirmat o declarație din partea biroului procurorului. Shishimarin este la momentul actual în custodia autorităților ucrainene și ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime de război și crimă premeditată.
Consiliul pentru Drepturi ONU a aprobat ancheta privind presupusele abuzuri făcute de Rusia, informează Al Jazeera. Ancheta va investiga presupusele atrocități din regiunile din apropierea Kievului, care au fost deținute temporar de trupele ruse. 33 de membri ai Consiliului au votat în favoarea unei rezoluții prezentate de Kiev pentru a ordona unei comisii de anchetă să cerceteze presupusele atrocități din mai multe regiuni din jurul capitalei ucrainene. China a fost unul dintre cei doi membrii care au votat împotriva rezoluției de joi, celălalt fiind Eritreea. Douăsprezece state membre, inclusiv Cuba, Kazahstan, India, Pakistan, Uzbekistan și Venezuela, s-au abținut de la vot.
Imigranții cubanezi au sosit în SUA în număr record în ultima lună, relatează CNN. Pe măsură ce Cuba se confruntă cu cea mai mare lipsă de alimente și medicamente din ultimele decenii și cu o inflație fulgerătoare, un nou exod al cetățenilor insulei este în plină desfășurare. În martie, peste 32.000 de cubanezi au sosit la granița dintre SUA și Mexic, aproape dublul numărului față de luna precedentă, potrivit datelor Vamale și Protecției Frontierelor din SUA. Guvernul cubanez a spus că protestele din țară au fost orchestrate de Washington pentru a răsturna guvernul comunist. Procurorii au acuzat peste 700 de persoane pentru răzvrătire și nesupunere civilă în cele mai mari procese în masă de la începutul revoluției cubaneze.
India rearanjează circumscripțiile politice din Kashmir înainte de alegeri, anunță Deutsche Welle. Criticii spun că circumscripțiile retrasate ale Indiei pentru fostul stat Jammu și Cașmir oferă o mai mare reprezentare zonelor hinduse ale regiunii cu majoritate musulmană. Regiunea se confruntă de multă vreme cu o insurgență împotriva Indiei. New Delhi a publicat săptămâna trecută o nouă listă mult așteptată de circumscripții politice redesenate pentru Kashmirul administrat de India. Mișcarea a declanșat îngrijorarea că ar aduce beneficii electorale partidului naționalist hindus Bharatiya Janata (BJP), aflat la guvernare în India, înaintea alegerilor locale așteptate din regiune. Cașmirul, care este condus în prezent de guvernatorul locotenent Manoj Sinha, numit de New Delhi, a rămas fără un guvern ales din 2018, când BJP a părăsit un guvern de coaliție cu Partidul Democrat al Poporului (PDP). Chiar dacă localnicii așteaptă cu nerăbdare un guvern ales, distribuția neuniformă a circumscripțiilor electorale între cele două comunități religioase – musulmani și hinduși – a ridicat multe semne de întrebare.
Spania a pornit inițiativa de a introduce concediu medical pentru femeile care suferă de dureri severe ale menstruației, informează BBC. Concediul medical de trei zile pentru perioade dureroase va fi permis cu o notă a medicului, se spune în proiect, extinzându-se la cinci zile pe o bază temporară pentru dureri deosebit de intense sau incapacitante. Politicienii spanioli au avertizat că proiectul este încă în lucru. Dacă ar fi adoptat, ar fi primul astfel de drept legal din Europa. Doar câteva țări din lume au o astfel de legislație în vigoare. Legislația spaniolă face parte dintr-o reformă mult mai amplă a sănătății reproductive, care va include modificări ale legilor țării privind avortul.
Guvernul britanic a anunțat că urmează să finanțeze o linie de asistență pentru persoanele care sunt expuse riscului tuturor formelor de terapie de conversie, relatează BBC. Guvernul va oferi sprijin pastoral personalizat persoanelor transgender, precum și celor care sunt lesbiene, gay sau bisexuale. Anunțul vine în ciuda deciziei de a exclude încercarea de a schimba identitatea de gen a unei persoane dintr-o interdicție planificată a terapiei de conversie. Linia de asistență, prima de acest gen care este finanțată de un guvern, va costa mai mult de 300.000 de lire sterline. Serviciul va fi condus de organizația de caritate LGBT împotriva violenței, Galop, timp de trei ani. Linia națională de asistență pentru terapie de conversie a Galop se va extinde pentru a include o funcție de chat live și un serviciu de informații, pe lângă o linie telefonică și asistență pe e-mail.