Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 12 august în lume – Germania a încetat operațiunile militare din Mali, Protestele antiguvernamentale din Irak se intensifică, iar China impune sancțiuni împotriva Lituaniei
Sursă foto: Thaier al-Sudani/Reuters

A fost 12 august în lume – Germania a încetat operațiunile militare din Mali, Protestele antiguvernamentale din Irak se intensifică, iar China impune sancțiuni împotriva Lituaniei

Material realizat de Maria Pițigoi

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a anunţat că au fost impuse sancţiuni asupra ministrului adjunct al Transporturilor şi Comunicaţiilor lituanian, Agne Vaiciukeviciute, pentru că a vizitat Taiwanul, anunță Reuters. De asemenea, vor fi suspendate angajamentul cu ministerul lui Vaiciukeviciute și cooperarea în domeniul transporturilor cu Lituania. „Beijingul alege să continue și să intensifice cursul acțiunilor ilegale împotriva unui stat membru al UE”, a declarat ministerul lituanian, insistând asupra faptului că aceste acțiuni nu sunt favorabile dezvoltării relațiilor Chinei cu lumea democratică. Vizita lui Vaiciukeviciute a avut loc la scurt timp după controversata vizită a Președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, accentuând tensiunile deja existente între statul chinez și cel lituanian.

 

Ministrul Apărării de la Berlin, Christine Lambrecht, a anunțat încetarea operațiunilor militare ale Germaniei în Mali până la noi ordine, informează Deutsche Welle. Anunțul a venit ca urmare a refuzului autorităților maliene de a permite accesului unui avion militar german în spațiul său aerian. „Prin urmare, o rotație planificată a personalului nu este posibilă. Acest lucru are efecte asupra angajamentului nostru, având în vedere că securitatea soldaților noștri are prioritate”, a declarat Lambrecht. Christian Klatt, șeful Fundației Friedrich Ebert din Bamako, a avertizat că o retragere germană ar putea duce la retragerea altor națiuni din misiunea militară a ONU în Mali, cunoscută sub numele de MINUSMA.

 

Vicepreședintele Paraguayului, Hugo Velazquez, și-a anunțat demisia din cadrul partidului său și retragerea candidaturii la președinție, după ce a fost acuzat de corupție, potrivit Deutsche Welle. Oficiali ai Statelor Unite ale Americii susțin că un apropiat de-al lui Velazquez, Juan Carlos Duarte, a oferit mită unui funcționar public din Paraguay cu intenția de a obstrucționa o investigație care îl amenința pe vicepreședinte și interesele sale financiare. Drept urmare, Velasquez a fost trecut pe lista neagră, împreună cu membrii apropiați ai familiilor celor doi bărbați pentru a preveni posibilitatea transferului de bunuri și accesul la bunuri care ar putea fi trecute pe numele rudelor. Vicepreședintele a negat acuzațiile, susținând că demisionează pentru a-și proteja partidul.

 

Președintele Sierrei Leone, Julius Maada Bio, a acuzat că protestele antiguvernamentale recente au fost o încercare de lovitură de stat, raportează Reuters. „Acesta nu a fost un protest împotriva costului ridicat al vieții cauzat de criza economică globală în curs de desfășurare”, a declarat Maada Bio, ci o încercare de „răsturnare violentă a guvernului ales democratic”. Protestele, soldate cu victime atât din rândul civililor, cât și al autorităților, au fost determinate de frustrarea față de înrăutățirea situației economice și de o percepție a eșecului guvernului de a amortiza impactul creșterii prețurilor. 

 

Facțiunile rivale irakiene au ieșit pe străzile din Bagdad cerând instaurarea unui nou guvern, conform Al Jazeera. Susținătorii liderului populist, Moqtada al-Sadr, s-au rugat în fața parlamentului într-o demonstrație de sprijin pentru acesta, care a cerut justiției să dizolve parlamentul până la sfârșitul săptămânii viitoare. Pe de altă parte, susținătorii grupurilor sprijinite de Iran și care se opun lui al-Sadr s-au adunat la marginea Green Zone, un loc puternic fortificat unde se află parlamentul și ambasadele străine, insistând că ar trebui să formeze noul guvern pe baza alegerilor din octombrie. Al-Sadr, a cărui tabără a câștigat cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din octombrie anul trecut, nu a reușit să formeze un guvern majoritar și, după opt luni de impas, a abandonat acele încercări. Membrii blocului parlamentar al lui al-Sadr au demisionat, dar în loc să le permită rivalilor săi să încerce să formeze un guvern, al-Sadr a cerut dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …