Material realizat de Oana Hroștea și Adrian Călugăru
TITLURILE ZILEI
1. Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii, urmează să devină primul preşedinte american, aflat încă în funcţie, care vizitează Hiroshima, a anunţat Casa Albă marţi. Obama urmează să plece săptămâna viitoare într-o vizită în Asia pentru a asista la Summit-ul G7 din Japonia, relatează The Telegraph. Preşedintele SUA a fost întrebat de presă de multe ori dacă intenţionează să viziteze şi Hiroshima, oraş lovit de bomba atomică de către SUA, în 1945. Aceasta vizită istorică va „sublinia angajamentul meu permanent de a urmări pacea şi securitatea unei lumi fără arme nucleare”, susţine președintele american într-o declaraţie.
2. Președintele interimar al Camerei Deputaților din Congresul brazilian a revocat decizia sa de anulare a votului privind suspendarea președintelui Dilma Rousseff, restaurând o ordine ce fusese bulversată de hotărârea de luni a lui Waldir Maranhao, anunță Reuters. În urma votului din 17 aprilie din camera inferioară a Congresului, propunerea de suspendare a președintelui Dilma Rousseff a fost trimisă Senatului, care va avea ultimul cuvânt în această procedură, în cadrul unei sesiuni care are loc miercuri, 11 mai. Decizia inițială a lui Maranhao a provocat prăbușirea burselor din Brazilia și a provocat un haos procedural, în condițiile în care după votul din aprilie, cazul președintelui Rousseff a fost trimis la Senat, însă în legislație nu era prevăzut ce se întâmplă cu procedura de suspendare în cazul anulării votului camerei inferioare.
3. Rodrigo Duterte, controversatul politician care a câștigat alegerile prezidențiale din Filipine, susţine că doreşte să rescrie Constituţia ţării, transformând-o într-un sistem federal, a declarat purtătorul acestuia de cuvânt, informează The Guardian. Potrvit numărătorilor realizate până acum, Duterte a obținut 39% din voturi, rezultatul final al scrutinului urmând să fie cunoscut în următoarele zile. Peter Lavina a declarat într-un interviu marţi dimineaţă, imediat după ce Duterte s-a declarat învingător, că planul acestuia “ presupune un consens naţional larg, începând cu o cerere către Congres solicitând o convenţie constituţională ” şi că presupune o „schimbare radicală a Constituţiei”.
4. O navă de război americană a navigat în apropierea unei zone dsiputate din apropierea unui recif din Marea Chinei de Sud, potrivit unui anunț al Departamentului de Apărare al Statelor Unite ale Americii, scrie Reuters. Știrea a provocat furia Beijingului care a condamnat patrularea drept ilegală și o amenințare la pace și stabilitate. Distrugătorul USS William Lawrence a pătruns în interiorul celor 12 mile nautice, atât cât reprezintă distanța de la țărm a apelor teritoriale ale unei țări, în zona Recifului Fiery Cross, ocupat de facilități aparținând Chinei. Așa-numita operațiune de libertate de navigare a fost efectuată pentru a ”contracara pretențiile maritime excesive” ale Chinei, Taiwanului și Vietnamului, care urmăresc să restricționeze drepturile de navigare în Marea Chinei de Sud, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare, Bill Urban.
5. Potrivit unui studiu realizat de Nissan, numărul stațiilor de încărcare a mașinilor electrice din Japonia l-a depășit pe cel al stațiilor de carburanți, informează The Guardian. Chiar dacă majoritatea nu sunt publice, pe teritoriul țării se înregistrează peste 40.000 de puncte de reîncărcare a maşinilor electrice, cu 5.000 mai multe decât cele cu carburant. În timp ce în alte state, precum SUA, autoritățile au fost lente în dezvoltarea infrastructurii pentru încurajarea folosirii vehiculelor electrice, subvențiile guvernului japonez pentru persoanele care cumpără mașini electrice, hibride sau cu emisii foarte reduse a declanșat o explozie a punctelor de alimentare electrică private.
6. Una din cinci specii la nivel global este amenințată cu dispariția, potrivit primului inventar global dedicat florei, scrie The Guardian. Astfel, proviziile globale de alimente, dar și dispariția plantelor medicinale se află printre amenințările identificate de autorii studiului de inventariere. Raportul ”Starea Plantelor Lumii” a fost realizat de Royal Botanic Gardens Kew și prezintă cele 390.000 de specii de plante cunoscute, dintre care peste 30.000 sunt folosite de oameni. Cu toate acestea, peste 5.000 de specii au invadat regiuni străine și cauzează miliarde de dolari ca pierderi în fiecare an. ”Plantele ne furnizează totul – mâncare, combustibil, medicamente, lemn și sunt foarte importante pentru reglarea climaterică. Fără plante nu am putea fi aici. Suntem însă în pragul unor realități devastatoare dacă nu vom realiza stocuri și nu vom reexamina prioritățile și eforturile”, a declarat directorul de științe de la Royal Botanic Gardens Kew, profesorul Kathy Willis, cea care a și condus studiul.
7. Igor Seșin, şeful industriei petroliere ruseşti, consideră că diferenţele pe plan intern dintre membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol distrug organizația, iar abilitatea sa de a influenţa pieţele este din ce în ce mai slabă, relatează Reuters. Ca urmare a prăbuşirii preţului petrolului, Rusia plănuia în ultimele luni o cooperare cu OPEC, însă problemele dintre doi dintre membrii acesteie – Arabia Saudită şi Iran – au spulberat această idee. Seșin, un apropiat aliat al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a fost singurul oficial rus care s-a opus cooperării cu OPEC, chiar şi după ce Kremlin a sprijinit oficial acest plan.
8. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat marţi că poliţiştii de frontieră turci continuă să împuşte migranţi sirieni, omorând şi rănind chiar și copii cu vârsta de doar trei ani, relatează The Telegraph. Organizația a susţinut într-o declaraţie că poliţiştii de frontieră turci au folosit excesiv forţa asupra migranţilor sirieni care încercau să treacă graniţa către Turcia, aceştia omorând în martie și aprilie patru oameni, inclusiv un copil, şi rănind alte 14 persoane.
9. Forţe speciale afgane și americane s-au unit într-o misiune în urma căruia au reușit să-l salveze pe fiul fostului prim-ministru al Pakistanului, Yusuf Raza Gilani, răpit acum trei ani din oraşul său natal în timpul unui miting electoral al Partidului Popular Pakistanez, înştiinţează BBC. Oficialii pakistanezi susţin că acesta urmează să fie adus în țară după un consult medical. Un trimis al Afganistanului în Pakistan a susţinut că Ali Haider Gilani a fost ţinut ostatic de către o grupare afilată rețelei teroriste al-Qaeda.
10. Compania Facebook s-a apărat la acuzațiile potrivit cărora serviciul său Trending Topics cenzurează intenționat postări care sprijină puncte de vedere ale politicilor conservatoare, anunță BBC. Potrivit unei informații publicate de site-ul de știri tehnologice Gizmodo, care a fost preluată și de The Telegraph, se afirmă că persoane responsabile pentru ceea ce trebuie arătat în spațiul unde sunt postate cele mai populare știri ale platformei folosite de 1,6 miliarde de utilizatori, cenzurează frecvent informații cu care aceștia nu sunt de acord. Acuzațiile au venit la doar câteva săptămâni după ce fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a criticat politica anti-imigranți a candidatului republican Donald Trump. Cu toate acestea, Facebook a negat că punctul de vedere al lui Zuckerberg ar influența gradul de vizibilitate al postărilor de pe rețeaua socială.