Material realizat de Alexandra Leca și Iuliana Mihaela Dan
1. Președintele Rusiei Vladimir Putin a declarat marți, că Rusia a obținut informații privind planul SUA de a lansa noi atacuri cu rachete asupra Siriei și că ar fi existat intenția de utiliza arme chimice în atacurile respective, informează Reuters. Putin, alături de președintele Italiei Sergio Mattarella, care a fost la Moscova pentru discuții diplomatice, a afirmat că Rusia va tolera criticile occidentale referitoare la rolul său în Siria, dar speră că situația se va calma pe parcurs. Când a fost întrebat dacă se așteaptă la mai multe atacuri cu rachete americane asupra Siriei, acesta a declarat: „Avem informații că o provocare similară este în curs de pregătire în alte părți ale Siriei, inclusiv în sudul suburbiilor din Damasc, unde intenționează să introducă din nou o anumită substanță și să acuze autoritățile siriene ulterior.” Totuși, președintele rus nu a oferit nicio dovadă pentru a susține afirmația. Putin consideră că SUA a atacat Siria în baza unui „pretext inventat,” nerecunoscând astfel atacul cu arme chimice care a ucis săptămâna trecută zeci de sirieni civili, printre care și copii. Rusia a declarat că este prea devreme pentru a învinui guvernul sirian și a cerut o investigație. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dimitri Peskov, a mai spus că atacul american cu rachete va dăuna relațiilor Rusia-SUA.
2. Solicitantul de azil uzbec, cu cererea respinsă, acuzat de atacul terorist de la Stockholm, de săptămâna trecută, în care au murit patru persoane, a mărturisit comiterea infracțiunii teroriste, conform avocatului său, relatează Reuters. Cetățeanul uzbec, Rakhmat Akilov, care a solicitat cerere pentru deportare în timpul atacului de vineri, și-a făcut prima apariție în instanță. Poliția declară că bărbatul, 39 ani, a deturnat un camion de bere și a condus într-o stradă pietonală plină în capitala suedeză, înainte de a intra într-un magazin. Bărbatul care apărea într-o fotografie făcută publică, a fost găsit într-un magazin dintr-o suburbie a Stockholmului. Doi suedezi, un britanic și o femeie din Belgia au fost uciși în atac. Cincisprezece au fost răniți, dintre care opt persoane rămân în spital, inclusiv două persoane în terapie intensivă. Akilov nu a făcut niciun comentariu la începutul ședinței, însă avocatul său a spus instanței că acesta a recunoscut crima. Poliția declară că Akilov și-a exprimat simpatia față de organizațiile extremiste, iar serviciile de securitate afirmă că acesta figura pe rapoartele secrete, dar nu l-au privit ca pe o amenințare.
3. Mass-media Coreei de Sud a avertizat marți că statul nord-coreean este pregătit să reacționeze printr-un atac nuclear asupra SUA, la orice semn de agresiune americană, relatează Reuters. Avertismentul vine după ce Comanda Pacificului a mutat mai multe nave de război în apropierea peninsulei Coreea. Tensiunea a escaladat brusc pe fondul acțiunilor militare ale SUA în Siria, dar și pe baza pregătirii celui de-al șaselea test nuclear, conform imaginii de satelit analizate de experții de la „38 North”. „Armata noastră revoluționară puternică urmărește atent fiecare mișcare a elementelor inamice, concentrată pe bazele de invazie ale SUA nu numai din Coreea de Sud și din teatrul de operațiuni din Pacific, ci și de pe continentul american, a scris cotidianul oficial Rodong Sinmun. Comandamentul din Pacific a dezvăluit că un portavion american și grupul său naval se află în drum către peninsula Coreea, într-un nou spectacol de forță americană, în dosarul nuclear nord-coreean, la două zile după ce Statele Unite au atacat baza aeriană siriană de la al-Shaayrat.
4. Președintele SUA Donald Trump a declarat unui grup de directori executivi că administrația sa are ca scop atât reducerea reglementărilor, cât și monitorizarea legii de reformă de pe Wall Street, cunoscută și sub denumirea Dodd-Frank, informează Reuters. „Vom face o modificare semnificativă a Legii de reglementare financiară Dodd-Frank,” a declarat Trump, într-o întrunire cu întreprinzătorii, reoferindu-se la proiectul adoptat de fostul președinte Barack Obama, în 2010, care reglementează activitatea firmelor de pe Wall Street și protecția consumatorilor. Donald Trump susține că vrea o schimbare semnificativă a acestor norme, care să ajute sectorul bancar. Oficialul de la Casa Albă a precizat: „Vrem restricții și reglementări solide, dar acestea să nu fie reglementări care fac imposibilă acordarea de împrumuturi bancare către companiile care creează locuri de muncă.” În timpul campaniei electorale, Donald Trump a făcut referință la reforma Legii Dodd-Frank și la reducerea impozitelor pentru companii, promițând totodată investiții masive în infrastructură și eliminarea legilor intrare în vigoare în urma crizei, tocmai cu scopul de a împiedica repetarea fenomenului.
5. Au rămas doar câteva zile înainte ca alegătorii turci să decidă dacă vor să fie guvernați de un birou prezidențial cu puteri sporite în mod semnificativ, informează Al Jazeera. Modificările constituționale propuse prin referendumul din 16 aprilie încearcă să transforme sistemul actual al Turciei într-un sistem prezidențial executiv. Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei, susține că reforma va oferi stabilitate în Turcia, într-o perioadă agitată, și va preveni revenirea la coalițiile fragile din trecut. În schimb, oponenții săi se tem că modificările vor duce la o conducere tot mai autoritară. Președintele Erdogan, Partidul Justiției și Dezvoltării și partidul de extremă dreapta Acțiunea Naționalistă susțin că noul sistem va face Turcia mai eficientă și mai stabilă. Principala entitate politică de opoziție, Partidul Popular Republican, partidul pro-kurd Democrația Poporului și alți critici declară că amendamentele vor da prea multă putere unui singur individ și subminează separarea puterilor în stat. Relațiile Turciei cu Uniunea Europeană, în special cu Germania și Țările de Jos, au fost tensionate în ultima lună, după ce aceste state membre UE, care au comunități numeroase de turci, au interzis miniștrilor turci să participe la întâlnirea campaniei pentru referendum și să țină mitinguri în favoarea referendumului pe teritoriile lor.
6. Casa Albă a declarat în decursul zilei de luni că Președintele SUA, Donald Trump este deschis în ceea ce privește oferirea unei autorizații pentru o serie de bombardamente suplimentare privind utilizarea armelor chimice în Siria în cazul în care guvernul său implementează din nou bombe cu fragmetare în această țară, relatează Reuters. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer a declarat că „Perspectiva oamenilor de a fi gazați și bombardați de bombe cu baril ne asigura că, dacă vom vedea acest tip de acțiune din nou, vom lua în considerare posibilitatea unei acțiuni viitoare. Dacă veți gaza un bebeluș sau veți bombarda oameni nevinovați veți vedea imediat un răspuns din partea acestui președinte.” Bombele cu baril sunt fabricate din tobe de petrol sau cilindri ambalați cu explozivi și schije. Liderul de la Washington a ordonat o grevă a rachetelor în baza aeriană Shayrat din Siria săptămâna trecută, ca răspuns la ceea ce administrația sa și aliații SUA susțin că a fost un atac cu gaz otrăvitor organizat de forțele militare ale Siriei, în care zeci de civili, printre care mulți copii, au murit. Spicer a declarat ulterior că mențiunea lui despre bombele cu baril ca un potențial factor declanșator al unor acțiuni viitoare de parte SUA, nu va reflecta o schimbare în poziția curentă. „Nimic nu s-a schimbat în poziția noastră,” a declarat acesta într-un email.
7. Grupul G7 nu a reușit să ajungă la un acord asupra unei propuneri venite din partea Marii Britanii în ceea ce privește sancțiunile asupra Rusiei care ar trebui aplicate în urma atacului chimic mortal, relatează BBC. Ministrul de externe al Italiei a declarat că nu dorește să izoleze Rusia și că mai degrabă preferă dialogul. Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a trecut de etapa discuțiilor din cadrul întâlnirii grupului G7 din Italia și a ajung în Rusia pentru a începe discuțiile insistând asupra faptului că președintele Siriei, Bashar al-Assad, nu poate juca un rol important în viitorul acestei țări. Întâlnirea G7 din orașul Italian Lucca a fost organizată în urma atacului orașului sirian Khan Sheikhoun, ocupat de rebeli, în urma căruia 89 persoane și-au pierdut viața. Ministrul sănătății din Turcia a confirmat în decursul zilei de marți că agentul Sarin folosit pentru distrugerea nervilor a fost folosit. Siria a negat atacul, dar SUA a efectuat o grevă de retorsiune, retrăgând 59 rachete teleghidate la o bază aeriană siriană. Reuniunea miniștrilor de externe, care a durat două zile, a avut ca scop găsirea unei abordări unitare în ceea ce privește situația din Siria înainte ca Tillerson să plece la Moscova. Ministrul de externe italian, Angelino Alfano, a declarat că miniștrii au dorit să se implice în discuțiile cu Rusia.
8. Donald Trump a declarat că Coreea de Nord „caută probleme” și a sugerat că SUA și China ar oferi un acord comercial mai bun în cazul în care acesta ar ajuta la rezolvarea crizei actuale cu Phenian, relatează The Independent. Trump a postat pe contul personal de Twitter că „I-am explicat președintelui Chinei că un acord comercial cu SUA va fi mult mai benefic pentru ei în cazul în care ar ajuta la rezolvarea problemei nord-coreene!” Într-o altă postare, acesta a adăugat „Coreea de Nord este în căutare de probleme. În cazul în care China decide să ajute, acest lucru ar fi grozav dacă nu, vom rezolva problema fără ei..!” Postările sale au venit ca și reacție în urma acțiunii în care China a ordonat companiilor sale de formare profesională să întoarcă cărbunele din Coreea de Nord către regiunile izolate. În urma ordinului, o flotă de nave de marfă din Coreea de Nord a fost condusă acasă la portul Nampo. Autoritățile nord-coreene au declarat că sunt „gata de război,” după ce SUA a trimis nave de luptă de pe coastă într-o acțiune de sfidare la adresa statului nord-coreean. SUA a trimis portavionul USS Carl Vinson și grupul său de nave de război pe apele din largul coastei Peninsulei în vederea efectuării exercițiilor comune cu Marina sud-coreean.
9. Sute de refugiați și imigranți se confruntă cu nopți în aer liber, după ce un incendiu mare a avut loc în tabăra Dunkirk, unde locuiau, iar distrugerea colibelor din lemn a făcut ca locul să fie imposibil de locuit și să fie părăsit, relatează The Guardian. Oficialii au încercat, în decursul zilei de marți să găsească noi adăposturi pentru cele aproximativ 1.500 de persoane care au fost strămutate. Este de temut faptul că distrugerea numai a unei tabere de imigranți a țării va crește numărul de solicitanți de azil care se întorc de la dormitul dur de-a lungul coastei în apropierea porturilor de canale. În timpul unei scurte vizite la sit, ministrul de interne francez, Matthias Fekl, a declarat că guvernul nu va permite ca acesta să fie reconstruit. Ministrul locuințelor, Emmanuelle Cosse, a declarat că adăposturi permanente vor fi găsite în centre din țară în următoarele câteva zile. Grupurile umanitare au făcut un apel urgent pentru donații în scopul de a îi ajuta pe oamenii rămași fără adăpost în urma incendiului. A existat o preocupare specială cu privire la soarta celor aproximativ 120 copii neînsoțiți, dintre care mulți au fost cazați în tabără în timp ce încercau să călătorească în Marea Britanie pentru a se reuni cu membrii familiei. În ciuda dimensiunilor sale dramatice, nimeni nu a fost ucis de focul care a izbucnit în noaptea de luni.
10. Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a emis un ultimatum Rusiei în decursul zilei de marți: fie să facă front comun cu SUA și aliații privind problema din Siria sau să se alăture Iranului, grupului militant Hezbollah și liderului sirian Bashar al-Assad, relatează The Washington Times. Tillerson a decis să efectueze o călătorie la Moscova, în urma unor reuniuni de urgență în Italia, cu diplomați de top. Acesta a declarat că a fost neclar dacă Rusia nu a reușit să ia în serios obligația de a scăpa Siria de armele chimice, sau a fost pur și simplu incompetentă iar distincția „Nu contează prea mult pentru cei morți. Această situație nu mai trebuie să se întâmple din nou.” În urma discuțiilor, secretarul de stat a declarat „Ne dorim să diminuăm suferința poporului sirian. Rusia poate fi o parte din acest viitor și juca un rol important sau poate menține alianța cu acest grup, alianță care noi credem ca nu va servi intereselor Rusiei pe termen lung.” Având în vedere că SUA a lansat lovituri aeriene împotriva forțelor lui Assad ca reacție cu privire la atacul chimic asupra civililor săptămâna trecută, oficialii administrației Trump au oferit mesaje ambigue cu privire la opinia conform căreia Washington consideră că Assad cu siguranță trebuie să predea puterea . Tillerson a spus că a fost clar faptul că SUA nu a văzut vreun rol pentru Assad în viitorul Siriei, având în vedere că acesta și-a pierdut legitimitatea.