Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 11 mai în lume – Un nou val de victime în urma raidurilor aeriene ale Israelului în Fâșia Gaza, UE promite finalizarea formatului ”pașaportului verde” până la începutul verii, iar populația din Myanmar marchează prin greve și proteste 100 de zile de la lovitura de stat a armatei
Credit foto: REUTERS / Suhaib Salem

A fost 11 mai în lume – Un nou val de victime în urma raidurilor aeriene ale Israelului în Fâșia Gaza, UE promite finalizarea formatului ”pașaportului verde” până la începutul verii, iar populația din Myanmar marchează prin greve și proteste 100 de zile de la lovitura de stat a armatei

Material realizat de Mircea-Andrei Cuciureanu și Theodora Cristea

Comisia Europeană a declarat că se așteaptă să finalizeze formatul certificatelor de călătorie COVID-19 care ar permite cetățenilor mai multă mișcare între statele membre în această vară cât de curând, conform Reuters. Certificatul ar oferi posibilitatea de a trece granița în blocul de 27 de țări mult mai ușor pentru persoanele vaccinate, cele care au avut COVID-19 dar s-au recuperat și persoanele care au fost testate negativ, în contextul în care multe dintre economiile statelor au suferit din cauza lipsei turismului din ultimul an. Vicepreședintele CE, Maros Sefcovic, a afirmat că acest aspect reprezintă o prioritate pentru cetățeni și deci Comisia va lansa certificatele până la începutul verii. Guvernele europene, Parlamentul European și Comisia trebuie să pice de comun acord în ceea ce privește designul certificatului și dacă includerea testelor rapide mai puțin sigure de tip antigen poate fi luat în considerare. Sefcovic a subliniat că acest certificat nu va fi obligatoriu și că nu trebuie considerat un ,,pașaport de vaccinare”, adăugând că pentru o posibilă extindere a ariei de utilizare a certificatelor, Comisia lucrează cu OMS și Statele Unite ale Americii.

Ambasadoarea Marii Britanii în Afganistan, Alison Blake, a afirmat că nu există multe semne că talibanii ar fi dispuși să participe la discuțiile de pace și împărțire a puterii, raportează The Guardian. Forțele militare britanice urmează exemplul american și se pregătesc pentru retragere până în luna septembrie, iar talibanii ignoră încercările puterilor vestice de a negocia o diviziune a puterii între Afghanistan și aceștia, alături de protecția drepturilor femeilor, întrucât talibanii consideră retragerea trupelor vestice drept o victorie. Blake a adăugat că ,,este important să îi facem să înțeleagă că deși trupele internaționale vor pleca, terenul nu este lăsat liber pentru ei” și că există o oportunitate de pace nemaiîntâlnită datorită faptului că Afghanistan este dispus să împartă puterea cu talibanii. Eforturile pentru a relua discuțiile de pace vor continua, în ciuda lipsei de cooperare a talibanilor. 

Marea Britanie a anunțat că va interzice terapia de conversie și va oferi mai mult sprijin persoanelor din comunitatea LGBTQ care au fost supuse tratamentului, anunță Reuters. Guvernul Primului Ministru Boris Johnson a afirmat că va lua măsuri pentru a preveni ,,aceste practici odioase care pot cauza daune psihice și fizice”, la aproape 3 ani după ce fostul lider al statului, Theresa May, a declarat că va elimina din lege o procedura similară. Știrea a fost anunțată într-un document eliberat odată cu discursul Reginei, guvernul declarând că ,,se va asigura că medicii, liderii religioși, profesorii și părinții pot continua să poarte discuții deschise și oneste cu toată lumea”, întrucât unele voci susțin că o interzicere generală a practicii poate împiedica susținerea de tip religios. Un sondaj național LGBTQ din 2017 a descoperit că din persoanele care au participat, 5% au raportat că li s-a ordonat și 2% au raportat că au  fost supuși la terapie de conversie – în mai bine de jumătate din cazuri, terapia era oferită sau realizată de organizații religioase. 

După 4 zile, gazoductul Colonial Pipeline a rămas majoritar nefuncțional iar deficitul de combustibil a început să afecteze Statele Unite ale Americii, afirmă Al Jazeera. Întreruperea fără precedent a conductei de gaz Colonial Pipeline se crede că a fost cauzată de un atac cibernetic. Coasta de est și sudul teritoriului SUA au început să fie afectate din cauza lipsei de carburanți, iar Casa Albă a relaxat anumite reguli climatice pentru a da voie combustibilului să fie adus din alte zone ale țării cat mai repede. Colonial Pipeline Co este unul dintre distribuitorii principal de petrol, motorină și combustibil de avioane din America, transportând zilnic în jur de 2,5 milioane de barili. Compania estimează că nu va putea relua transportul în întregime până în weekend cel mai devreme, iar experții se așteaptă ca prețurile de combustibil să reflecte situația de criză. 

Recensământul din China arată cea mai lentă creștere a populației din ultimele decenii, informează BBC. Recensământul (efectuat odată la 10 ani) indică o rată de creștere anuală de 0,53%, mai mică față de cea din 2000-2010 (0,57%), populația ajungând la un total de 1,41 miliarde. Rata mai mică de natalitate din China nu este o noutate, fiind o caracteristică cunoscută a țărilor mai bine dezvoltate, pe langa condițiile generale dificile pentru cupluri tinere sau mame singure care adaugă context, însă începând din 2016 guvernul chinez a încercat să stimuleze creșterea populației prin a pune capăt politicii controversate ,,un copil-un cuplu” (inițial impuse în 1979  pentru a opri o creștere prea rapidă) și a da voie cuplurilor să aibă doi copii. Până acum, această politică nu a dat rezultate pe termen lung. Forța de muncă a Chinei (între 16 și 59 de ani) a scăzut de asemenea cu 40 de milioane față de recensământul din 2010, deși totalul de 880 de milioane este definit de către Zeng Yuping, metodistul șef, drept abundant. Cu toate acestea, populația care va îmbătrâni și forța de munca scăzută vor limita potențialul de creștere economica a Chinei, și vor ridica întrebarea creșterii vârstei de pensionare. 

Conflictul dintre statul Israel și gruparea paramilitară Hamas din Fâșia Gaza continuă să ia amploare, zeci de decese fiind raportate în urma ultimelor bombardamente aeriene, raportează Reuters. Escaladarea acestor evenimente marchează cele mai mari agresiuni din zona de conflict din ultimii șapte ani, culminând cu dărâmarea unei clădiri de 13 etaje și moartea a cel puțin 40 de oameni. Ierusalimul motivează aceste atacuri pe fondul apărării naționale, acuzând grupurile militante islamiste din Fâșia Gaza de lansarea a peste 480 de proiectile către Israel. Reînceperea conflictului la scară largă provine din violențele dintre palestinieni și poliția israeliană de la moscheea al-Aqsa din Ierusalim. SUA a declarat că nivelul de forță folosit de Israel a fost legitim și justificabil, chiar dacă scopul Casei Albe este diminuarea conflictului, în timp ce Comitetul Internațional al Crucii Roșii roagă toate părțile implicate să se retragă.   

Împlinirea a o sută de zile de la instaurarea juntei militare la conducerea Myanmarului a fost marcată de proteste pe întreg teritoriul țării, fiind organizate marșuri, greve spontane și ambuteiaje în trafic, informează Reuters. Populația statului din Asia și-a declarat public nemulțumirea față regimul militar instaurat prin lovitură de stat, condamnând actualii lideri pentru uciderea a sute de protestatari și pentru conducerea statului către cea mai mare criză din ultimii zeci de ani. Afacerile, birocrația și alte sectoare de stat au avut de suferit pierderi semnificative de la preluarea puterii de către juntă, fapt fiind cauzat de multiplele demonstrații și greve din ultimele o sută de zile. Protestatari din cel mai mare oraș al statului, Yangon, au folosit un banner pe care scria „Yangon e în grevă pentru eliminarea completă a inamicului”, în timp ce pe străzile din Hpakant s-a scandat „revoluția trebuie să triumfe”.

Iranul a ridicat nivelul de îmbogățire al uraniului la 63%, continuând demersurile începute după atacul de la Natanz, pentru de a pregăti combustibil utilizabil în confecționarea de armament nuclear, informează Agenția Internațională pentru Energie Atomică, citat de Reuters. Ultimele declarații ale Teheranului și ale Agenției Internaționale nu indică decât către mai multe obstacole în calea realinierii statului din Orientul Mijlociu și a Statelor Unite ale Americii la pactul nuclear din 2015. După ce SUA a părăsit angajamentul în 2018, Iranul a început libera nerespectare a termenilor înțelegerii, conflictul culminând după atacul spionilor israelieni la instalația nucleară de la Natanz, fapt ce a cauzat sporirea procesului de îmbogățire a uraniului cu 20%. Teheranul continuă să infirme speculațiile cu privire la dezvoltarea de armament nuclear, dar cu toate acestea în ultimul raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică se preconizează o creștere cu încă cinci procente a nivelului de îmbogățire a uraniului.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat noi stimulente pentru a motiva populația americană să se vaccineze, conform Al Jazeera. Într-o întâlnire alături de un grup bipartizan de guvernatori, liderul de la Casa Albă a reaccentuat importanța respectării angajamentului de a vaccina împotriva COVID-19 70% din populația adultă a SUA, până la data de 4 iulie. Pentru a încuraja oamenii să se vaccineze, Washingtonul a ajuns la un acord cu serviciile de transport Uber și Lyft prin intermediul căruia firmele de transport persoane vor acoperi 15 dolari americani din valoarea curselor. Reiese din aproximările experților că această sumă este îndeajuns de mare pentru a acoperi costul total al majorității curselor. În scopul de a obține imunitate colectivă la nivelul SUA până la celebrarea zilei naționale, vor mai fi deschise și centre în interiorul colegiilor comunitare și al facultăților.  Măsurile au fost luate ca reacție la scăderea mediei de vaccinare pe șapte zile, în luna aprilie aceasta era la 3,2 milioane de doze pe zi, în comparație cu doar 1,9 la momentul de față.

Șapte copii și doi adulți au fost uciși în urma unui atac armat la o școală din Kazan, capitala republicii Tatarstan, relatează BBC. Pe lângă elevii și profesorii uciși se mai numără și alți 21 de oameni răniți, majoritar copii. La momentul de față a fost reținut în custodia poliției un tânăr de 19 ani, suspectat de planificarea și derularea atacului. Primul-ministru rus, Mikhail Mișustin a catalogat evenimentul drept „o mare durere”, iar liderul regional al Tatarstanului, Rustam Minnikhanov, a declarat că „suntem adânc îndurerați în urma acestei tragedii majore”. Atacurile armate, în special cele care implică instituțiile de învățământ, sunt evenimente rare în Rusia, ultimul atac datând cu trei ani în urmă și fiind cauzat de tulburări legate de criza anexării Crimeei. Președintele Vladimir Putin a declarat că în urma acestui eveniment Kremlinul va considera revizuirea legii controlului de arme în rândul populației civile.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …