Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 10 iulie în lume – Detaliile unei înțelegeri secrete dintre Qatar și statele din Golf sunt dezvăluite de CNN, în timp ce secretarul de stat american merge în Kuwait pentru rezolvarea crizei din Golf, iar un studiu relevă că o ”anihilare biologică” are loc pe Pământ în ultimele decenii

A fost 10 iulie în lume – Detaliile unei înțelegeri secrete dintre Qatar și statele din Golf sunt dezvăluite de CNN, în timp ce secretarul de stat american merge în Kuwait pentru rezolvarea crizei din Golf, iar un studiu relevă că o ”anihilare biologică” are loc pe Pământ în ultimele decenii

Qatar și statele din Golf au încheiat o serie de acorduri secrete în 2013 și 2014, în care erau specificate interzicerea sprijinului acordat grupărilor de opoziție sau ostile pentru statele din regiune, precum Egipt sau Yemen, se arată într-un material publicat de CNN, care a obținut în exclusivitate acces la aceste documente. Existența documentelor era cunoscută, însă conținutul documentelor a rămas unul secret din cauza subiectelor sensibile care erau menționate în acordul dintre statele semnatare. Dezvăluirea conținutului acestor documente oferă o explicație pentru declanșarea celei mai ample crize diplomatice din Orientul Mijlociu, în urma căreia Qatarul este supus unei blocade diplomatice și comerciale de către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrain. Încălcarea principiilor din aceste acorduri a fost invocată și în motivația celor patru state care au înaintat autorităților de la Doha o listă de revendicări, pe care Qatarul le-a respins deja. Iar dacă cele patru state susțin că revendicările lor sunt legitime, iar respectarea acordurilor semnate este de la sine înțeleasă, Qatarul neagă că înțelegerea a fost încălcată și susține că sancțiunile impuse încalcă dreptul internațional.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a revenit asupra inițiativei de a forma o unitate de securitate cibernetică împreună cu Rusia, așa cum anunțase în marja summitului G-20, la câteva ore după ce a fost aspru criticat de membri ai Partidului Republican, care au atras atenția că nu se poate avea încredere în Moscova, relatează Reuters. Imediat după anunțul făcut de Trump pe Twitter, republicanii au chestionat dacă SUA pot lucra cu Rusia, după acuzațiile aduse Moscovei privind influențarea alegerilor prezidențiale. ”Nu e cea mai proastă idee pe care am aflat-o, dar e destul de aproape”, a declarat senatorul Lindsey Graham. De asemenea, fostul secretar american al apărării, Ash Carter, a descris plastic inițiativa lui Trump: ”Este ca și cum tipul care ți-a jefuit casa îți propune să formezi un grup de lucru împotriva furturilor”. Retractarea lui Trump a venit rapid și tot pe Twitter: ”Faptul că eu și președintele Putin am discutat formarea unei unități comune pentru securitatea cibernetică, nu înseamnă că se va și întâmpla. Nu se poate întâmpla”.

O ”anihilare biologică” a vieții sălbatice care s-a dezvoltat în ultimele decenii înseamnă că o a șasea extincție în masă a speciilor de pe Pământ se află în plină desfășurare, iar consecințele acesteia sunt mai grave decât era estimat, susține o cercetare în domeniu, potrivit The Guardian. Studiul condus de profesorul Gerardo Ceballos de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic a analizat atât speciile comune, cât și pe cele rare și a descoperit că populații regionale sau locale s-au pierdut. Suprapopularea umană și surplusul de consum sunt două dintre cele mai importante cauze ale crizei, care ar putea afecta inclusiv supraviețuirea speciei umane. Cercetarea, care a fost publicată în ”Proceedings of the National Academy of Sciences”, abandonează obișnuitul ton neutru folosit în general de cercetători și subliniază că pierderea masivă a diversității de specii reprezintă ”o anihilare biologică” ce reprezintă ”un asalt înspăimântător asupra fundației civilizației umane”.

Prin șansă sau în urma unei strategii abile, președintele Chinei, Xi Jinping, a reușit să ”dribleze” la recentul summit G-20 o serie de subiecte sensibile și critici aduse Beijingului, de la inacțiunea privind temperarea comportamentului ostil al Coreei de Nord, tensiunile de la granița cu India sau acuzațiile aduse tratamentului Laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, aflat în convalescență din cauza unui cancer în stare terminală după mai mulți ani de detenție, comentează Reuters. China exercită o atenție extrem de sensibilă cu privire la imaginea liderului suprem al țării, președintele Xi, depunând toate eforturile ca acesta să se bucure de imaginea și respectul cuvenit unui lider al unei super-puteri emergente, mai ales atunci când acesta se deplasează în Occident, unde impresiile opiniei publice nu pot fi atât de ușor controlate. Surse diplomatice din Beijing și-au exprimat nervozitatea cu privire la posibilele întrebări incomode care ar fi putut fi adresate lui Xi cu privire la subiecte legate de Coreea de Nord sau starea medicală a Laureatului Nobelului pentru Pace, Liu Xiaobo. Cu toate acestea, Xi și-a menținut un profil discret în timpul summit-ului, în timp ce atenția a fost acaparată de discuțiile dintre Trump și Putin, precum și refuzul președintelui american de a se ralia la prevederile Acordului Climatic de la Paris. În cele din urmă, diplomații chinezi au răsuflat ușurați, iar liderul de la Beijing a încheiat într-o notă optimistă provocările summitului de la Hamburg.

