Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 11 ianuarie în lume – Trump neagă că Rusia ar deține informații compromițătoare despre acesta, Suedia acuză Rusia de dezinformare prin știri și documentare false, iar guvernul sirian și rebelii au ajuns la un acord pentru a relua alimentarea cu apă a Damascului
Foto: captură video Fox News / Twitter

A fost 11 ianuarie în lume – Trump neagă că Rusia ar deține informații compromițătoare despre acesta, Suedia acuză Rusia de dezinformare prin știri și documentare false, iar guvernul sirian și rebelii au ajuns la un acord pentru a relua alimentarea cu apă a Damascului

Material realizat de Marina Ghiță și Iuliana Mihaela Dan

Rex Tillerson, nominalizat de către Trump pentru funcția de secretar de stat, a declarat că este în favoarea menținerii sancțiunilor actuale impuse de SUA împotriva Rusiei, informează Reuters. Acesta a afirmat că aliații NATO se tem de agresiunea Moscovei, dar s-a abținut să îl catalogheze pe președintele rus, Vladimir Putin, ca fiind un criminal de război. Tema relațiilor SUA cu Rusia a dominat audierea de confirmare a lui Tillerson, care a declarat că este de acord cu sancțiunile impuse  Rusiei în urma atacurilor cibernetice din timpul campaniei prezidențiale americane și în urma anexării Crimeei. Acesta s-a confruntat, de asemenea cu o serie de întrebări referitoare la schimbările climatice și la răspunsul Chinei la testele de rachete nord-coreene.

Un guvernator provincial sirian a declarat că guvernul și rebelii au căzut de acord asupra unui plan pentru a repara daunele produse la un izvor care furnizează apă în capitală, izvor aflat în zona Wadi Barada, informează Reuters. Guvernul și grupurile rebele din Wadi Barada, oraș situat la aproximativ 20 km de Damasc, au fost de acord ca tehnicienii să  repare instalația deteriorată, a declarat televiziunea de stat. Organizația Națiunilor Unite a declarat că izvorul a fost deteriorat  deoarece „infrastructura a fost vizată în mod deliberat“, fără a preciza însă cine a fost responsabil pentru această penurie care a lăsat 4 milioane de oameni din Damasc fără apă potabilă. Guvernul a declarat că grupurile de insurgenți au poluat izvorul cu motorină, forțând statul să reducă livrările. ONU a avertizat că penuria ar putea duce la apariția unor boli, în timp ce un purtător de cuvânt al organizației a declarat că sabotarea aprovizionării cu apă potabilă constituie o crimă de război.

Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a dat undă verde pentru reforme constituționale care ar putea diminua puterile pe care acesta le-a acumulat în calitate de președinte și l-ar putea forța pe succesorul său să împartă puterea cu alte instituții, informează Reuters. Purtătorii de cuvânt au declarat că Nazarbaiev a înființat un grup de lucru însărcinat cu elaborarea de reforme juridice menite să redistribuie competențele între executiv, legislativ și judiciar. Grupul include atât membri ai cabinetului, ai parlamentului, ai Curții Supreme, cât  și alte instituții.

Partidele politice de opoziție din Kenya au anunțat că vor realiza o alianță pentru a câștiga  alegerile prezidențiale și parlamentare din luna august împotriva coaliției președintelui Uhuru Kenyatta, informează Reuters. Kenyatta dorește să obțină un al doilea mandat după ce a câștigat alegerile  în 2013 împotriva politicianului Raila Odinga, membru al Orange Democratic Movement, unul dintre cele cinci partide de opoziție care vor forma o alianță. Această coaliție va trebui, însă, să cadă de acord asupra unui singur candidat înainte de vot, fără a avea loc dispute între membri.

Institutul de politică externă din Suedia a acuzat Rusia că dezinformează prin intermediul știrilor și documentelor false, ca parte a unei campanii coordonate menite să influențeze opinia publică și luarea deciziilor, informează The Guardian. Institutul suedez de Afaceri Internaționale a declarant că Suedia a fost ținta „unei  game largi de măsuri active” care „afectează capacitatea țării de a genera sprijin public în urmărirea politicilor sale“. Studiul suedezilor a subliniat faptul că Rusia a folosit, pe site-ul de știri Sputnik, rapoarte care induc în eroare și intervenții publice ale politicienilor ruși din afacerile interne suedeze ca metode de dezinformare în masă. Aceste metode includ, de asemenea, documente false care au apărut în mass-media suedeză și care ulterior au fost preluate de Sputnik, precum și „alte surse de diplomație publică rusă” transmise unui public internațional. Cu toate acestea, potrivit raportului, cercetătorii institutului nu au reușit să stabilească unde și cum au fost generate toate aceste metode de dezinformare, dar s-au axat pe faptul că aceste metode se află în concordanță cu obiectivele strategice ale Rusiei.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, susține că acuzațiile Rusiei conțin material compromițător pentru el și sunt niște știri false ce conțin lucruri false, alcătuite de oameni bolnavi, relatează BBC. Viitorul lider de la Casa Albă a răspuns acuzațiilor făcute de către mass-media din SUA și susține că echipa sa electorală a complotat cu Rusia, scoțând la iveală videoclipuri lascive din viața sa privată. De asemenea, în prima informare în calitate de președinte ales, a declarat pentru prima dată, că Rusia a fost în spatele atacurilor cibernetice. Tot odată, el a confirmat că va preda controlul total al afacerilor sale celor doi fii ai săi.  Conferința de presă fusese programată pentru Trump cu scopul de a oferi informații referitoare la afacerile sale însă a fost dominată de acuzațiile produse de materialul compromițător. Liderul e declarat că: ,,Este vorba de știri false, sunt chestii false, nu s-a întâmplat așa ceva. Omeni bolnavi au produs acest material, e o rușine absolută! ”

Conducerea executivă a Sistemului Național de Sănătate din Anglia a contrazis guvernul  care susține că serviciul de sănătate a abținut mai multe fonduri decât a cerut, relatează BBC. Simon Stevens a comunicat parlamentarilor că acest lucru a fost exagerat și au existat presiuni de finanțare substanțială în mod clar . În dezbaterile cu liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, membrii parlamentului au adus în discuție ,,criza umanitară ” din Serviciul Național de Sănătate, iresponsabil și exagerat. Corbyn a declarat că Theresa May a negat această situație. Au existat mai multe avertismente în ultimele zile cu privire la presiunea asupra serviciului de sănătate din Anglia. Colegiul Regal de asistență medicală a declarat că membrii săi au raportat cele mai rele condiții pe care le-au experimentat. Primul ministru  a declarat în urmă cu câteva zile că ,, atunci când guvernul a întrebat de ce are nevoie Sistemul Național de Sănătate pentru următorii 5 ani, i-au fost date mai  multe fonduri decât era necesar ”. Miniștrii au declarat că instituția a cerut 8 milioane £ însă i-au fost alocate 10 milioane £. Stevens a declarat parlamentarilor că această suma ar acoperi un plan de 6 ani nu unul de 5 cum era stabilit.

Rusia a lansat un nou atac la adresa ministrului de externe, Boris Johnson, acuzându-l că a încercat să înceapă un nou război rece prin deteriorarea relațiilor între Rusia și SUA, relatează Independent. Ambasada țării din Londra a declarat că Johnson a urmărit obiectivul opus celui propus de Margaret Tatcher care a încercat să pună capăt perioadei mari de impas. Declarația a apărut în urma declarației ministrului de externe care susține că regimul lui Vladimir Putin este plin de tot felul de trucuri murdare vis-a-vis de celelalte țări precum războiul cibernetic și deținerea materialelor compromițătoare cu viitor lider al SUA. Pe contul oficial de Twitter, ambasada a declarat că Tatcher a mers în SUA pentru a repara relațiile cu Washington și Moscova astfel punând capăt Războiului Rrece conform obiectivului propus. Johnson tocmai s-a întors dintr-o călătorie în Statele unde a spus echipei Trump că Rusia este plină  de “trucuri murdare” și a fost în spatele atacului cibernetic din timpul alegerilor prezidențiale. Cu toate acestea, el a spus, de asemenea Camerei Comunelor, marți, că ar fi greșit ca Marea Britanie să împingă Rusia într-un colț.

Theresa May a declarat că apariția crizei  politice din Belfast nu va întârzia declanșarea articolului 50 și ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează de Independent.  Această declarație vine în urma demisiei primului ministru al Irlandei de Nord, Martin Guinness, care încheie împărțire puterii la Stormont. Partidul politic Sinn Fein a arătat îngrijorarea față de aroganța Partidului Democratic Unionist cu care a abordat  acuzațiile unui scandal financiar major, cunoscut sub numele de  afacerea “bani pentru cenușă” . În cazul în care nu se găsește un înlocuitor pentru Guinness în 7 zile vor fi organizate alegeri anticipate pentru Adunarea Irlandei de Nord. Următoarele alegeri sunt programate în 2021. May a spus că vrea o rezolvare rapidă a  crizei  politice din Irlanda de Nord, adăugând: “Criza se va rezolva în cazul în care miniștrii își vor menține pozițiile și vom putea afla punctele de vedere ale cetățenilor Irlandei de Nord.”

Kremlinul a negat că are informații compromițătoare despre președintele ales Donald Trump, descriind acuzațiile ca fiind “fiind ficțiune pură” relatează CNN. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că acele rapoarte în care Trump a fost subiectul “kompromat”-un termen rusesc folosit pentru informații compromițătoare destinate a fi utilizate împotriva cuiva-au fost o “încercare de a dăuna relației noastre bilaterale.” În timpul unui apel de tip conferință, miercuri, Peskov a declarat că acuzațiile erau false. “Nu, Kremlinul nu a distribuit informații compromițătoare legate de Trump“, a declarat ca răspuns la o întrebare de la CNN. “Informația nu corespunde realității și este ficțiune completă

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 13 noiembrie în lume – Marine Le Pen a fost acuzată de deturnare de fonduri ale Parlamentului European, Donald Trump și Joe Biden s-au întâlnit la Casa Albă iar Liderii principalelor partide din Germania au stabilit organizarea alegerilor federale anticipate pe 23 februarie 2025

Material realizat de Mihai Turcu. Curtea Supremă a Indiei a decis că demolările de proprietăți …