Material realizat de Oana Hroștea și Marina Ghiță
TITLURILE ZILEI
Mai multe zone ce aparţin guvernului sirian au fost distruse luni dimineaţă în urma unui atac efectuat de către rebeli în centrul oraşului Aleppo, cel mai mare oraş ca suprafaţă din Siria, ciocnindu-se cu forţe aliate guvernului sirian, conform surselor ce provin de la un grup de monitorizare, informează Reuters. Avioanele de atac siriene au bombardat anumite zone din Aleppo și de la nordul acestuia ce erau ocupate de către rebeli, fapt ce s-a întâmplat la câteva zile după ce guvernul a închis un drum ce duce la cartierele controlare de insurgenți și a fost mutat mai aproape pentru a-i putea încercui.
Hamza bin Laden, fiul liderului al Qaeda, Osama bin Laden, amenință într-un mesaj audio postat pe internet că dorește să se răzbune pe Statele Unite ale Americii pentru asasinarea tatălui său, informează Reuters. Conform Grupului de Spionaj SITE, companie ce monitorizează online organizațiile jihadiste, în discursul de 21 de minute Hamza susține că: “ Vom continua să vă lovim și să vizăm țara voastră și alte țări ca răspuns la opresiunea față de popoarele din Palestina, Afganistan, Siria, Irak, Yemen, Somalia și restul pământurilor musulmane care nu au supraviețuit opresiunii voastre. ”
Sute de protestatari au fost arestați în acest weekend în orașe din jurul Americii în timp ce protestele împotriva lui Alton Sterling, veteranul de război ce a împușcat mortal săptămâna trecută cinci polițiști, s-au intensificat și noi detalii despre planurile atacatorului au ieșit la iveală, relatează The Guardian. Pentru prima dată în această vară au patrulat pe străzile din America vehicule militare și au fost folosite gaze lacrimogene și grenade de fum, în timp ce Președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a făcut apel la calmul cetățenilor și a susținut că cei care nu vor respecta legea subminează cauza dreptății sociale.
Rudele lui Marie Colvin, o jurnalistă de cetățenie americană, fostă angajată la ziarul britanic Sunday Times, ce a decedat în anul 2012, au intentat un proces la tribunalul federal susținând că oficialii guvernului din Siria au ordonat uciderea jurnalistei deoarece era o sursă de informare despre Siria și despre orașul asediat, Homs, înștiințează The Guardian. În proces este susținut faptul că oficialii sirieni au lansat un atac de rachete asupra unui studio improvizat de difuzare din Homs ce a dus la moartea jurnalistei și a lui Remi Ochlik, fotojurnalist francez. Chiar cu câteva ore înainte de atac, Colvin a depus un alt raport privind represiunea guvernului sirian și impactul acesteia asupra civililor.
În ciuda stării de asediu impuse de autorități, confruntările și ciocnirile violente dintre protestatari și forțele de ordine indiene au continuat în Kashmir, oraș administrat de India, informează Al Jazeera. Zeci de protestatari au fost uciși și sute răniți weekendul acesta după ce poliția și trupele paramilitare au deschis focuri de arma asupra a zeci de mii de locatari ai Kashmir-ului ce au ieșit în străzi pentru a aduce un omagiu lui Burhan Wani, liderul rebelilor, ce a fost ucis vineri. Cel puțin un polițist a fost ucis în urma acestor confruntări.
Coaliția de guvernământ a primului-ministru Shinzo Abe a obținut victoria în alegerile pentru Camera Superioară a Parlamentului, în ciuda îngrijorărilor cu privire la politicile sale economice și planurile de revizuire a constituției pacifiste post-război a națiunii, informează Reuters. Rezultatele finale au arătat că doar coaliția Abe, partidele mari și candidații independenți au câștigat cele două treimi ale ” super majorității “, necesare pentru a încerca să revizuiască restricțiile Constituției privind armata, un pas care ar putea tensiona relațiile cu China. Cu toate acestea, victoria generală v-a sprijini în continuare aderența lui Abe asupra partidului conservator, care a fost la putere în 2012, cu promisiunea de a reporni economia printr-o politică monetară ușoară, cheltuieli fiscale și reforme. Abe a declarat că a câștigat mandatul datorită politicilor sale economice din alegeri, deși afirmația ar putea fi infirmată de prezența scăzută la vot. “Am primit aprobarea, în mandatul nostru, de a urmări puternic Abenomics. Ne-am dori să ne continuăm eforturile de a realiza ceea ce ne-am promis”, a declarat acesta la o televiziune publică.
Lupte aprigi însoțite de explozii puternice, au avut loc, luni, în Juba, capitala Sudanului de Sud, în ciuda apelului Consiliului de Securitate al ONU, care cere președintelui Salva Kiir și rivalului său, vicepreședintele Riek Machar, să pună capăt celor câteva zile de violență, informează Le Monde. Ciocnirile au avut loc, luni dimineață, în Juba, între forțele loiale președintelui Salva Kiir și foștii rebeli ai vicepreședintelui Riek Machar, au raportat mai mulți martori și surse diplomatice. Ambasada Statelor Unite ale Americii din Juba a declarat că aceasta este o “luptă serioasă între forțele guvernamentale și de opoziție” . Reunit de urgență, duminică, Consiliul de Securitate al ONU a cerut ambilor lideri să “facă tot posibilul pentru a-și controla forțele , pentru a pune capăt de urgență luptei și pentru a preveni răspândirea violenței.” În cadrul acestei reuniuni a ONU a fost, de asemenea, solicitat sprijinul “țărilor din regiune”, pentru a pune capăt luptelor care au zguduit Sudanul de Sud. Într-o declarație unanimă, cei cincisprezece membri ai Consiliului de Securitate au luat în considerare “consolidarea UNMISS [misiunea ONU în țară] (…), astfel încât să poată preveni și să poată răspunde mai bine la violență”. În acest context, statele vizate de prezenta cerere trebuie “să fie pregătite să furnizeze trupe suplimentare în cazul în care Consiliul decide acest lucru.” În această cerere, nu este însă specificat care țări ar fi solicitate și nici amploarea trupelor luate în considerare.
