Material realizat de Anna Iosif și Romina Manolescu
Autoritățile din Tunisia au transferat sute de migranți în adăposturi din două orașe, după criticile aduse condițiilor la care erau supuși într-un adăpost din deșertul saharian, relatează Reuters. Un grup local pentru drepturile omului a declarat că autoritățile tunisiene au transferat sute de oameni care se aflau la granița cu Libia, în centrele de adăpost din orașele Medenine și Tataouine, după perioade dificile pe care le-au petrecut în condiții de căldură intensă. Inițial, aceștia erau adăpostiți într-o zonă militară pustie a deșertului Sahara, la granița cu Libia. Autoritățile tunisiene au transferat persoanele din zona deșertică, în urma ciocnirilor violente izbucnite în orașul Sfax la începutul lunii iulie, dintre migranți și localnici. Mii de migranți fără acte s-au adunat în Sfax în ultimele luni cu scopul de a pleca spre Europa cu bărci conduse de traficanți de persoane, ceea ce duce la o criză a migrației fără precedent pentru Tunisia.
Autoritățile israeliene au expulzat o familie palestiniană din casa lor din Ierusalimul de Est ocupat, pe baza unei hotărâri judecătorești israeliene, informează Al Jazeera. Conform ordinului, familia, care locuiește în casa lor de 70 de ani, ar trebui îndepărtată, astfel încât coloniștii să poată prelua proprietatea. Zeci de ofițeri de poliție israelieni au percheziționat familia Ghaith-Sub Laban din Ierusalim și i-au forțat să plece înainte ca noii locatari să se mute. Zeci de activiști israelieni de stânga au protestat în fața casei familiei, împotriva deciziei autorităților israeliene. De asemenea, societatea civilă palestiniană și grupurile pentru drepturile omului au lansat o declarație la sfârșitul lunii trecute, în care au condamnat eforturile autorităților de a strămuta familia și au cerut comunității internaționale să ia măsuri.
Zeci de mii de oameni din jurul Bosniei și din străinătate s-au adunat la Srebrenica pentru a comemora masacrul împotriva bosniacilor musulmani din 1995, relatează Associated Press. De asemenea, mai multe familii au putut oferi o înmormântare demnă victimelor dezgropate din gropile comune și identificate doar recent prin analiza ADN. La douăzeci și opt de ani după ce au fost uciși în singurul genocid recunoscut din Europa de la Holocaust, 27 de bărbați și trei adolescenți au fost înmormântați marți într-un cimitir memorial de lângă Srebrenica, în estul Bosniei, alăturându-se celor peste 6.600 de victime deja îngropate acolo. Masacrul de la Srebrenica a reprezentat un punct sângeros al războiului din 1992-19995 din Bosnia, care a venit după destrămarea Iugoslaviei. La 11 iulie 1995, sârbii bosniaci au invadat o zonă protejată de ONU din Srebrenica, separând cel puțin 8.000 de bărbați și băieți musulmani bosniaci de soțiile, mamele și surorile lor și ucigându-i.
Un șofer de tir care făcea parte dintr-o rețea internațională de trafic de oameni a fost condamnat la peste 12 ani de închisoare, pentru moartea a 39 de migranți din Vietnam, conform Associated Press. Șoferul de naționalitate română a fost un pilon esențial într-o operațiune care exploata oamenii disperați să ajungă în Regatul Unit, acesta conducând tirul în care s-au sufocat 39 de migranți, în 2019. Victimele, care au plătit aproximativ 13.000 de lire sterline pentru așa-numitul serviciu VIP, au murit după ce au încercat în zadar să facă o gaură în remorca tirului cu un stâlp de metal, deoarece temperatura din interior depășea 100 de grade 38,5 Celsius. Printre victime s-au aflat 28 de bărbați, opt femei și trei copii, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, aproximativ jumătate provenind din regiunea Nghe An din nordul Vietnamului.
Bank of America a fost obligată să plătească penalități în valoare de 150 de milioane de dolari după ce s-a constatat că a deschis carduri de credit fără permisiunea clienților, informează BBC. Încălcările au afectat sute de mii de clienți și, în unele cazuri, datează din 2012, au susținut autoritățile de reglementare. Banca a înscris în mod ilegal consumatorii în conturile cardurilor de credit, fără știrea sau autorizarea lor, pentru a ajuta angajații băncii să atingă obiectivele de stimulare a vânzărilor. Instituția nu a admis sau negat constatările investigației. Directorul Biroului de protecție financiară a consumatorilor a declarat: „Aceste practici sunt ilegale și subminează încrederea clienților. Biroul de protecție financiară a consumatorilor va pune capăt acestor acțiuni în cadrul sistemului bancar.” Autoritățile au susținut că se așteaptă ca restituirile datorate clienților să fie mai mari de 80 de milioane de dolari.
Ministrul finlandez de finanțe de extremă dreaptă, Riikka Purra, și-a cerut scuze pentru o serie de comentarii rasiste postate în urmă cu 15 ani, care tocmai au ieșit la iveală, relatează BBC. Într-o postare publicată în 25 septembrie 2008, s-a plâns de tinerii de origine imigrantă într-un tren: „Dacă mi-ar da o armă, ar fi cadavre într-un tren de navetă”. De asemenea, în timp ce participa la o conferință în Spania, a făcut un alt comentariu rasist, referindu-se la persoanele care vindeau pe stradă articole vestimentare contrafăcute : „Salutări din Barcelona, nu există nicio «problemă de imigrare alarmantă» care să fie văzută aici”. Riika Purra a recunoscut că remarcile îi aparțin, lămurind că au fost scrise înainte de a intra în politică și că în prezent nu acceptă „nicio formă de violență, rasism sau discriminare”. Formațiunea sa politică anti-imigrație, Partidul Eurosceptic Finlandez, a câștigat locul al doilea în cadrul alegerilor din aprilie, fiind cel mai bun rezultat obținut de la înființare. Pe lângă faptul că ocupă funcția de ministru al finanțelor, Riikka Purra este și vicepremierul Finlandei.
Autoritatea de monitorizare pentru etică corporativă din Canada a lansat investigații împotriva companiilor Nike și Dynasty Gold, pentru a examina afirmațiile potrivit cărora au beneficiat de forță de muncă forțată uigură în lanțurile lor de aprovizionare și operațiuni din China, relatează Reuters. Investigațiile au fost lansate după o evaluare inițială a reclamațiilor privind operațiunile transfrontaliere a 13 companii canadiene depuse de o coaliție formată din 28 de organizații ale societății civile în iunie 2022. Într-un raport al Națiunilor Unite, reprezentantul Drepturilor omului a declarat că tratamentul Chinei față de uiguri, o minoritate etnică în principal musulmană, poate constitui o crimă împotriva umanității. Beijingul a negat în mod repetat utilizarea muncii forțate împotriva uigurilor. Aceasta a fost prima anchetă lansată de agenția canadiană de la instituirea mecanismului de reclamații în 2021.
Autoritățile din Paris au declarat că vor percepe taxe mai mari șoferilor SUV, pentru a încerca să reducă nivelul de poluare în capitala Franței, informează The Guardian. Detaliile tarifelor nu au fost anunțate, dar oficialii au susținut că va fi luată în considerare dimensiunea, greutatea și motorul vehiculului. Oficialii au declarat că numărul SUV-urilor din oraș a crescut cu 60% în ultimii patru ani și acum constituie 15% din numărul vehiculelor private din Paris. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al grupului de apărare a șoferilor, Pierre Chasseray, a declarat că numărul SUV-urilor a crescut deoarece sunt autovehicule preferate de familiile mari pentru călătorii sau deplasări temporare. În Lyon, autoritățile au anunțat, de asemenea, taxe de parcare mai mari pe baza greutății vehiculului începând cu anul viitor.