Home / A fost azi în lume / 2022 / Aprilie / A fost 11 aprilie în lume – Oficialii ruși au avertizat Finlanda și Suedia să nu adere la NATO, Parlamentul pakistanez l-a numit pe Shehbaz Sharif drept noul premier al țării iar O serie de documente publicate au demonstrat cum unul dintre oligarhii sancționați și-a ascuns averea

A fost 11 aprilie în lume – Oficialii ruși au avertizat Finlanda și Suedia să nu adere la NATO, Parlamentul pakistanez l-a numit pe Shehbaz Sharif drept noul premier al țării iar O serie de documente publicate au demonstrat cum unul dintre oligarhii sancționați și-a ascuns averea

Material realizat de Lara Popescu. 

Oficialii ruși au avertizat Finlanda și Suedia să nu adere la NATO, argumentând că această decizie nu ar aduce stabilitate în Europa, relatează BBC. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că „această alianță rămâne un instrument orientat spre confruntare.” Această declarație vine după ce oficialii americani din domeniul apărării au afirmat că invazia Moscovei în Ucraina a fost „o gafă strategică masivă” care va aduce probabil extinderea NATO. Aceștia se așteaptă ca vecinii nordici să înceapă procesul pentru aderarea la alianță, posibil începând cu luna iunie. Oficialii Departamentului de stat al Statelor Unite ale Americii au declarat săptămâna trecută că au avut loc discuții între liderii NATO și miniștrii de externe de la Helsinki și Stockholm.

O serie de documente publicate au demonstrat cum unul dintre oligarhii sancționați, parte a „cercului interior” al lui Putin, și-a ascuns averea, conform BBC. Documentele dezvăluie modul în care un artist elvețian de tatuaje a fost numit în mod fals proprietar al unei companii, care ulterior a transferat peste 300 de milioane de dolari către firme conectate cu oligarhul rus Suleiman Kerimov. Ca parte a proiectului Pandora Papers Rusia, o investigație condusă de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, BBC a descoperit mai multe dovezi  ale ocolirii sancțiunilor impuse de occident de către Kerimov. Aceste dovezi arată cum tranzacții în valoare de peste 700 de milioane de dolari, împreună cu identitățile posesorilor unor proprietăți de lux, au rămas nedetectate. Investigația expune eșecurile sistemului bancar și obstacolele care împiedică sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.

 

Oficialii din Chile au anunțat un plan fără precedent de raționalizare a apei pentru capitala Santiago, drept consecință a secetei prin care statul trece pentru al treisprezecelea an consecutiv, informează Reuters. Orașul de aproape șase milioane de locuitori va fi supus unui plan care presupune un sistem de alertă cu patru niveluri, trecând de la verde la roșu și începând cu anunțuri de serviciu public, continuând cu limitarea presiunii apei și se încheie cu reducerea rotației apei de până la 24 de ore pentru aproximativ 1,7 milioane de consumatori. Sistemul de alertă se bazează pe capacitatea râurilor Maipo și Mapocho care furnizează capitala cu cea mai mare parte a apei necesare. Guvernul estimează că disponibilitatea apei din Chile a scăzut cu între 10% și 37% în ultimii 30 de ani și, până în 2060, ar putea scădea cu încă 50% în nordul și centrul țării.

 

Un fost membru al grupării extremiste ISIS, devenit martor cooperant, a declarat unei instanțe americane că un fost jihadist judecat federal a fost în mod clar „mai important” decât alți luptători, conform BBC. Omer Kuzu, în vârstă de 26 de ani, a mărturisit sub jurământ că s-a întâlnit cu El Shafee Elsheikh în Siria de cel puțin cinci ori. Acesta a adăugat că, deși nu a vorbit prea mult cu Elsheikh, el a avut „un aer de importanță.”  Elsheikh, în vârstă de 33 de ani, este acuzat de răpire și conspirație și a negat toate acuzațiile aduse la adresa sa. Londonezul născut în Sudan este presupus că ar fi făcut parte dintr-o celulă militantă a ISIS numită de către ostatici „The Beatles” din cauza accentelor lor britanice. Elsheikh este militantul cu cel mai înalt profil care va fi judecat în Statele Unite ale Americii. Se presupune că celula din care acesta a făcut parte a torturat și decapitat ostatici în Siria, printre care și mai mulți jurnaliști occidentali și voluntari.

 

Parlamentul pakistanez l-a numit pe Shehbaz Sharif drept noul premier al țării, informează BBC. În urma demiterii printr-un vot de neîncredere a fostului premier, Imran Khan, Sharif, liderul coaliției de opoziție, a câștigat sprijinul majorității în parlament. Shehbaz Sharif va forma acum un nou guvern care poate rămâne în vigoare până la alegerile care sunt programate să aibă loc în august 2023. Sharif a fost ales în parlament fără a întâmpina opoziție și va fi al 23-lea prim-ministru al Pakistanului. Candidatul rival, Shah Mahmood Qureshi, a anunțat că partidul Tehreek-e-Insaf din Pakistan, condus de Khan, boicotează votul parlamentar și a organizat un protest. Astfel, fostul premier și majoritatea parlamentarilor partidului său au demisionat din funcție înainte de vot.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …