Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 12 aprilie în lume – Președintele ucrainean i-a îndemnat pe liderii internaționali să ia măsuri după apariția unui videoclip tulburător, reprezentanții Serbiei s-au angajat să trimită arme în Ucraina, potrivit unui document secret al Pentagonului, iar Biden a adresat cuvinte de încurajare și a făcut oferte de investiții în cadrul vizitei sale în Irlanda de Nord
Sursă foto: BBC

A fost 12 aprilie în lume – Președintele ucrainean i-a îndemnat pe liderii internaționali să ia măsuri după apariția unui videoclip tulburător, reprezentanții Serbiei s-au angajat să trimită arme în Ucraina, potrivit unui document secret al Pentagonului, iar Biden a adresat cuvinte de încurajare și a făcut oferte de investiții în cadrul vizitei sale în Irlanda de Nord

Material realizat de Mădălina Robu 

Liderii Rusiei au impus sancțiuni asupra a 333 de oficiali canadieni și personalități publice, ca răspuns la restricțiile canadiene asupra Moscovei și sprijinul oferit Ucrainei, relatează Reuters. Reprezentanții ruși au aplicat în mod regulat sancțiuni oficialilor occidentali și persoanelor de înalt profil, incluzând interdicții permanente a acestora de a intra în Rusia, din moment ce Occidentul a vizat sute de indivizi și companii ruse ca răspuns în privința invaziei asupra Ucrainei. Lista, publicată de Ministerul de Externe al Rusiei, include guvernatorul general al Canadei Mary Simon, peste 250 de membri ai adunărilor legislative regionale și zeci de sportivi canadieni care au susținut în mod public interzicerea sportivilor ruși de a concura la Jocurile Olimpice din 2024. „Această măsură este menită să-i încurajeze pe cei de pe lista neagră să-și schimbe comportamentul”, au declarat reprezentanții ministerului într-un comunicat.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a adresat cuvinte de încurajare și a făcut oferte de investiții în cadrul vizitei sale în Irlanda de Nord pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Acordului de pace de la Belfast, informează Euronews. După o întâlnire informală cu Rishi Sunak, președintele american și-a exprimat sprijinul pentru acordul de compromis încheiat de prim-ministrul britanic cu Uniunea Europeană privind acordurile comerciale din Irlanda de Nord. „Astăzi, Belfast este inima ce bate a Irlandei de Nord și este gata să faciliteze investiții fără precedent în forma oportunităților economice din partea comunităților din Marea Britanie, Irlanda și Statele Unite. Adevărul simplu este că pacea și oportunitatea economică merg împreună”, a declarat Joe Biden. În timpul discursului de la Belfast, președintele american și-a exprimat speranța conform căreia Irlanda de Nord „nu se va întoarce” la o eră marcată de violență. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe liderii internaționali să ia măsuri după ce a apărut un videoclip tulburător în care soldații ruși decapitau un prizonier de război ucrainean întins la pământ, conform The Guardian. Zelenski a susținut că lumea nu poate ignora filmările „diabolice”. Respectivul videoclip pare să înfățișeze un membru al armatei ruse folosind un cuțit pentru a tăia capul soldatului, dar nu este clar când și unde a fost filmat. Se poate ca acesta să fi fost filmat vara trecută, judecând după frunzișul verde din fundal. Un al doilea videoclip pare să înfățișeze cadavrele decapitate a doi militari ucraineni întinși lângă un vehicul distrus. Într-o adresă video, Zelenski a declarat că aparenta execuție face parte dintr-un tipar sumbru, văzut în zonele ocupate de ruși, inclusiv Bucha, în regiunea Kiev, unde soldații invadatori au torturat și ucis sute de civili. Remarcile sale vin pe fondul cererilor pentru mai multe arme occidentale înainte de o contraofensivă iminentă.

Fostul președinte american Donald Trump l-a dat în judecată pe fostul său avocat Michael Cohen pentru 500 de milioane de dolari din cauza acuzațiilor conform cărora acesta din urmă ar fi încălcat un acord de confidențialitate, relatează The Washington Post. Potrivit unui proces de 32 de pagini intentat de avocații lui Trump, fostul președinte îl acuză pe Cohen că a dezvăluit informații într-un „mod jenant sau dăunător”. Cohen a încălcat, de asemenea, un acord de confidențialitate și a răspândit „minciuni” despre Trump „cu intenții rele și în scopuri pe deplin egoiste”. Procesul survine după ce Trump a pledat nevinovat într-un tribunal din Manhattan în fața a 34 de acuzații de infracțiune conform cărora acesta a falsificat anumite documente cu scopul de a ascunde plăți de rambursare de 130.000 de dolari către Cohen, care a plătit-o pe actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels în 2016, încercând să o împiedice să pretindă public că a avut relații intime cu Trump.

Reprezentanții Serbiei, unul dintre statele pro-ruse din Europa, s-au angajat să trimită arme în Ucraina, potrivit unui document secret al Pentagonului, informează The Guardian. Documentul arată că majoritatea statelor europene furnizează arme sau antrenamente Ucrainei, dar alte documente clasificate demonstrează că liderii de la Kiev se luptă să obțină aprovizionare din partea statelor lumii și se confruntă cu lipsuri critice. Scurgerile de informații au creat o ruptură în relația SUA – Ucraina, deoarece dezvăluie multe detalii despre desfășurările militare ucrainene. De asemenea, se precizează că serviciile de informații americane au fost pesimiste cu privire la șansele Kievului de a recuceri zone teritoriale semnificative în așteptata ofensivă de primăvară. Reprezentanții Ministerului sârb de Externe nu au comentat încă documentul, dar știrea va provoca controverse politice într-o țară cu un sprijin puternic pentru Rusia.

Despre PoliticALL

Vezi și

Retrospectiva 2024: Alegerile anului 2024 – un nou peisaj politic global

Anul 2024 a reprezentat cel mai mare an electoral din istoria umanității. Jumătate din populația …