China și Rusia și-au exprimat deja rezervele cu privire la amplasarea sistemului de rachete THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Coreea de Sud, informează Le Monde. Luni, armata nord-coreeană s-a arătat mai agresivă, declarând într-un comunicat că vor exista “măsuri de răspuns fizice din partea noastră, atunci când acest instrument de invazie al supremației globale a Statelor Unite va fi adus în Coreea de Sud. ” Desfășurarea THAAD este o reacție la amenințările Phenianului, în special în ceea ce privește armele nucleare și rachetele balistice. Statele Unite și Coreea de Sud au anunțat inițiativa, vineri, 8 iulie fără a preciza data sau locul amplasării sistemului. În declarația sa, citată de agenția oficială de știri KCNA, Phenianul promite “măsurile cele mai nemilose si puternice împotriva SUA, care sunt dornice să înceapă un război prin desfășurarea THAAD,”, iar acest lecru va fi posibil “din momentul în care poziția sa în Coreea de Sud va fi confirmată. ” Armata nord-coreeană asigură că dispune de “suficiente mijloace sofisticate pentru a contracara ofensiva. Aceasta este voința de nezdruncinat a armatei de a efectua o represalii necruțătoare și de a transforma (Sudul) într-o mare de foc și cenușă, imediat ce avem ordinul de a face acest lucru.” Coreea de Sud găzduiește pe teritoriul său 28 500 militari americani, o moștenire a războiului din Coreea din anul 1950.
Militanții islamiști Al Shabaab au detonat, luni, o mașină plină cu explozibili într-o bază militară din Somalia, din sud-vestul capitalei și au luat cu asalt interiorul bazei, omorând cel puțin 10 soldați, au declarat grupul și un ofițer militar, informează Reuters. Asaltul a fost efectuat pe o rază de 50 km (30 mile) în afara Mogadiscio și a făcut parte din campania grupului de a încerca să răstoarne guvernul sprijinit de Occident și de a impune propria interpretare strictă a islamului. “Schimbul de focuri a continuat timp de câteva ore”, a declarat pentru Reuters maiorul orașului Afgooye, Ahmed Farah. Cel puțin 12 luptători Al Shabaab au fost uciși, a adăugat acesta. Purtătorul de cuvânt al Al Shabaab, Abdiasis Abu Musab, a afirmat că 30 de soldați au fost uciși în raidul care a durat câteva ore, înainte de retragerea grupul său. Acesta nu a menționat, însă, numărul victimelor atacului. Grupul citează adesea o rată mai mare de decese decât funcționarii.Duminică, biroul președintelui a declarat într-un comunicat că guvernul a distrus o bază a grupării al Shabaab, dintr-o regiune de sud a Mogadiscio, folosită pentru a stoca provizii militare.
David Cameron a declarat că, în ciuda referendumului de luna trecută, este în interesul fundamental al Marii Britanii să rămână foarte aproape de Uniunea Europeană, atunci când renegociază o nouă relație cu blocul european, informează Reuters. Luând cuvântul în cadrul Farnborough Airshow, Cameron a declarat că Marea Britanie trebuie să accepte realitatea votului și că trebuie să-l facă să funcționeze prin dezvoltarea unei noi relații cu partenerii săi europeni. “Marile decizii strategice sunt ale următorului prim-ministru, dar planul este în curs de desfășurare”, a declarat acesta, luni. “Tot ceea voi spune despre rezultat este faptul că: Eu cred că este în interesul nostru național și economic fundamental să rămânem foarte aproape de Uniunea Europeană, pentru comerț, pentru afaceri, pentru securitate, pentru cooperare. Deci să lăsăm ca acesta să fie obiectivul nostru.” Cameron și-a anunțat demisia a doua zi după victoria Brexit. Acesta a declarat că Marea Britanie a avut deja atât experiența turbulențelor de pe piețele globale și cât și a valorii lirei, car , în urma victoriei Brexitului, a scăzut. “Vor mai fi și alte probleme – dar vreau să fie clar: vom negocia cu ei dintr-o poziție de putere, cu o economie în creștere, cu un deficit foarte redus, cu o inflație mai mică și cu mai multe locuri de muncă și întreprinderi decât au existat vreodată în țara noastră, “, a declarat acesta. “Mai presus de toate, trebuie să recunoaștem, suntem într-o nouă realitate acum, noi trebuie să o acceptăm și noi trebuie să o facem să funcționeze.” Acesta a declarat că Marea Britanie trebuia să “gândească în perspectivă și să gândească radical” pentru a asigura cel mai bun rezultat în noile circumstanțe, inclusiv un impuls mult mai mare asupra schimburilor comerciale și a investițiilor care vizează economiile cu creștere rapidă, cum ar fi India și China.