Material realizat de Beatrice Vieru
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, s-a întâlnit cu președintele polonez, Andrzej Duda, la Rzeszów, în sud-estul Poloniei, pentru a discuta despre situația din regiune, informează Deutsche Welle. Întâlnirea celor doi a fost anunțată vineri de biroul președintelui polonez pe Twitter. Aceasta a avut loc în contextul vizitei diplomatice recente a lui Zelensky la Bruxelles și în alte capitale europene. Cei doi lideri politici au discutat despre situația actuală de pe front, dar și despre necesitatea unor acțiuni comune suplimentare pentru sprijin militar și menținerea securității în regiune. Potrivit lui Marcin Przydacz, consilierul de politică externă al președintelui polonez, șeful statului ucrainean a mulțumit omologului său polonez pentru tot sprijinul pe care Varșovia îl oferă Ucrainei și cetățenilor săi. În cadrul vizitelor sale oficiale europene, Zelensky a insistat pentru mai mult ajutor militar din partea Occidentului, în special avioane de luptă. Mai mulți experți politici susțin că Ucraina ar putea pregăti propria sa contraofensivă în lunile următoare pentru a recupera din cincimea de teritoriu ucrainean ce a fost ocupată de forțele ruse.
Prim-ministrul malaezian, Anwar Ibrahim, a lansat un apel către membrii Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), pentru a face presiuni asupra guvernului Myanmarului, condus de forțele militare, menționează AP News. În cadrul vizitei sale oficiale de două zile în Thailanda, Anwar a susținut un discurs adresat Camerei de Comerț specializate pe relații dintre Malaezia și Thailanda, unde a specificat că membrii ASEAN „trebuie să fie suficient de curajoși pentru a încerca să rezolve” criza din Myanmar. „Myanmar are tot dreptul să aibă propriile politici și priorități interne. Dar, nicio țară în aceste vremuri nu ar trebui să continue vreodată cu politici discriminatorii, marginalizarea poporului lor sau intimidarea sau, mai rău, violența împotriva propriului popor ”, a adăugat prim-ministrul malaezian. Criza din Myanmar, pe care unii experți ONU au descris-o drept un război civil declanșat de preluarea puterii de către armată de la guvernul ales democratic al lui Aung San Suu Kyi în 2021, a stopat tranziția democratică a țării, având consecințe dezastruoase pe plan umanitar, social, economic și al securității. De la începutul crizei, membrii ASEAN au venit cu propunerea unui plan în cinci puncte pentru a încerca să contribuie la restabilirea păcii în Myanmar, cu toate acestea nu au reușit să câștige sprijinul guvernului militar.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că ia în considerare să-l deposedeze pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, de Ordinul Legiunii de Onoare a Franţei, relatează BBC. Conform declarațiilor președintelui, retragerea Ordinului Legiunii de Onoare „nu este o decizie pe care am luat-o astăzi. Astfel de decizii sunt întotdeauna semnificative și cred că trebuie să apreciezi momentul potrivit pentru a le lua”. Ordinul i-a fost acordat lui Vladimir Putin de către fostul președinte francez, Jacques Chirac, în 2006, perioadă în care relațiile franco-ruse erau relativ consolidate. Cu toate acestea, invazia Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut a dus la o condamnare pe scară largă, iar Uniunea Europeană a impus o serie de sancțiuni oficialilor de la Moscova. Deși, Macron a condamnat invazia Rusiei pe teritoriul ucrainean și a optat în mod repetat pentru dialogul diplomatic cu președintele rus în efortul de a negocia încetarea focului, negocierile au fost fără succes. Legiunea de onoare este cel mai înalt ordin francez de merit, atât militar, cât și civil, și a fost stabilit în 1802 de Napoleon Bonaparte.
Guvernul Coreei de Sud a decis să reia eliberarea de vize pe termen scurt pentru călătorii chinezi, după ce a constatat îmbunătățirea situației COVID-19 în China, informează Deutsche Welle. În urma unei întâlniri cu Agenția de Control și Prevenție a Bolilor, guvernul a decis să suprime restricţionarea vizelor pe termen scurt şi să reia emiterea acestora începând cu data de 11 februarie la toate consulatele sale din China. Cerințele de testare sunt în continuare menținute, iar testele anticovid obligatorii rămân încă în vigoare, călătorii care sosesc din China fiind obligaţi să prezinte un test negativ Covid-19 înainte de decolare şi să efectueze un test PCR la sosirea în Coreea de Sud. Cu toate acestea, oficialii menționează că aceste măsuri ar putea fi mai târziu înlăturate, în funcție de evoluția virusului. În ianuarie, China s-a luptat cu o creștere bruscă a cazurilor de infecție cu COVID-19. Astfel, oficialii din Seul au încetat să mai elibereze majoritatea vizelor pe termen scurt, Beijingul a calificat această mișcare drept „discriminatorie” și a ripostat prin oprirea vizelor pe termen scurt pentru călătorii sud-coreeni.
Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, s-a întâlnit cu președintele american, Joe Biden, la Casa Albă, pentru a discuta despre sprijinirea democrației braziliene și angajamentele comune în privința problemelor de mediu, menționează CNN. În cadrul reuniunii s-a discutat atât despre modalitățile de a consolida democrația și eforturile în ambele state, cât și despre aderarea la un fond multilateral care vizează combaterea defrișării pădurii Amazonului în Brazilia. Cei doi lideri și-au reafirmat angajamentul de a face față provocărilor globale urgente, precum respectarea drepturilor omului, stoparea tuturor formelor de violență sexuală și de gen, dar și găsirea unor soluții inovatoare legate de problema schimbărilor climatice. Alte subiecte de pe agenda zilei au inclus mai multe aspecte economice, dar și o conversație timpurie despre președinția Braziliei în 2024 a summitului G20. În ceea ce privește sprijinul Ucrainei în războiul cu Rusia, Lula a adoptat o politică de neintervenție și a solicitat dialogul diplomatic. Președintele brazilian a propus un „club pentru pace” menit să negocieze încheierea războiului, care să includă țări, precum China și India, care nu au adoptat nicio poziție în legătură cu invazia.