Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 10 februarie în lume – Activista saudită care a militat pentru dreptul femeilor de a conduce autovehicule a fost eliberată, o misiune spațială a Chinei a ajuns cu succes pe Marte, iar Africa de Sud anulează administrarea vaccinului AstraZeneca
Loujain al-Hathloul a fost condamnată inițial la 6 ani de închisoare, în decembrie anul trecut, după ce fusese inițial arestată în 2018 pentru inițiativele sale pentru promovarea drepturilor femeilor într-o societate puternic patriarhală. Credit foto: Lina al-Hathloul

A fost 10 februarie în lume – Activista saudită care a militat pentru dreptul femeilor de a conduce autovehicule a fost eliberată, o misiune spațială a Chinei a ajuns cu succes pe Marte, iar Africa de Sud anulează administrarea vaccinului AstraZeneca

Material realizat de Miruna Toma și Ioana Mănăilă

Activista pentru drepturile femeilor, Loujain al-Hathloul, a fost eliberată din închisoare după aproape trei ani petrecuți în spatele gratiilor, conform declarațiilor făcute de familia sa, informează Reuters. Hathloul, în vârstă de 31 de ani, a fost arestată în anul 2018, și condamnată în decembrie anul trecut la șase ani de închisoare, pe baza unor legi antiteroriste, pe care experții ONU le-au considerat „false”. Grupurile pentru drepturile omului împreună cu familia acesteia au declarat că Hathloul a fost supusă abuzurilor, inclusiv prin șocuri electrice, simularea înecului, biciuire sau hărțuire sexuală, deoarece a militat pentru dreptul femeilor de a conduce în Arabia Saudită. Autoritățile din Arabia Saudită au negat acuzațiile din cauza lipsei de probe. Instanța i-a suspendat doi ani și zece luni de pedeapsă, dar aceasta se confruntă cu o interdicție de călătorie timp de cinci ani. Sora ei, Lina, a făcut o postare pe Twitter prin care a anunțat revenirea lui Loujain acasă.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut miercuri eșecurile în ceea ce privește aprobarea Uniunii Europene privind lansarea vaccinurilor împotriva COVID-19, informează Reuters. Von der Leyen s-a adresat membrilor Parlamentului European, pe fondul criticilor aduse Comisiei Europene privind întârzierile în aprovizionarea cu vaccin și a reducerii exporturilor care afectează Irlanda de Nord, în contextul promisiunii de a evita o graniță dură cu Irlanda. Aceasta a declarat că aprobarea vaccinului a suferit întârzieri, dar și că a existat un optimism prea mare privind producția și livrarea dozelor la timp. Președinta CE a mai adăugat și că va crea un grup de lucru pentru a contribui la creșterea producției de vaccinuri.

Sonda spațială Tianwen-1, aparținând statului chinez, a ajuns miercuri pe Marte și a intrat cu succes pe orbita planetei, după o călătorie de mai bine de 7 luni, conform publicației CNN. Tianwen-1, al cărui nume înseamnă „căutarea adevărului ceresc”, este alcătuit dintr-un orbitator, un lander și un rover cu șase roți care este echipat cu instrumente științifice de mare precizie, potrivit Administrației Naționale a Spațiului din China (CNSA). CNSA a declarat că va aduna informații importante despre structura geologică, atmosfera, mediul și solul planetei Marte și, totodată, va căuta orice semne care să ateste existența apei. După estimările oamenilor de știință, nava spațială va ateriza pe suprafața planetei în mai sau iunie anul acesta. Tianwen-1 face ca statul chinez să fie a șasea țară din istorie care ajunge pe Marte. Sonda spațială a fost lansată în iulie anul trecut, alături de alte două misiuni internaționale de pe Marte: roverul ,,Perseverență” (“Perseverance”) al NASA și Sonda ,,Speranța”, aparținând Emiratelor Arabe Unite. Toate cele trei misiuni au fost lansate într-un interval de timp similar, fapt ce se datorează alinierii dintre Marte și Pământ pe aceeași parte a Soarelui, fapt ce facilitează o călătorie mai sigură și mai eficientă către ”planeta roșie”. Până în prezent, Statele Unite și fosta Uniune Sovietică sunt singurele două țări care au aterizat un vehicul spațial pe suprafața lui Marte.

Autoritățile federale din SUA investighează furnizarea masivă a măștilor de protecție de tip N95 contrafăcute, după ce așa-zise măști produse de compania ,,3M” au fost livrate în cel puțin cinci state către spitale, instituții medicale și agenții guvernamentale, conform publicației Al Jazeera. Măștile de contrabandă produse în străinătate devin din ce în ce mai dificil de identificat și ar putea supune lucrătorii din domeniul sănătății la un risc foarte ridicat de infectare cu coronavirus. La aproape un an de la începutul pandemiei, acest tip de fraudă rămâne o problemă majoră, în timp ce entități rău intenționate încearcă să exploateze spitale, precum și sute de mii de cetățeni americani. Anchetatorii federali spun că au văzut o creștere a site-urilor web false care pretind să vândă vaccinuri, precum și medicamente false produse în străinătate și echipamente de protecție personal care nu întrunesc standardele obligatorii de siguranță. Aceste site-uri livrează produse contrafăcute. Compania 3M, cu sediul în Maplewood, Minnesota, se numără printre cei mai mari producători mondiali de măști N95, obținând și toate aprobările necesare din partea Institutului Național al SUA pentru Sănătate și Securitate în Muncă, și fiind considerată producătorul cu cel mai înalt standard de calitate în ceea ce privește protecția împotriva coronavirusului. Compania a livrat aproximativ două miliarde de măști N95 în 2020, pe măsură ce infecțiile cu coronavirus au crescut. 

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a prezentat un ambițios program spațial pentru următorii de 10 ani, o premieră pentru țară care evidențiază planurile Ankarei de a concura cu alte țări atât pe scena mondială, cât și dincolo de granițele acesteia, după cum informează The Guardian. Declarația a fost făcută în timpul unui eveniment televizat în direct, în care președintele a declarat că primul obiectiv al programului spațial de mare anvergură este acela de călători pe Lună în 2023, simultan cu aniversarea centenarului de la fondarea republicii turce. Alte misiuni includ trimiterea astronauților turci în spațiu, construirea unui port spațial turc și dezvoltarea și îmbunătățirea tehnologiilor sofisticate ale rețelelor de sateliți și a rețelei ce furnizează date meteorologice. Momentul anunțului președintelui a coincis cu vestea ce anunța faptul că sonda spațială construită de rivala regională a Turciei, Emiratele Arabe Unite, a intrat cu succes pe orbita lui Marte. Turcia și-a fondat agenția spațială în decembrie 2018, după ce partidul de guvernământ Justiție și Dezvoltare (AKP) a demarat un proiect prezent în campania electorală din acel an, însă aspirațiile de explorare a spațiilor extraterestre ale Turciei nu s-au materializat până în prezent.

Africa de Sud a anunțat că va începe campania de vaccinare prin administrarea dozelor Johnson & Johnson, suspendând lansarea vaccinului Oxford-AstraZeneca, în urma studiului ce arată ineficiența cu privire la varianta 501Y.V2, relatează Al Jazeera.  Africa de Sud, cel mai afectat stat de pe continentul african de pandemia de coronavirus, a suspendat vaccinul Oxford-Astra-Zeneca pe baza unui studiu prin care s-a constatat că nu poate preveni bolile cauzate de noua tulpină de virus. Ministrul sud-african al sănătății, Zweli Mkhize a declarat miercuri că va continua cu vaccinarea în primă fază prin vaccinurile Johnson & Johnson, în locul celui de la AstraZeneca. În urma primirii a un milion de doze de vaccinuri Oxford-AstraZeneca, asigurate de Serum Institute of India, ministrul Mkhize a declarat că au în vedere vânzarea sau schimbarea acestora cu țările care se confruntă cu tulpina inițială de coronavirus.

Prim-ministrul indian Narendra Modi i-a promis, miercuri, omologului său din Canada, prim-ministrului Justin Trudeau, că țara sa va face tot posibilul pentru a furniza statului canadian suficiente vaccinuri pentru a contribui la combaterea pandemiei de COVID-19, reducând lipsa stocului de doze cu care se confruntă țara, informează Reuters. India, care se mândrește cu o capacitate impresionantă de fabricare a vaccinurilor, devine rapid ca un ,,furnizor cheie” de doze de vaccin pentru restul lumii. Canada nu beneficiază încă un centru propriu de producere a vaccinurilor, bazându-se, astfel, pe furnizorii străini. Trudeau și Modi au discutat în repetate rânduri despre eforturile semnificative ale Indiei în ceea ce privește creșterea producției și aprovizionarea cu doze de vaccin, oferind un sprijin vital țărilor din întreaga lume. Mai multe companii farmaceutice occidentale, inclusiv AstraZeneca Plc, Novavax Inc și Johnson & Johnson, au încheiat parteneriate de producție cu fabricanții de medicamente din India pentru a-și produce numărul necesar de doze de vaccine, atât pentru pentru vânzările interne, cât și pentru comercializarea acestora pe piața internațională.

Parlamentul din Noua Zeelandă a permis unui parlamentar maori să facă declarații public, la numai o zi după ce organul legislativ l-a expulzat pentru că a refuzat să poarte cravată în ținuta sa, accesoriu vestimentar pe care parlamentarul l-a descris drept „laț colonial”, relatează Al Jazeera. Problema a izbucnit inițial marți, când co-liderul Partidului Maori, Rawiri Waititi, a fost eliminat din camera parlamentară de dezbatere pentru că nu purta ținuta necesară în timpul ședinței. Waititi, care are un tatuaj „te moko” și poartă o pălărie neagră de cowboy, a susținut că purta o îmbrăcăminte conformă codului vestimentar maori pentru o ținută oficială, precum și un pandantiv tradițional. Maorii indigeni reprezintă aproximativ 15% din cei cinci milioane de locuitori ai Noii Zeelande, însă aceștia sunt suprareprezentați în statisticile referitoare la nivelul de sărăcie și la numărul de persoane condamnate la închisoare, multe nedreptăți culpabile datând din zilele stăpânirii coloniale britanice. După conflictul iscat marți ca urmare a ținutei vestimentare controversate a parlamentarului maori, președintele camerei inferioare a parlamentului, Trevor Mallard, a adoptat miercuri o abordare mai relaxată față de codul vestimentar. În locul expulzării liderului maori, Mallard a declarat că ia în considerare o schimbare permanentă a regulii.

Procurorii germani din Berlin au acuzat un fost gardian al unui lagăr de concentrare nazist, în vârstă de 100 de ani, pentru ajutorare și instigarea la uciderea a 3.518 de persoane, conform CNN. Bărbatul este acuzat că a asistat cu „bună știință și voință” la uciderea prizonierilor din lagărul de concentrare Sachsenhausen din Oranienburg, la nord de Berlin, din ianuarie 1942, până în februarie 1945. Acuzațiile includ împușcarea prizonierilor, incitarea la uciderea acestora prin gazarea cu Zyklon B, un gaz otrăvitor și menținerea unor condiții ostile în lagăr. Deși acesta are 100 de ani, procurorul superior al instanței Neuruppin, Cyrill Klement, consideră că bărbatul este apt să fie judecat. Acesta a declarat pentru CNN că Tribunalul Regional Neuruppin s-a consultat cu un psihiatru specializat în criminalistică, aprobând participarea acuzatului la proces, însă doar câteva ore pe zi, cu pauze. 

Trei cetățeni cubanezi, care susțin că au fost blocați pe o insulă din Bahamas timp de 33 de zile, hrănindu-se doar cu nuci de cocos, au fost salvați de Garda de Coastă a SUA, relatează BBC. Într-o patrulare de rutină, un echipaj a observat cele trei persoane fluturând un steag improvizat. Unul dintre membrii echipajului a declarat pentru BBC că este ”uimit că aceștia au putut supraviețui atât de mult timp”.  Șeful Gărzii de Coastă americane, Riley Beecher, a declarat că ”ceva i-a atras atenția” în timp ce se afla în patrulare. Nefiind pregătiți pentru o operațiune de salvare, echipajul le-a aruncat mâncare, apă și un aparat de radio pentru a comunica. Grupul format din doi bărbați și o femeie au mărturisit că au ajuns pe insulă înotând după ce barca lor s-a scufundat.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic

Material realizat de Andrei Rus   Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, …