Președintele SUA, Donald Trump, l-a acuzat pe fostul director al FBI, James Comey, că a transmis materiale clasificate conținute într-un memoriu în cadrul unor conversații private cu presa, relatează The Guardian. Afirmațiile liderului de la Casa Albă au venit din nou pe calea comunicării online, pe Twitter, acesta postând o acuzație succintă la adresa fostului director FBI: ”James Comey a scurs INFORMAȚII CLASIFICATE către mass-media. Asta este atât de ilegal!”. Războiul declarațiilor dintre Trump și Comey a fost declanșat după ce președintele american l-a concediat pe directorul FBI, iar acesta din urmă a fost convocat de o comisie senatorială pentru a da declarații cu privire la ancheta care vizează și amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale de anul trecut.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a sosit în Kuwait pentru o vizită de patru zile în regiune, în timpul căreia se va deplasa și în Qatar și Arabia Saudită pentru a discuta termenii unei rezoluții pentru rezolvarea crizei din Golf care vizează Qatarul, informează Al Jazeera. Luni dimineață, Tillerson s-a întâlnit cu emirul Kuwaitului, Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah și cu alți oficiali kuweitieni cu care a discutat despre rezolvarea crizei din Golf. Cu toate acestea, oficialii americani au declarat că Tillerson nu se așteaptă la o deblocare a situației, pe care o estimează ca ar putea avea loc chiar și peste câteva luni. Mai degrabă, spun oficialii, oficialul american vizează explorarea unor posibilități care să declanșeze procesul de negociere.

Perioadele prelungite de somn de calitate proastă contribuie la creșterea riscului de apariție a bolii Alzheimer, în timp ce calitatea, și nu cantitatea orelor de odihnă reprezintă originea declanșării acestei afecțiuni, se arată într-un studiu din publicația Brain, citat de The Guardian. În timp ce alte cercetări anterioare au relevat că somnul de calitate slabă poate să crească nivelul de proteine implicate în declanșarea Alzheimerului, cunoscute sub numele de beta-amyolide și tau, până acum era incerc care dintre aspectele legate de perioadele de odihnă se află la originea acestora. Cercetătorii au concluzionat în urma ultimului studiu că o calitate scăzută a somnului, precum și întreruperea somnului adânc, cunoscut sub denumirea de ”somn de undă joasă”, au împreună un rol în acest sens. ”Studiul arată că perioadele de somn adânc sunt importante în scăderea nivelului de amyloide pe timpul nopții. Credem că lipsa unui somn bun în mod cronic de-a lungul anilor poate crește nivelul amyloidelor și proteinelor tau și pot declanșa afecțiunea Alzheimer”, a declarat neurologul Yo-El Ju, unul dintre autorii studiului efectuat de Universitatea Washington din Saint Louis.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și-a amânat pentru 2018 o vizită în Marea Britanie, pe fondul unor proteste masive împotriva liderului de la Casa Albă, relatează Business Insider. Inițial, președintele american își programase vizita în cursul lunii iunie, însă aceasta a fost inițial amânată pentru toamnă. Ulterior, oficiali guvernamentali britanici au confirmat că vizita a fost amânată pentru anul viitor, deoarece ambele state nu au reușit să agreeze o perioadă în care vizita lui Trump să aibă loc în cursul acestui an. Totodată, aceștia au menționat că președintele american ar putea efectua o vizită neoficială în decursul acestei perioade, fapt care ar putea reduce șansele organizării unor proteste dacă sosirea acestuia se va întâmpla fără un anunț anterior. Protestele împotriva lui Trump s-au extins de la nivelul societății și la cel politic, după ce președintele Camerei Comunelor, John Bercow, i-a interzis efectiv președintelui SUA să țină un discurs în fața Parlamentului.

Toți cei 16 membri ai echipajului unui aparat de zbor militar de realimentare KC-130 care s-a prăbușit la circa 130 de kilometri distanță de orașul Jackson și-au pierdut viața, informează Business Insider. Un purtător de cuvânt al Marine Corps a declarat că aeronava a avut parte de o avarie, însă nu a precizat detalii despre natura acesteia. Între timp, un oficial de la Aeroportul Greenwood din Mississippi a declarat că sistemul de control al traficului a detectat o avarie structurală detectată la peste 6.000 de metri altitudine. Modelul KC-130 este propulsat de patru motoare cu șase elice și are ca scop principal realimentarea altor avioane sau vehicule aflate la sol și poate depozita circa 30 de tone de combustibil.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …