Home / A fost azi în lume / Iulie / A fost 11 iulie în lume – Proteste violente au izbucnit în China, parlamentul din Sri Lanka a stabilit data de 20 iulie pentru a vota noul președinte al țării iar prim-ministrul Franței a trecut votul de neîncredere din parlament

A fost 11 iulie în lume – Proteste violente au izbucnit în China, parlamentul din Sri Lanka a stabilit data de 20 iulie pentru a vota noul președinte al țării iar prim-ministrul Franței a trecut votul de neîncredere din parlament

Materal realizat de Dora Timar.

Guvernul Rusiei a propus extinderea legii “propagandei homosexuale” pentru toți adulții din țară, informează Al Jazeera. Conform noilor propuneri de modificare a legii, orice eveniment sau demers care poate fi considerat o încercare de promovare a homosexualității va fi pedepsit cu o amendă. Legiuitorii ruși au propus extinderea interdicției de a promova relații sexuale “non-tradiționale” pentru a include și adulții, nu doar minorii din țară. Legea “propagandei gay” care a trecut în 2013 a fost propusă pentru a interzice parada LGBT și a aresta activiștii pentru drepturile homosexualilor. Autoritățile au declarat că prin noile modificări își doresc să apere principiile morale în fața valorilor liberale promovate de statele din vest.

Proteste violente au izbucnit în China în urma înghețării conturilor bancare, conform The Guardian. Un protest rar pentru statul chinez care a adunat peste 1000 de persoane în provincia Henan a fost cauzat de un scandal financiar care a expus fragilitatea sistemului bancar al țării. Autoritățile au declarat că o parte dintre clienți își vor primi banii înapoi, după ce mulțimea furioasă din Henan a fost alungată de forțele de securitate. Protestatarii s-au adunat în fața Băncii Populare a Chinei, încercând să recupereze economiile înghețate deținute în băncile rurale. Forțele de securitate au alungat protestatarii utilizând violența. Autoritățile au declarat că problemele au fost cauzate de preluarea băncii de către “bandele criminale”.

Parlamentul din Sri Lanka a stabilit data de 20 iulie pentru a vota noul președinte al țării, relatează Al Jazeera. Declarația a venit după ce protestatarii au intrat cu forța în reședințele președintelui și prim-ministrului țării, împingând cei doi oficiali să se ascundă pe fondul crizei economice din țară. Cei doi lideri ai țării au hotărât să se retragă din pozițiile oficiale după ce protestatarii au amenințat că vor face grevă generală în toată țara, în cazul în care cei doi lideri nu își vor prezenta demisia.

Un raport al Națiunilor Unite a arătat că populația Indiei o va depăși pe cea a Chinei până în 2023, informează CNN. Raportul emis de Ziua Mondială a Populației a arătat că populația globală va ajunge anul acesta la 8 miliarde de oameni, estimările indicând că vor exista 8.5 miliarde până în 2030 și 10.4 miliarde până în 2100, drept consecință a încetinirii ritmului mortalității. Atât China, cât și India vor ajunge la peste 1.4 miliarde de rezidenți anul acesta, oficialii avertizând că fertilitatea ridicată ar putea aduce provocări dezvoltării economiilor.

Prim-ministrul Franței a trecut votul de neîncredere din parlament, conform Al Jazeera. Un total de 146 de parlamentari au votat împotriva Elisabetei Borne, fiind necesare 289 de voturi pentru a o înlătura din poziția de prim-ministru. Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a supraviețuit confortabil unei moțiuni de neîncredere inițiată de alianța de stânga NUPES. În timp ce rezultatul a fost predictibil, acesta a fost inițiat de către alianța NUPES – cel mai mare bloc în opoziție față de partidul lui Macron– pentru a face viața președintelui dificilă în parlament. Alianța NUPES, cunoscută și sub numele de Noua Uniune Ecologică și Socială Populară, este formată din 151 de parlamentari. Cinci dintre ei au ales să nu voteze pentru moțiunea de cenzură, ceva ce ar putea fi interpretat ca un semn pozitiv de către Borne și guvernul ei. După ce s-a bucurat de o majoritate confortabilă în camera inferioară în timpul primului său mandat, Macron și-a pierdut majoritatea absolută în parlament în alegerile legislative din iunie și nu mai poate conta pe cameră pentru a-și implementa agenda de reformă.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …