Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 10 mai în lume – Liderul chinez Xi Jinping și-a exprimat aprecierea față de parteneriatul strâns cu Ungaria, zeci de mii de protestatari au ocupat capitala Armeniei, Erevan, cerând demisia prim-ministrului, iar Adunarea Generală a ONU a votat vineri pentru acordarea de noi „drepturi și privilegii” Palestinei
Sursă foto: Vivien Cher Benko via AFP/Getty Images

A fost 10 mai în lume – Liderul chinez Xi Jinping și-a exprimat aprecierea față de parteneriatul strâns cu Ungaria, zeci de mii de protestatari au ocupat capitala Armeniei, Erevan, cerând demisia prim-ministrului, iar Adunarea Generală a ONU a votat vineri pentru acordarea de noi „drepturi și privilegii” Palestinei

Material realizat de Mihai Turcu și Andrei Rus 

Tribunalul Suprem al Indiei a ordonat eliberarea sub cauțiune a liderului opoziției Arvind Kejriwal pentru a-i permite să participe la campania electorală în timpul alegerilor generale în curs, susține Deutsche Welle. Kejriwal, prim-ministrul capitalei indiene, a fost arestat pe 21 martie sub acuzații de corupție, fiind prima dată când un oficial în funcția sa din India este arestat în timpul mandatului. Arestarea sa a stârnit tensiuni și a generat suspiciuni cu privire la motivațiile politice ale acțiunii. Cu toate acestea, instanța a impus restricții, interzicându-i să-și viziteze biroul sau să interacționeze cu martorii în cazul său. Decizia nu înseamnă că Kejriwal este exonerat, iar procesul său prealabil este încă în desfășurare, urmând să se întoarcă în închisoare pe 2 iunie. Alegerile generale în șapte faze au început pe 19 aprilie, iar în New Delhi și statul Punjab, ambele parte din Teritoriul Național al Capitalei în care Kejriwal este lider, votarea va avea loc pe 25 mai.

Într-o scrisoare deschisă, liderul chinez Xi Jinping și-a exprimat aprecierea față de parteneriatul strâns cu Ungaria, evidențiind beneficiile politice și economice, publică Politico. Premierul maghiar Viktor Orbán și-a exprimat mai degrabă preferința pentru parteneriatul cu China decât cu UE, criticând birocrația și politica europeană. Alinierea politică a adus investiții chineze masive, cu accent pe vehiculele electrice. Liderii celor două țări urmează să anunțe deschiderea unei noi fabrici de vehicule electrice în Ungaria. Investițiile chineze în țară au atins 16 miliarde de euro, China devenind principalul investitor al Ungariei. Cele două țări planifică semnarea a peste 16 noi acorduri de cooperare, acoperind domenii variate. China vede Ungaria ca un aliat într-o perioadă de precauție crescută a UE față de Beijing și ca un centru de producție pentru a evita posibilele tarife UE. Cu toate acestea, posibilele tarife UE asupra vehiculelor electrice chinezești nu vor descuraja probabil producția chineză în Ungaria.

Adunarea Generală a ONU a votat vineri pentru acordarea de  noi drepturi și privilegii” Palestinei, solicitând Consiliului de Securitate să reconsidere favorabil cererea sa de a deveni al 194-lea membru al organizației, informează Euronews. Rezoluția, susținută de țările arabe și Palestina, a fost aprobată cu 143 de voturi pentru, 9 împotrivă și 25 de abțineri. Statele Unite și Israelul au fost printre cele nouă țări care au votat împotrivă. SUA au subliniat că procesul de aderare completă la ONU trebuie realizat prin negocieri cu Israelul. Rezoluția a determinat că Palestina este calificată pentru membralitate, eliminând cerința de a fi un stat iubitor de pace”. Aceasta recomandă Consiliului de Securitate să își reconsidere favorabil solicitarea. Războiul din Gaza a pus conflictul israeliano-palestinian sub atenția internațională, generând indignare față de criza umanitară și pierderile de vieți omenești.

Zeci de mii de protestatari au ocupat capitala Armeniei, Erevan, cerând demisia prim-ministrului Nikol Pashinyan, declară Politico. Protestul a fost condus de lideri religioși și politicieni din opoziție, îngrijorați de planurile lui Pashinyan de a restitui patru sate aflate în teritoriul recunoscut internațional al vecinului Azerbaijan. Această mișcare unilaterală, menită să evite un conflict, a fost criticată puternic de opoziție. Protestatarii au cerut demisia lui Pashinyan, acuzându-l de eșec în gestionarea țării și de orientarea sa spre Occident, în detrimentul relațiilor tradiționale cu Rusia. În timp ce protestul a fost pașnic, forțele de securitate au format un zid între demonstranți și clădirile guvernamentale. În contextul acestor tensiuni, Rusia a început retragerea gardienilor de frontieră ruși din regiune, iar Armenia a suspendat aderarea la alianța militară CSTO condusă de Rusia. Aceste evenimente reflectă o schimbare a echilibrului de putere în regiune și o creștere a tensiunilor geopolitice.

În Malmo, mii de persoane s-au adunat într-un protest împotriva participării Israelului la Eurovision, înaintea celei de-a doua semifinale, susține Deutsche Welle. Printre protestatari s-a numărat și activista climatică Greta Thunberg. Deși poliția a descris protestul drept liniștit”, participanții au scandat lozinci anti-Israel și au aruncat fumigene cu culorile steagului palestinian. Israelul a emis un avertisment către cetățenii săi cu privire la posibile amenințări, iar Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) a reiterat caracterul său apolitic, permițând participarea Israelului. Cu toate acestea, Israelul a fost obligat să schimbe titlul și versurile piesei sale pentru a respecta regulile, iar afișarea steagurilor palestiniene a fost interzisă la eveniment. Poliția din Malmo a întărit securitatea în jurul arenei Eurovision, iar manifestanții au promis să continue protestele înainte de finala de sâmbătă.

Fostul președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat că exercițiile militare cu arme nucleare tactice planificate sunt datorate amenințărilor venite dinspre vest, conform Reuters. Anunțul său vine după ce ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat că armele trimise către Ucraina, din partea Marii Britanii, pot fi folosite pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei. Medvedev a menționat și faptul că nu doar Ucraina poate fi atacată, dacă aceste arme vor fi folosite pentru atacuri în interiorul Rusiei. În plus, acesta a adăugat printr-un mesaj pe aplicația Telegram că un asemenea atac venit din partea Rusiei nu va fi realizat doar cu arme convenționale, ci și cu un tip special de armament.

Armata rusă a deschis un nou front în nord-estul Ucrainei, lansând o ofensivă în regiunea Harkov, relatează France 24. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-o conferință de presă care a avut loc în Kiev că Rusia a lansat un nou atac în zona orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. În ultimul timp, au circulat mai multe declarații din partea mai multor oficiali care avertizau de o posibilă ofensivă în nordul Ucrainei. În plus, Volodimir Zelenski a menționat faptul că este posibil ca armata rusă să lanseze o ofensivă majoră în această primăvară sau vară. Conform unei surse din armata ucraineană, scopul acestei ofensive este de a crea o zonă tampon între Ucraina și Rusia, care să prevină eventuale atacuri pe teritoriul rus.

Armata statului Ciad a împânzit capitala în semn de celebrare după ce liderul juntei militare a câștigat alegerile, declară France 24. Fostul lider al opoziției, numit prim-ministru în ianuarie, avertizase că echipa lui Mahamat Idriss Deby Itno va manipula rezultatele pentru a se asigura că va câștiga. Conducătorul grupării militare care controlează statul a fost declarat câștigător cu cel puțin 61% din voturi. Încă dinaintea anunțării câștigătorului pentru președinție, garda prezidențială a împânzit drumurile și intersecțiile importante din N’Djamena, capitala statului Ciad, ocupând zonele respective cu vehicule militare pentru a celebra victoria. Generalul Deby a ajuns la putere în anul 2021, în urma decesului tatălui său, care a deținut puterea în Ciad timp de 31 de ani.

Președintele Mozambicului, Filipe Nyusi, a declarat că un oraș din nordul țării a fost atacat de o grupare teroristă afiliată ISIS, relatează Reuters. Atacul a avut loc în orașul Cabo Delgado, aflat într-o regiune bogată în gaze naturale, unde ISIS a declanșat o revoltă armată în 2017. Președintele Filipe a susținut o declarație televizată în care a menționat că armata Mozambicului desfășoară lupte intense contra grupării teroriste. În semn de solidaritate, Rwanda a trimis mai multe trupe în Mozambic pentru a sprijini combaterea grupurilor armate. Atacul a avut loc în urma  retragerii forțelor regionale ale Comunității de Dezvoltare a Africii de Sud care asigurau securitatea în regiune.

Șase indivizi au intrat ilegal într-un fost consulat al Rusiei de pe teritoriul Germaniei, conform Reuters. Aceștia au escaladat gardul clădirii, care aparține guvernului rus, și au afișat de la balcon pancarte cu mesaje anti-Rusia, amenințând în același timp că vor prelua controlul asupra proprietății. Personalul diplomatic rus care se afla înăuntru a alertat poliția care a intervenit arestându-i pe făptași. Ministrul rus de externe a declarat că statul va depune o plângere oficială către guvernul german împotriva indivizilor care au intrat ilegal în fostul consulat pentru a fi pedepsiți. Incidentul a avut loc la scurt timp după ce ambasadorul Rusiei a fost convocat de autoritățile germane din cauza atacurilor cibernetice provenite din Rusia asupra unor firme din domeniul apărării.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic

Material realizat de Andrei Rus   Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, …