Material realizat de Paula Gănuci și Luca Coșa
O jurnalistă de la Washington Post a demisionat după cenzurarea unui articol critic la adresa lui Jeff Bezos, informează Euronews. Ruth Marcus, angajată la WP din 1984, a demisionat după ce conducerea ziarului a refuzat să-i publice un articol despre proprietarul acestuia, Jeff Bezos. Marcus a declarat că este prima dată în 20 de ani când un articol i-a fost blocat, acuzând degradarea libertății de exprimare. Decizia vine după ce Bezos a impus noi reguli și restricții privind materialele publicate, limitând temele de opinie la „libertăți personale și piețe libere.” În semn de protest, mai mulți jurnaliști și-au dat demisia, inclusiv editorul David Shipley și caricaturista Ann Telnaes. Washington Post traversează o criză financiară și editorială, iar analiștii consideră că schimbările impuse de Bezos ar putea afecta independența publicației.
Gruparea al-Shabab a organizat un atac asupra unui hotel din Somalia, conform BBC. Cel puțin 4 persoane au decedat în urma atacului revendicat de membrii grupării al-Shabab, ce are legaturi strânse cu organizația teroristă al-Qaeda. Martorii au declarat că numărul victimelor a crescut la 10. Inițial, atacatorii au incendiat un vehicul, apoi au înaintat spre hotel cu scopul de a perturba o întâlnire oficială privind o contraofensivă asupra grupării somaleze. Un deputat federal a declarat că în interior s-ar afla aproximativ șapte atacatori, iar forțele de securitate încearcă să neutralizeze amenințarea. Infrastructura hotelului a fost distrusă, iar autoritățile au început evacuarea răniților spre Mogadishu pentru tratament.
Președintele american, Donald Trump, a dublat tarifele asupra importurilor canadiene de aluminiu și oțel, susține Deustche-Welle. Noile măsuri au prevăzut creșterea tarifelor cu 50%, intensificând tensiunile comerciale dintre liderii celor două state. Decizia a venit în urma prăbușirii pieței de valori americane la cel mai mic nivel din ultimii ani, în ciuda declarației liderului american privind suspendarea temporară a tarifelor de 25% impuse inițial de acesta, cu doar o săptămână în urmă. Măsurile lui Trump au fost provocate și ca răspuns la anunțul premierului provinciei Ontario, care a crescut cu 25% costul energiei electrice pentru clienții americani. Liderul de la Casa Albă a amenințat și cu impunerea de noi taxe pe automobile și a reiterat ideea ca „singura soluție logică” ar fi ca Canada să devină „al 51-lea stat” al SUA.
Autoritățile din Uganda au trimis forțe speciale în Sudanul de Sud, pentru a proteja membrii guvernului, conform Associated Press. Trupele au fost trimise în Juba pentru a sprijini membrii guvernului sud-sudanez condus de Salva Kiir, pe fondul temerilor că rivalitatea acestuia cu vicepreședintele Riek Machar ar putea declanșa un nou război civil. Purtătorul de cuvânt al armatei ugandeze, Felix Kulayigye, a subliniat că forțele speciale nu au rol de menținere a păcii. Armata ugandeză, aliată a lui Kiir, a intervenit și în trecut pentru a-l menține la putere. Situația tensionată a apărut după confruntările dintre armata guvernamentală și miliția White Army, despre care se presupune că este aliată cu Machar. La începutul lunii, forțele sud-sudaneze au încercuit reședința acestuia din Juba și i-au arestat mai mulți aliați
Secretarul General al NATO, Mark Rutte, a îndemnat autoritățile din Kosovo și Serbia să accelereze dialogul pentru normalizarea relațiilor diplomatice, potrivit Reuters. Acesta a cerut liderilor din Belgrad și Pristina să intensifice negocierile pentru a rezolva disputele și a asigura stabilitatea pe termen lung. În timpul unei vizite la trupele KFOR din Kosovo, Rutte a reafirmat angajamentul alianței nord-atlantice față de securitatea Balcanilor de Vest. Deși au acceptat un dialog mediat de membrii UE în 2013, progresele au fost limitate. Autoritățile din Serbia continuă să nu recunoască independența Kosovo, declarată în 2008.
Comisia Europeană a prezentat un plan de combatere a migrației ilegale, anunță Politico. Propunerea a fost anunțată de comisarul pentru migrație Magnus Brunner și vicepreședinta Henna Virkkunen, aceasta incluzând ordine europene de reîntoarcere recunoscute în toate statele UE, interdicții de întoarcere pentru persoanele considerate riscuri de securitate și crearea de „centre de întoarcere” în afara blocului comunitar. Măsurile au venit pe fondul unui număr scăzut de deportări, doar 20% dintre cei cu ordin de expulzare părăsesc efectiv UE. Oficialii au susținut că lipsa aplicării regulilor slăbește încrederea publicului și alimentează ascensiunea extremei drepte. Propunerea va genera dispute în Parlamentul European, unde grupările de centru-stânga contestă centrele externe, în timp ce dreapta sprijină măsura ca soluție pentru controlul migrației.
Oficialii UE au anunțat noi măsuri privind acordarea unui ajutor de stat pentru finanțarea infrastructurii de energie regenerabilă indică Politico. Comisia Europeană a decis adoptarea normelor în iunie, ca parte a Pactului Industrial Verde. Statele membre ar putea acorda subvenții de până la 200 milioane € pentru decarbonizare, 50% din costurile proiectelor cu hidrogen și 35% pentru energia regenerabilă. Ajutorul ar putea fi acordat fără licitație pentru tehnologiile „mai puțin mature”, iar investițiile legate de reducerea emisiilor ar putea primi sprijin indiferent de soluția tehnologică folosită. Propunerea a limitat subvențiile pentru producția de tehnologie verde la 75 milioane € per proiect și permite statelor UE să egaleze subvențiile oferite de țări non-UE, dar interzice relocarea proiectelor în interiorul blocului. Noul cadru va fi valabil până în 2030.
Comisia Europeană și Coreea de Sud au încheiat un acord de comerț digital, confirmă Politico. Acordul a semnalat încrederea Seulului în reglementările digitale ale UE, în contextul în care SUA, sub conducerea lui Donald Trump, ar putea declanșa un război comercial împotriva Bruxelles-ului. Negocierile cu Washingtonul au fost blocate, iar UE a încercat să diversifice parteneriatele comerciale, semnând acorduri cu Mercosur, Mexic și având discuții cu India. Acordul UE-Coreea de Sud vizează fluxurile de date, securitatea informațiilor personale și tehnologiile comerciale digitale, asigurând predictibilitate pentru afaceri și eliminând barierele nejustificate.
Partidul Popular European și filiala sa spaniolă, s-au confruntat cu o criză organizatorică înaintea congresului planificat în Valencia, declară Politico. Evenimentul riscă să fie mutat la Madrid din cauza protestelor generate de gestionarea inadecvată a inundațiilor din 2023 și 2024, care au provocat 224 de victime. Liderul regional, Carlos Mazon a fost vizat de investigații, iar furia populară ar putea afecta imaginea EPP și a liderilor săi, inclusiv a Ursulei von der Leyen. Deși mutarea ar evita scandalul, ar implica costuri mari, iar Partido Popular ar putea suporta o parte semnificativă a cheltuielilor.
Prim-ministrul Irlandei, Micheal Martin a anunțat că se va întâlni cu Donald Trump pentru celebrarea anuală a săptămânii Sf. Patrick, declară BBC. Evenimentul, de obicei o simplă tradiție simbolică, dar a capătăt o importanță specială anul acesta, având loc imediat după vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelensky și în contextul îngrijorărilor Irlandei legate de noile tarife impuse de SUA. Întâlnirea a venit pe fondul tensiunilor internaționale, privind războiul din Ucraina și conflictul din Gaza, dar și al temerilor privind impactul economic asupra Irlandei, care depinde de investițiile marilor companii americane din sectorul tehnologic și farmaceutic.