Home / 2025 / A fost 10 ianuarie în lume – Ministrul de Externe din Austria, Alexander Schallenberg a fost numit cancelar interimar, decizia guvernului sudanez de a-și schimba bancnotele a atras critici, iar compania aeriană a Pakistanului a reluat zborurile spre Europa
Sursă foto: Euronews

A fost 10 ianuarie în lume – Ministrul de Externe din Austria, Alexander Schallenberg a fost numit cancelar interimar, decizia guvernului sudanez de a-și schimba bancnotele a atras critici, iar compania aeriană a Pakistanului a reluat zborurile spre Europa

Material realizat de Macovei Mircea-Andrei și Anca Badea

Prim ministrul Groenlandei, Múte Bourup Egede, a declarat cetățenii groenlandezi nu își doresc fie nici americani, nici danezi, relatează Al Jazeera. Premierul, care a mai afirmat în trecut regiunea nu este de vânzare, a subliniat dorința poporului de a-și stăpâni propriul teritoriu. Acesta a evidențiat în timpul unei conferințe de presă din Copenhaga aspirațiile groenlandeze de a ajunge la independență, specificând faptul populația dorește își păstreze o identitate proprie, fără a fi asimilați nici cu Danemarca, nici cu America. Acesta a adăugat, totuși, relațiile și cooperarea cu Danemarca trebuie continue, în timp ce este deschis către discuții cu Donald Trump despre cooperare pe continentul Nord-American. Conferința a venit în contextul unor declarații făcute de Trump cu câteva zile în urmă, când a afirmat faptul a luat în considerare folosirea forței militare și economice pentru a aduce Groenlanda sub control american. 

Administrațiile Statelor Unite și Regatului Unit au înăsprit sancțiunile asupra industriei petroliere din Rusia, potrivit BBC. Administrația Biden a impus unele dintre cele mai dure sancțiuni de până acum împotriva Rusiei, încercând să diminueze veniturile energetice rusești care alimentează războiul din Ucraina. Măsurile vizează peste 200 de entități și persoane fizice, inclusiv comercianți și funcționari la companii de asigurări, precum și sute de nave petroliere. Pentru prima dată de la declanșarea conflictului în Ucraina, Regatul Unit se alătură inițiativei de penalizare, sancționând direct companiile Gazprom Neft și Surgutneftegas. Președintele american a declarat că, deși noile măsuri ar putea crește cu până la 4 cenți per galon prețul gazelor naturale, ar duce, în același timp, la un efect major asupra creșterii economiei rusești. 

Oficialii din Panama au declarat intenționează păstreze Canalul Panama deschis pentru toate statele, relatează The Guardian. Administratorul canalului, Ricaurte Vásquez, a respins solicitările președintelui ales Donald Trump de a prelua controlul și a negat afirmațiile acestuia conform cărora operațiuniile din canal ar fi controlate de guvernul chinez. Trump a declarat taxele pentru tranzitarea canalului sunt “ridicole”, însă Vásquez a atras atenția asupra faptului navele SUA nu pot beneficia de tratament preferențial din cauza unui tratat de neutralitate, iar canalul rămâne deschis pentru comerțul tuturor țărilor. Acesta a adăugat nu se pot face excepții de la regulile de operare deja existente, deoarece acest lucru ar genera haos. Viitorul președinte a sugerat recent SUA ar trebui recâștige controlul asupra căii navigabile, chiar dacă o astfel de decizie ar implica utilizarea forței militare. 

Impactul deciziei guvernului sudanez de a-și schimba bancnotele a atras critici, potrivit Reuters. Bancnotele noi au fost introduse pentru a înlocui pe cele anterioare, într-o încercare de a spori depozitele bancare care finanțează armata. Pentru a primi noile bancnote, cele vechi au trebuit fie depuse într-un cont bancar din care pot fi retrase zilnic sume limitate. Ministrul finanțelor a declarat inițiativa lansată în decembrie cu scopul de a devaloriza complet fondurile furate de forțele rebele a fost un succes. Criticii au evidențiat, însă, impactul disproporționat pe care decizia l-a avut asupra jumătății Sudanului controlată de forțele rebele, unde populația a rămas izolată de sectorul economic, iar economiile acestora au ajuns nu mai valoreze nimic. Procesul a atenuat și vânzările din cealaltă jumătate a țării, deoarece  mulți cetățeni nu au documentele de identificare necesare pentru deschiderea unui cont bancar, iar și mai mulți nu dețin un smartphone pentru a efectua transferuri online. 

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat se va întâlni cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în urma sancțiunilor impuse de Statele Unite asupra celei mai mari companii petroliere din țară, conform Euronews. Sancțiunile asupra companiei NIS s-au datorat faptului aceasta se află în proprietate rusească. Președintele a declarat într-o conferință de presă guvernul american a solicitat înlăturarea completă și imediată a companiei de stat rusești Gazprom din interiorul corporației sârbe. S-a speculat faptul întâlnirea dintre cei doi lideri s-ar concentra asupra posibilității ca Serbia achiziționeze cota rusească din companie. Sancțiunile recent impuse ar putea afecta negativ economia Serbiei, luând în considerare avantajul competitiv de care beneficiau până în prezent datorită acordului cu Rusia. 

Președintele Venezuelei, Nicolás Maduro, a depus jurământul de investire, titrează Associated Press. Evenimentul a avut loc la palatul legislativ din Caracas, unde președintele a fost păzit de polițiști, militari, și de ofițeri de informații. În ciuda diverselor voci împotriva regimului său, protestelor și dovezilor prezentate de opoziție, conform cărora alegerile de pe 28 iulie 2024 au fost măsluite, Nicolás Maduro a început al treilea mandat la șefia Venezuelei. Ceremonia a avut loc la doar o zi după ce reprezentanții liderului opoziției, María Corina Machado, au susținut aceasta a fost reținută de forțele regimului. 

Ministrul de Externe din Austria, Alexander Schallenberg, a fost numit cancelar interimar, relatează Euronews. Decizia a avut loc în contextul în care liderul Partidului Libertății (FPÖ), Herbert Kickl, a fost invitat conducă negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare, după ce discuțiile tripartite dintre Neos, Partidul Social Democrat (SPÖ) și Partidul Poporului (ÖVP) au eșuat. Fostul cancelar, Karl Nehammer, a părăsit poziția în urma acestei nereușite, oferindu-i astfel șansa lui Alexander Schallenberg ocupe pentru a doua oară fotoliul de lider al Austriei, după cele două luni petrecute la sfârșitul anului 2021.

Compania aeriană națională a  Pakistanului a reluat zborurile spre Europa în urma ridicării interdicției, notează Deutsche Welle. Zborul operat de Compania Aeriană Internațională din Pakistan (PIA) a decolat din Islamabad cu direcția Paris, având la bord mai mult de 300 de pasageri. Interdicția a fost impusă de Uniunea Europeană în 2020, după ce un avion care aparținea companiei pakistaneze s-a prăbușit în orașul Karachi, incident care a dus la decesul a 97 de persoane. Mai mult, ministrul aviației de la acea vreme, Ghulam Sarwar Khan, a declarat aproximativ o treime dintre piloții din Pakistan au obținut licența de zbor într-un mod fraudulos. În ciuda deciziei Uniunii Europene de a ridica această sancțiune în luna noiembrie 2024, compania aeriană rămâne însă interzisă în Regatul Unit, precum și în Statele Unite ale Americii. 

Un reprezentant al Comisiei Europene a confirmat faptul președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost spitalizată timp de o săptămână cu pneumonie, conform Euractiv. Acesta a mai punctat faptul pe timpul șederii sale în spital, începută în scurt timp după trecerea dintre ani, președintele von der Leyen s-a aflatîn contact zilnic cu echipa din Comisie”, și acum ealucrează de acasăpână la recuperare. Dezvăluirea a avut loc pe fondul unor neconcordanțe între declarațiile oficialilor Comisiei Europene și aparenta realitate din teren raportată de jurnaliști, în ceea ce privește posibilitatea fizică a președintelui de a-și exercita funcția în timp ce suferea de o formă severă de pneumonie. 

Ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani, s-a întâlnit cu liderul de facto al guvernului din Siria, Ahmed al-Sharaa, informează Euronews. În cadrul unei vizite efectuate de oficialul italian la Damasc, acesta a purtat mai multe discuții cu liderul sirian, cunoscut și sub numele de Abu Mohammed al-Jolani, dar și cu omologul său, Asaad al-Shaibani. În urma acestor întâlniri, ministrul Tajani a punctat Italia dorește relanseze cooperarea economică în sectoarele cruciale”, precum cel energetic, de sănătate sau de infrastructură, dar și fie „o punte între noua Sirie și Uniunea Europeană.” Această ocazie a marcat prima vizită a oficialului italian la Damasc de la căderea regimului Bashar al-Assad. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 6 ianuarie în lume – Administrația Statelor Unite a decis să redirecționeze o parte din ajutorul militar de la Egipt către Liban, Armata nord-coreeană a lansat o rachetă în timpul întâlnirii dintre secretarul de stat american, Antony Blinken, cu oficialii sud-coreeni, Un reprezentant al Organizației Națiunilor Unite a fost trimis în Yemen pentru a reduce tensiunile

Material realizat de Anca Badea și Nicoleta Dumitru   Administrația Statelor Unite a decis să …