Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 11 iulie în lume – Raportul agenției UE pentru drepturile fundamentale a avertizat asupra unei creșteri alarmante a antisemitismului în Europa, iar Guvernul german a decis să excludă producătorul chinez Huawei din rețelele sale 5G
Sursă foto: Kirill Kudryavtsev / AFP

A fost 11 iulie în lume – Raportul agenției UE pentru drepturile fundamentale a avertizat asupra unei creșteri alarmante a antisemitismului în Europa, iar Guvernul german a decis să excludă producătorul chinez Huawei din rețelele sale 5G

Material realizat de Cristian Matei

Diplomații Chinei au criticat NATO pentru “provocările, minciunile și defăimările” referitoare la legăturile sale cu Rusia, informează Al-Jazeera. Reprezentanții NATO au acuzat China că joaca un rol esențial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și și-au exprimat îngrijorarea față de capacitățile sale nucleare și spațiale. În replică, China a avertizat NATO să nu “provoace o confruntare” cu privire la relațiile sale cu Rusia, după ce alianța a catalogat Beijingul drept un “susținător decisiv” al acțiunilor Moscovei. La o reuniune în Washington, DC, liderii NATO au promis sprijin pentru Ucraina și apărarea Europei împotriva Rusiei și au subliniat preocupările legate de China. Un purtător de cuvânt al Chinei în timpul unei misiuni diplomatice în UE a îndemnat NATO să înceteze exagerarea “amenințării chineze” și să contribuie la pacea și stabilitatea mondială.

Oleg Orlov, liderul organizației pentru drepturile omului, Memorial, laureată a Premiului Nobel, a pierdut apelul împotriva sentinței de închisoare, informează Deutsche Welle. Un tribunal din Moscova a confirmat  pedeapsa de doi ani și jumătate de închisoare pentru “discreditarea” armatei ruse. Orlov a fost condamnat în februarie pentru un articol în care denunța “represiunile masive” și susținea că Rusia a devenit fascistă sub Putin. În ciuda condamnării, Orlov a declarat că nu are regrete și că se află “în locul potrivit, la momentul potrivit”. Susținătorii săi au exprimat îngrijorări privind starea sa de sănătate și condițiile de detenție. Decizia vine după condamnarea regizorului Zhenya Berkovich și a dramaturgului Svetlana Petriychuk la șase ani de închisoare pentru “justificarea” terorismului.

Angajamentele asumate de Apple de a deschide accesul rivalilor la tehnologia de plăți contactless cu iPhone-uri – „tap and go” – au soluționat îngrijorările Comisiei Europene privind concurența, relatează Euronews. Reprezentanții comisiei au concluzionat că excluderea rivalilor Apple Pay ar restricționa inovația și opțiunile pentru utilizatori. Apple a fost acuzată că a abuzat de poziția sa dominantă refuzând accesul dezvoltatorilor de portofele mobile la tehnologia „near field communication” și permițând doar Apple Pay să facă plăți în magazine. În urma consultărilor cu băncile și dezvoltatorii de aplicații, Apple a propus soluții suplimentare, inclusiv inițierea plăților cu alte aplicații la terminale certificate și facilitarea setării aplicației de plată implicite. Margrethe Vestager, vicepreședinta Comisiei Europene, a anunțat că aceste angajamente au devenit obligatorii legal conform regulilor antitrust ale UE.

Guvernul german a decis să excludă producătorul chinez Huawei din rețelele sale 5G, conform Politico. Decizia a fost anunțată de Ministrul de Interne Nancy Faeser la Berlin. Conform acordului, componentele Huawei vor fi interzise din infrastructura sensibilă a rețelei centrale până la sfârșitul anului 2026, în loc de sfârșitul anului 2025. În ceea ce privește rețelele de acces radio (RAN), cum ar fi stâlpii de antenă, componentele Huawei vor trebui eliminate până la sfârșitul anului 2029, în loc de sfârșitul anului 2026. Operatorii germani sunt mulțumiți de această soluție, deoarece modernizau oricum aceste rețele, limitând astfel costurile suplimentare. Nancy Faeser a subliniat că prelungirea termenului este un compromis acceptabil.

Raportul agenției UE pentru drepturile fundamentale a avertizat asupra unei creșteri alarmante a antisemitismului în Europa, în contextul deteriorării climatului de securitate pentru comunitatea evreiască, potrivit Deutsche Welle. Înainte de intensificarea conflictului dintre Israel și Hamas, studiul realizat asupra a peste 8,000 de evrei arată că 96% dintre aceștia au experimentat incidente antisemite. Directorul FRA, Sirpa Rautio, a subliniat că mulți evrei raportează că își ascund identitatea și evită evenimentele evreiești din motive de siguranță. Creșterea semnificativă a incidentelor antisemite începând cu octombrie 2023 a fost observată de mai multe organizații, unele înregistrând o creștere de peste 400%.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic

Material realizat de Andrei Rus   Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, …