Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 12 ianuarie în lume – Liderii din Australia și Papua Noua Guinee au declarat că încep negocierile pentru semnarea unui nou tratat de securitate, El Salvador a prelungit starea de urgență pentru încă 30 de zile, iar procurorul Robert Hur va investiga documentele confidențiale găsite într-o reședință privată a lui Joe Biden
Sursa foto: El Mundo
Sursa foto: El Mundo

A fost 12 ianuarie în lume – Liderii din Australia și Papua Noua Guinee au declarat că încep negocierile pentru semnarea unui nou tratat de securitate, El Salvador a prelungit starea de urgență pentru încă 30 de zile, iar procurorul Robert Hur va investiga documentele confidențiale găsite într-o reședință privată a lui Joe Biden

Material realizat de Gabriela Bujenița 

Procurorul general al Statelor Unite ale Americii, Merrick Garland, l-a delegat pe  procurorul independent, Robert Hur, să investigheze cele două seturi de documente confidențiale găsite într-o reședință privată a lui Joe Biden, informează El Mundo. Această decizie a fost luată la scurt timp după ce consilierii președintelui american, Joe Biden, au raportat descoperirea unui nou pachet de acte confidențiale din perioada 2008-2016, când Joe Biden se afla în funcția de vicepreședinte al SUA. Avocații nu au raportat numărul actelor descoperite, conținutul acestora sau gradul de confidențialitate. În ceea ce privește primul pachet de documente confidențiale, acestea conțin informații din perioada 2013-2016, despre Iran, Ucraina și Marea Britanie. În perioada în care a fost semnat acordul nuclear iranian au avut loc anexarea ilegală a Crimeii de către Federația Rusă și retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană și Euratom.  

Premierul britanic, Rishi Sunak, și omologul său nipon, Fumio Kishida, au semnat un pact istoric de întărire a cooperării militare, informează Al Jazeera. ,,Acordul de acces reciproc” (RAA) facilitează organizarea de exerciții militare comune, pe fondul agravării situației din regiunea Indo-Pacific, determinată de creșterea puterii militare chineze. Japonia, țară ce asigură în acest an președinția Grupului celor Șapte (G7), încearcă solidificarea alianțelor cu partenerii G7 pentru a-și asigura securitatea. „Acest acord de acces reciproc este extrem de important pentru ambele națiuni – ne fortifică angajamentul față de regiunea Indo-Pacific și subliniază eforturile noastre comune de a consolida securitatea economică”, a declarat Rishi Sunak într-un comunicat de presă. Marea Britanie este prima țară europeană cu care Japonia încheie un astfel de acord. 

Liderii din Australia și Papua Noua Guinee au declarat că încep negocierile pentru semnarea unui nou tratat de securitate, relatează Al Jazeera. Tratatul va cuprinde aspecte privind cooperarea economică, cooperarea în materie de securitate, schimbările climatice și securitatea cibernetică. „Interesele noastre sunt indivizibile. Nu poți avea o Papua Noua Guinee mai sigură fără o Australia mai sigură și invers”, a declarat premierul australian, Anthony Albanese, într-un comunicat de presă. Statele Unite ale Americii și aliații săi, inclusiv Australia, încearcă să anihileze influența Chinei în regiunea strategică a Pacificului, după ce au fost alarmați de faptul că Beijingul a încheiat un pact de securitate cu Insulele Solomon, fapt ce conduce la creșterea influenței armatei chineze în regiunea Pacificului de Sud.

Puterea legislativă din El Salvador a prelungit starea de urgență pentru încă 30 de zile, informează Al Jazeera. Extinderea stării de urgență, aprobată în Parlament cu 67 de voturi, urmărește ,,restabilirea ordinii publice și a securității naționale”. Starea de urgență a fost instituită în martie, după ce zeci de oameni au fost uciși într-un singur weekend. Aceasta este a zecea prelungire și va intra în vigoare în perioada 17 ianuarie – 15 februarie. Autoritățile salvadoriene încearcă să anihileze influența grupurilor criminale ce controlează aproximativ 80% din țară. Potrivit estimărilor oficiale, peste 61.000 de persoane au fost reținute în condițiile stării de urgență. Organizațiile pentru drepturile omului au sesizat abuzuri grave comise de forțele de ordine în timpul stării de urgență, nerespectarea dreptului la un proces echitabil, tortură și alte forme de rele tratamente. 

Un protestatar a murit și cel puțin 19 ofițeri de poliție peruvieni au fost răniți în confruntările antiguvernamentale din Cusco, informează CNN. Protestele din Peru au început în decembrie, după înlăturarea de la putere a fostului președinte, Pedro Castillo. Conform unui raport al Avocatului Poporului, de la începerea protestelor și până în prezent au fost înregistrate 48 de decese în toată țara. Parchetul a pornit o anchetă penală în care sunt vizați atât noul președinte peruvian, Dina Boluarte, cât și actualul cabinet de miniștri. Protestatarii cer demisia lui Boluarte, dizolvarea Congresului, modificarea Constituției și eliberarea lui Castillo.

Despre Ana Miruna Toma

Vezi și

A fost 25 decembrie în lume- Președintele Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile rusești din ziua de Crăciun au declanșat pene de curent, Oficialii Talibani au declarat că 46 de persoane au decedat în urma unui atac aerian pakistanez, Papa Francisc a făcut apel la încetarea focului în Fâșia Gaza, semnalând gravitatea situației în timpul adresei sale de Crăciun

Material realizat de Luca Coșa și Anca Badea Președintele Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile …