Material realizat de Maria Pițigoi
Oficialii iranieni au cerut talibanilor să asigure protecția misiunilor diplomatice după ce au apărut pe rețelele de socializare videoclipuri care pretind că refugiații afgani sunt bătuți în Iran, raportează Al Jazeera. După apariția videoclipurilor, mai mulți protestatari afgani au lovit cu pietre consulatul Iranului din Herat, Afghanistan. De asemenea, au distrus camerele de securitate și au ars steagul iranian, dar au fost opriți de forțele de securitate talibane, care au tras focuri de avertizare. Între timp, în fața ambasadei Iranului din Kabul, protestatarii furioși au scandat sloganuri precum „moarte Iranului”. Ministerul iranian de externe și reprezentanți ai ambasadei din Kabul au respins videoclipurile, declarând că acestea au ca scop afectarea legăturilor istorice și culturale dintre cele două țări și popoarelor lor. Iranul, care împarte o graniță de 900 de kilometri cu vecinul său de vest, nu a recunoscut încă oficial guvernul taliban, referindu-se la acesta drept „corpul de conducere” al Afganistanului. Formarea unei administrații care să includă etnii, religii și femei în Afganistan a fost condiția declarată a Iranului pentru recunoașterea talibanilor. Afganii au început să migreze în Iran cu zeci de ani în urmă, fugind de război și tulburări, numărul lor crescând după retragerea bruscă a forțelor conduse de Statele Unite în august 2021.
Liderii Uniunii Europene au decis să suspende programele de pregătire militară în Mali, pe măsură ce relațiile dintre forțele occidentale și guvernul militar de tranziție al țării se înrăutățesc, informează Al Jazeera. Decizia UE vine după ce Human Rights Watch a publicat un raport despre presupusa ucidere a 300 de persoane, majoritatea civili din orașul Moura, într-o operațiune militară condusă de forțele maliene alături de luptători străini. Înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, a declarat că evoluțiile din țară „ne-au forțat să vedem că nu există garanții suficiente cu privire la neintervenția grupului Wagner”, pe care îl consideră „responsabil pentru unele evenimente foarte grave care au dus la uciderea a zeci de persoane în Mali în ultima vreme”. Organizația militară privată rusă a fost acuzată de țările occidentale că acționează cu impunitate în țară. UE este implicată în două misiuni de pregătire militară în Mali: Misiunea de Instruire a UE, cu peste 1.000 de membri din 25 de țări europene, care ar fi trebuit să antreneze soldați malieni până în 2024, și Misiunea UE de Consolidare a Capacităților (EUCAP) concentrată pe instruirea poliției, cu un mandat care expiră anul viitor.
Parlamentarii din Indonezia au adoptat un proiect de lege pentru combaterea violenței sexuale, potrivit CNN.. Proiectul este menit să ofere un cadru legal pentru victime, asigurându-le dreptatea într-o țară în care abuzul sexual a fost adesea privit ca o chestiune privată. Legislația a fost larg salutată de activiști, deși unii s-au opus asupra domeniului său limitat de aplicare, cu doar unele crime sexuale incluse și omiterea unei clauze specifice privind violul. Proiectul final al legii include pedepse cu închisoarea de până la 12 ani pentru infracțiuni de abuz sexual, atât în căsătorie, cât și în afara acesteia, 15 ani pentru exploatare sexuală, nouă ani pentru căsătoria forțată, care include căsătoria copiilor și patru ani pentru vehicularea conținutului sexual fără consimțământ. Acesta prevede, de asemenea, că o instanță trebuie să oblige abuzatorii să plătească despăgubiri, iar autoritățile să ofere consiliere victimelor. Plângerile de violență sexuală au crescut în Indonezia, unde urmărirea penală a crimelor sexuale a fost complicată de absența unui cadru legal dedicat, în timp ce preocupările victimelor de a fi rușinate în timpul interogatoriilor i-au descurajat pe mulți să se pronunțe, potrivit activiștilor.
Armata din Taiwan a lansat un manual privind apărarea civilă, oferind cetățenilor sfaturi de supraviețuire într-un scenariu de război, informează Reuters. Liderii chinezi nu au renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său și a intensificat activitățile militare în apropiere în ultimii doi ani, pentru a-l presa să accepte revendicările sale de suveranitate. Manualul detaliază cum să găsești adăposturi anti bombe prin aplicații pentru smartphone, apă și alimente, precum și sfaturi pentru pregătirea truselor de prim ajutor. Ghidul, inspirat de cele emise de Suedia și Japonia, va fi actualizat continuu cu informații despre adăposturi, spitale și magazine pentru nevoile zilnice. Nu a fost raportat niciun semn de invazie iminentă planificată de China, dar Taiwanul a crescut nivelul de alertă de la începutul războiului din Ucraina.
Oficiali ai Organizației Națiunilor Unite au cerut ca rapoartele tot mai mari de violență sexuală împotriva femeilor și copiilor ucraineni din timpul invaziei ruse să fie investigate în mod independent, relatează CNN. Sima Bahous, directorul executiv al ONU Women, a cerut un răspuns umanitar „sensibil la gen” în timpul unui discurs susținut în cadrul unei reuniuni a Consiliul de Securitate al ONU (UNSC) din New York. „Combinația dintre strămutarea în masă cu prezența mare a recruților și mercenari și brutalitatea manifestată împotriva civililor ucraineni a ridicat toate steagurile roșii”, a declarat Bahous. Acuzațiile de viol și violență sexuală „trebuie să fie investigate în mod independent pentru a asigura dreptatea și răspunderea”, a adăugat aceasta. Rapoarte despre violență sexuală și alte crime de război comise de trupele ruse au apărut din zonele preluate de forțele ucrainene, inclusiv Bucha, o suburbie a capitalei Kiev.