Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 10 mai în lume – Noul președinte al Coreei de Sud se declară pregătit să se întâlnească cu Kim Jong-un, Donald Trump s-a întâlnit cu ministrul de externe și ambasadorul Rusiei în SUA, iar schimbările climatice ar putea produce o criză a refugiaţilor “fără precedent în istoria omenirii”
Alexander Shcherbak/TASS/Getty Images

A fost 10 mai în lume – Noul președinte al Coreei de Sud se declară pregătit să se întâlnească cu Kim Jong-un, Donald Trump s-a întâlnit cu ministrul de externe și ambasadorul Rusiei în SUA, iar schimbările climatice ar putea produce o criză a refugiaţilor “fără precedent în istoria omenirii”

Material realizat de Cristiana Mitran

  1. Noul preşedinte al Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat că ar fi dispus să meargă în Coreea de Nord pentru a se întâlni cu dictatorul acestei ţări, Kim Jong-un, dacă această vizită ar însemna instaurarea unei păci durabile în Peninsula Coreeană, informează The Guardian. Acesta este primul semn care arată că noul preşedinte va adopta o politică total diferită faţă de cea a predecesorilor săi conservatori. „Voi acţiona rapid pentru a rezolva criza din securitate naţională,“ a declarat Moon Adunării Naţionale din Seul, după ce a depus jurământul de succesor al lui Park Geun-Hye, fosta președintă a Coreei de Sud care se află în aşteptarea procesului privind corupţia, după ce a fost pusă sub acuzare la sfârşitul anului trecut. Moon a câştigat alegerile de marţi şi a declarat: „Sunt dispus să merg oriunde pentru pacea peninsulei coreene. Voi pleca imediat la Washington, voi merge la Beijing şi voi merge la Tokyo. Dacă condiţiile sunt corecte, voi merge și la Phenian”. Fostul avocat al drepturilor omului a spus că va „negocia sincer“ cu SUA şi China cu privire la recenta desfăşurare a THAAD, un sistem de apărare antirachetă american conceput pentru a contracara atacurile din partea Coreei de Nord. În timp ce Moon şi Trump și-au exprimat dorinţa de a se întâlni cu Kim, tonul mai conciliant al liderului sud – coreean faţă de Coreea de Nord a stârnit îngrijorarea că orice tentativă de a se angaja prematur în legături cu Phenianul ar putea înfuria extremiştii din Washington. Ca răspuns, Moon s-a angajat să îmbunătăţească securitatea naţională şi a declarat că va fi pregătit să se întâlnească cu Kim doar în anumite condiţii – cel mai probabil un angajament al Coreei de Nord de a-şi abandona programele nucleare şi de rachete.
  2. Poliţia olandeză a dezvăluit descoperirea unor pastile de “Captagon” false în ultima lună şi a declarat că nu ştie dacă sunt destinate Orientului Mijlociu, relatează BBC. Între timp, poliţia financiară a Italiei a dezvăluit că săptămâna aceasta a descoperit 37,5 milioane de pastile din alt medicament sintetic folosit ca analgezic, tramadol, utilizat de luptători islamici. Poliţia italiană a afirmat că transportul provenea din India şi ar fi fost folosit cu două scopuri: pentru a ajuta la finanţarea terorismului islamist şi pentru a fi consumat de către luptătorii jihadişti ca stimulent pentru a spori rezistenţa la stres fizic. Principalul ingredient al comprimatelor Captagon contrafăcute este de obicei amfetamina, dar producătorii de droguri ilegale adesea adaugă cofeină sau alte substanţe. Drogul este văzut în general ca alimentând conflictul din Siria, deoarece acesta a generat venituri de milioane de dolari şi a fost folosit de combatanţi. Medicamentul vândut înainte, Captagon, conținea un psihostimulant numit fenethylină, interzis începând cu anii 1980. Consumarea acestor medicamente reduce inhibiţiile la violenţă şi prelungeşte capacitatea luptătorului de a rămâne vigilent pentru luptă. Pastilele contrafăcute de Captagon au fost găsite într-un magazin din Brunssum, în provincia olandeză Limburg din sudul țării, împreună cu o maşină de fabricat tablete şi alte medicamente. Poliţia a spus că tabletele au fost analizate de Institutul de Medicină Legală din Olanda şi s-a descoperit că acestea conţin două componente, amfetamină şi cofeină. Pilulele erau de tipul celor folosite ca stimulent în Orientul Mijlociu, dar nu se ştie dacă aceasta era destinaţia lor.
  3. Schimbările climatice ar putea produce o criză a refugiaţilor “fără precedent în istoria omenirii”, a avertizat Barack Obama, subliniind că încălzirea globală a fost cea mai presantă problemă a ultimei perioade, informează The Independent. Vorbind la o conferinţă internaţională pentru alimentație din Milano, fostul preşedinte american a declarat că temperaturile în creştere au făcut deja mai dificilă cultivarea culturilor, iar creşterea preţurilor la alimente “a dus la instabilitate politică”. El a afirmat că în prezent Statele Unite se confruntă cu “inundaţii în zilele însorite”, că a crescut numărul incendiilor, iar în Alaska gheaţa se topeşte din ce în ce mai mult şi nici o ţară nu este “imună” la această problemă. Dacă liderii mondiali ar lasă deoparte “interesele parohiale” şi ar lua măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră suficient pentru a limita creşterea cu unu sau două grade Celsius, atunci umanitatea ar fi capabilă să facă faţă acestei situații. Dar pentru că liderii mondiali nu au făcut acest lucru, a subliniat Obama, a crescut riscul unor efecte “catastrofale” în viitor, referindu-se nu doar ameninţări reale la adresa securităţii alimentare, ci şi le creşterile conflictelor ca urmare a sărăciei. El a menţionat că unele dintre cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice ar fi “suportate de oamenii din ţările sărace care sunt cel mai puţin pregătiţi să facă faţă”. Criza actuală a refugiaţilor, care a presupus ca sute de mii de oameni din Siria şi alte locuri afectate de conflict şi sărăcie să călătorească în Europa ar fi “doar începutul tipurilor de probleme pe care le-am avea în viitor”, a spus Obama. “Unele dintre fluxurile de refugiaţi în Europa provin nu numai din conflicte, ci şi din locuri unde există deficite de alimente care vor deveni mult mai grave, pe măsură ce schimbările climatice continuă”.
  4. Ministrul Apărării din China a declarat miercuri că militarii au testat cu succes un nou tip de rachetă în apele din apropierea Peninsulei Coreene, anunţ care vine într-o perioadă de tensiuni dintre China și Statele Unite ale Americii privind desfăşurarea unui sistem sofisticat de apărare antirachetă din SUA în Coreea de Sud, relatează Washington Times. Pagina web a ministerului a declarat că testul a avut loc recent în Golful Bohai şi “a obţinut rezultatul dorit”. Nu a fost dezvăluit tipul de rachetă şi nu au fost furnizate alte detalii cu privire la acest test. Golful Bohai se află la vest de Marea Galbenă, care separă China de peninsula coreeană. Ministrul apărării a declarat luna trecută că va răspunde la desfăşurarea sistemului de apărare antirachetă continuând să testeze noi tipuri de arme în condiţii care simulează lupta reală. Beijingul se opune sistemului antiaerian din Coreea de Sud, cunoscut sub numele de THAAD, deoarece radarele sale sunt capabile să ajungă adânc în China, permiţând SUA şi aliaţilor săi să detecteze mai bine lansările de rachete şi mişcările aeronavelor. Washingtonul declară că sistemul este necesar pentru a se proteja împotriva ameninţărilor cu rachete din Coreea de Nord şi consideră preocupările Chinei ca fiind neîntemeiate. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Geng Shuang, a declarat miercuri că Beijingul nu are intenţia de a-şi atenua opoziţia. Armă chineză testată a fost probabil o rachetă cu rază intermediară DF-26 dezvoltată pentru a scufundă navele de război, inclusiv portavioanele americane, a declarat Song Zhongping, expert în afacerile militare şi comentator pentru Phoenix TV din Hong Kong.
  5. Președintele Donald Trump i-a găzduit miercuri la Casa Albă pe Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov și pe ambasadorul Rusiei în SUA, Serghei Kislyak, în contextul investigației privind contactele dintre Trump si Rusia din timpul campaniei prezidențiale de anul trecut și a concedierii directorului FBI, James Comey, în cursul zilei de marți, relatează CNN. Kislyak este o figură centrală în această controversă, oficiali ai serviciilor de informații americane acuzându-l pe Kislyak că este un spion de top și recrutor de spioni, idee pe care oficialii ruși au respins-o. O declarație a Casei Albe după întâlnire a omis orice mențiune a prezenței lui Kislyak, concentrându-se în schimb pe conversația lui Trump cu Lavrov, pe care președintele a descris-o ca fiind “foarte, foarte bună”, aceasta reprezentand întâlnirea la cel mai înalt nivel dintre administrația americană și Moscova de la inaugurarea administrației Trump. Potrivit declarației, Trump a subliniat necesitatea ca SUA și Rusia să colaboreze pentru a pune capăt violenței din Siria și Ucraina, a promovat perspectiva cooperării SUA-Rusia pentru rezolvarea conflictelor din Orientul Mijlociu și a revenit la o temă de campanie subliniind dorința sa pentru o mai bună relație cu Moscova. Lavrov s-a întâlnit mai întâi cu secretarul de stat Rex Tillerson pentru a discuta despre Ucraina, Siria și alte probleme bilaterale, dar chiar și scurta lor apariție în fața reporterilor a fost umbrită de concedierea lui Comey. În contextul luptelor în desfășurare ce paralizează Ucraina de Est, cei doi miniștri de externe au discutat despre necesitatea punerii în aplicare pe deplin a acordului de încetare a focului de la Minsk. Cei doi au discutat, de asemenea, despre Siria și despre necesitatea de a învinge ISIS .

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …