Material realizat de Valeria Bortă și Adrian Călugăru
Fiul președintelui SUA, Donald Trump Jr, a publicat o serie de email-uri care demonstrează deschiderea acestuia pentru a accepta informații „sensibile” despre Hillary Clinton de la o persoană din Rusia, relatează BBC. Este prima confirmare a faptului că o persoană din cercul actualului președinte al SUA, Donald Trump, ar fi luat parte la o întâlnire cu speranța de a-i fi oferită informații despre candidatul Partidului Democrat, Hillary Clinton. În acest moment, oficialii SUA investighează implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016. Cu toate acestea, atât Rusia, până în prezent, a negat implicarea în acest scandal, iar președintele Trump a negat să fi cooperat pentru a obține astfel de informații.
Haiti a luat decizia de a-și crea propria armată, după 20 ani fără o forță militară, informează BBC. Guvernul din Haiti a pornit o campanie pentru a recrea armata națională, după 20 ani de la dizolvarea acesteia. Se dorește recrutarea a 500 bărbați și femei, pentru a ajuta la lupta împotriva dezastrelor naturale și pentru a patrula hotarele. Anunțul de recrutare a venit în urma anunțului din partea ONU că va părăsi Haiti în octombrie. Cu toate acestea, criticii declară că bugetul statului ar trebui folosit pentru crearea unei forțe de poliție cu o capacitate de 15.000 ofițeri.
Poliția italiană a efectuat un raid pe o plajă din Veneția după ce s-a aflat că aceasta era decorată în stilul fascist din perioada lui Benito Mussolini, potrivit BBC. Unul dintre semnele expuse pe plajă era inscripționat cu textul „Zonă și regim anti-democratic,” în timp ce un alt semn părea să facă o glumă din Holocaustul nazist, fiind scris pe acesta „Intrare interzisă – cameră de gazare.” Prefectul Veneției a ordonat ca „orice referință la fascism” să fie înlăturată. Acum problema a ajuns până la nivelul guvernului, acesta luând în considerare să facă mai stricte legile ce interzic promovarea fascismului.
Ministrul rus de externe, Sergei Lavrov, a amenințat Statele Unite ale Americii pentru cele două case ale corpului diplomatic rus de pe teritoriul american, ce au fost confiscate în timpul administrației Obama, potrivit BBC. Rusia a declarat că este „revoltător” faptul că SUA încă nu a returnat cele două case corpului diplomatic rus. Sergei Lavrov a spus că ”se iau în considerare măsuri specifice” pentru a răspunde acestei acțiuni, dar nu a dezvoltat ideea. Mai devreme, un oficial rus a confirmat că Moscova ar fi pregătită să expulzeze 30 diplomați americani și să confiște proprietăți americane diplomatice din Rusia.
Violențele de la protestele împotriva summit-ului G20 au deschis oportunitatea spre noi măsuri împotriva militanților anti-capitalism, relatează The Guardian. Aliații cancelarului german Angela Merkel au cerut implementarea unor noi măsuri împotriva extremiștilor de stânga, inclusiv o bază de date pentru toată Europa, după ce decizia acesteia de a organiza summit-ul G20 la Hamburg s-a încheiat cu violențe și rănirea a peste 500 ofițeri de poliție. Costurile pagubelor din timpul protestelor nu au fost stabilite încă, dar se presupune că ar ajunge la mai multe milioane de euro. Angela Merkel a declarat că localnicii din Hamburg care au avut de suferit pierderi vor fi recompensați pe măsură.
Fostul președinte al Peru, Ollanta Humala, ar putea să-și petreacă următoarele 18 luni în închisoare, după ce procurorii au cerut arestarea sa preventivă înainte de declanșarea unui proces împotriva acestuia și a soției sale, relatează Reuters. Procurorul German Juarez, care lucrează pentru instituția procurorului general al țării, a înaintat o cerere scrisă în care menționează că va aduce dovezi în fața tribunalului potrivit cărora Humala a obținut ilegal sume de bani din partea companiei de construcții braziliene Odebrecht SA și din partea fostului președinte al Venezuelei, Hugo Chavez, pentru finanțarea campaniilor sale politice și pentru câștiguri personale. Humala a negat acuzațiile și a precizat că se va supune ordinelor procuraturii, menționând că va colabora cu autoritățile pentru a-și dovedi nevinovăția.
O serie de investigații au dezvăluit că tehnicile de spionaj de înaltă tehnologie ale autorităților din Mexic au țintit printre altele și un grup de experți străini ai Organizației Statelor Americane ce au criticat gestionarea guvernului mexican cu privire la dispariția a 43 de studenți, în 2014, relatează The Guardian. Investigații anterioare realizate de o organizație de monitorizare a internetului, Citizen Lab, a relevat că acțiuni de spionaj au fost îndreptate spre jurnaliști, activiști și politicieni din opoziție din Mexic. Proaspetele informații, în urma cărora se dezvăluie că inclusiv cetățeni străini, care se bucură și de statut diplomatic, reprezintă o posibilă sursă de escaladare a scandalului în care sunt implicate autoritățile din Mexic.
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump și omologul său rus, Vladimir Putin, au discutat despre posibilele sancțiuni legate de implicarea Rusiei în alegerile din 2016 în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută, contrazicând o declarație anterioară a președintelui american, informează The Guardian. În cadrul unei informări de presă a casei Albe, purtătoarea de cuvânt Sarah Huckabee Sanders a declarat că în timpul discuțiilor de vinerea trecută ”cred că s-au discutat și sancțiuni legate de implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale, dar nu mai mult de atât”, făcând astfel referire că sancțiunile impuse Rusiei în urma anexării Crimeei nu au fost aduse în discuție. Cu toate acestea, Trump a negat duminică faptul că acest subiect a existat în cadrul întâlnirii cu Vladimir Putin.
Statele Unite ale Americii și Qatar au semnat un acord menit să combată finanțarea terorismului, potrivit secretarului de stat american Rex Tillerson, aflat într-o vizită la Doha în timpul căreia încereacă să pună capăt unei rupturi diplomatice între statele arabe aliate Occidentului din zona Golfului, informează Reuters. Tillerson a semnat documentul alături de ministrul de externe din Qatar, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, acesta fiind redactat în urma unor discuții purtate în ultimele săptămâni. Oficialul american a subliniat totodată că semnarea acordului reprezintă ”încununarea unor discuții intense între experți și revigorează spiritul summitului de la Riad”, încercând astfel să apropie taberele aflate în conflict prin menționarea unei reuniuni la care au participat oficiali ai tuturor țărilor implicate în criza diplomatică.
Școlile publice din Arabia Saudită vor preda educație fizică pentru fete începând cu următorul an școlar, potrivit unui anunț al ministrului educației, ca parte a unei îndelung așteptate reforme în regatul islamic, scrie Reuters. Educația fizică este un subiect controversat în Arabia Saudită, fiind considerată o activitate indecentă de către conservatori și nu este una obligatorie. ”Sportul îți aduce putere”, a declarat Lina Almaeena, membră a Consiliului Shura, o instituție consultativă care a fondat și primul club sportiv de femei din țară, echipa de baschet Jeddah United.