Home / A fost azi în lume / A fost 10 decembrie în lume- Oficialii Taiwanului au acuzat armata chineză de mobilizarea celei mai mari flote navale din ultimele decenii, O rețea internațională de contrabandă cu aur și spălare de bani a fost sancționată de guvernele Statelor Unite ale Americii și Regatului Unit, Președintele ales în Statele Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat că dorește înlăturarea cetățeniei din naștere
Sursa foto: Politico

A fost 10 decembrie în lume- Oficialii Taiwanului au acuzat armata chineză de mobilizarea celei mai mari flote navale din ultimele decenii, O rețea internațională de contrabandă cu aur și spălare de bani a fost sancționată de guvernele Statelor Unite ale Americii și Regatului Unit, Președintele ales în Statele Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat că dorește înlăturarea cetățeniei din naștere

Material realizat de Constantinescu Miruna și Coșa Luca-Ștefan

Oficialii Taiwanului au acuzat armata chineză de mobilizarea celei mai mari flote navale din ultimele decenii, conform Deutsche Welle. Autoritățile au detectat 47 de avioane militare și 12 nave de război chineze în apropierea teritoriului taiwanez, această acțiune fiind mai amplă decât exercițiile militare organizate de statul chinez în anul 2022. Reprezentantul Ministerului de Interne taiwanez, Sun Li-fang, a declarat faptul că această mobilizare a flotei chineze este cea mai amplă din ultimele trei decenii. Ultimele evenimente comparabile cu această acțiune sunt exercițiile militare efectuate de reprezentanții  armatei chineze în anul 1996, înainte de alegerile prezidențiale din Taiwan. De asemenea, reprezentantul taiwanez a subliniat faptul că aceste acțiuni militare, indiferent dacă sunt declarate oficial sau nu, reprezintă un pericol iminent. Liderii din Beijing nu au oferit comentarii privind intensificarea  acțiunilor militare din zona respectivă.

 

Autoritățile rusești au arestat un cetățean germano-rus,  suspectat de tentativă de sabotaj feroviar la ordinele conducerii din Kiev, susține Deutsche Welle. Individul a fost reținut din cauza unui presupus atac pe care l-ar fi pregătit în urma solicitării Serviciului de Securitate al Ucrainei. Organele Serviciului Federal de Securitate al Rusiei au declarat că acesta a planificat un atac asupra unei linii feroviare din apropierea orașului Nizhny Novgorod. Autoritățile au descoperit un dispozitiv exploziv improvizat în locuința acestuia, precum și dovezi că individul a fost în contact cu un membru al Serviciului de Securitate al Ucrainei. Într-un video publicat de armata rusă, deținutul a recunoscut că a fost recrutat online de către un agent ucrainean, care l-ar fi plătit pentru a incendia un panou electric și pentru a desena graffiti pro-ucrainean. Ultima misiune propusă a fost sabotarea unui tren de marfă. Autoritățile germane și ucrainene nu au oferit declarații privind acest eveniment.

 

Autoritățile chineze au lansat o investigație asupra companiei americane de cipuri Nvidia, a declarat Al Jazeera. Această decizie ar fi venit ca răspuns împotriva sancțiunilor impuse companiilor chineze de către guvernul american. Reprezentanți ai trusturilor media au anunțat faptul că gigantul american a încălcat legile antimonopol chineze. Această măsură a fost adoptată la scurt timp după ce reprezentanții Departamentului de Comerț al SUA au mărit restricțiile privind exportul, fapt care a limitat masiv accesul industriei chineze la tehnologii avansate. Investigația inițiată de autoritățile chineze a venit în urma creșterii tensiunilor comerciale, marcate de sancțiuni reciproce între reprezentanții statului chinez și cel american, însă anumiți experți au declarat că aceste măsuri au un rol simbolic, impactul economic al acestora fiind unul limitat.

 

Premierul Benjamin Netanyahu a depus mărturie pentru prima dată în procesul său de corupție și a atacat trusturile mass-media, susține Reuters. Conducătorul israelian a oferit declarații în instanță privind acuzațiile sale de corupție susținând că este hărțuit pentru politicile sale de securitate. Judecătorii responsabili cu desfășurarea procesului i-au impus premierului israelian o prezență de trei ori pe săptămână la audieri. În timpul mărturiei sale, acesta a atacat reprezentanții presei israeliene acuzându-i de partizanat de stânga. De asemenea liderul israelian și-a vocalizat dezacordul și pentru critica oferită opunerii sale de a susține formarea unui stat palestinian. Netanyahu este anchetat în trei cazuri diferite, inclusiv primirea de cadouri de la simpatizanți milionari și favoruri pentru presă în schimbul unei acoperiri favorabile. Acesta a respins acuzațiile și a pledat nevinovat.

Liderii guvernului austriac și-au asumat elaborarea unui plan de deportare a imigranților sirieni, a declarat Euronews. Membrii Ministerului de Interne au afirmat că au început reevaluarea statutului acordat pentru aproximativ 40.000 de sirieni în ultimii cinci ani. Această decizie a venit în urma implementării unui program de deportare și repatriere, conform ministrului de interne austriac, Gerhard Karner. Liderul din Viena a declarat că principalii indivizi vizați de acest program sunt cei care au comis infracțiuni, cei care trăiesc exclusiv din beneficii sociale și persoanele care nu s-au adaptat valorilor culturale austriece și europene. Aproximativ 95.000 de sirieni s-au refugiat în Austria ca urmare a războiului civil declanșat în 2011. De asemenea, autoritățile din Germania, Franța, Grecia și Regatul Unit au anunțat suspendarea temporară a procesării cererilor de azil pentru cetățenii sirieni, invocând actuala situație instabilă din statul sirian.

Înfrângerea fostului președinte al Siriei, Bashar al-Assad a adus o schimbare în echilibrul puterii din Orientul Mijlociu, semnalând pierderea Iranului și a Rusiei, dar și câștigul Turciei, relatează Al Jazeera. După 54 de ani la putere, domnia familiei al-Assad în Siria a ajuns la sfârșit. Pe 8 decembrie, Bashar al-Assad a fugit din țară și s-a adăpostit în Rusia. Prăbușirea unuia dintre cele mai brutale regimuri ale Orientului Mijlociu a avut loc după doar 12 zile de lupte între armata siriană și organizația teroristă islamică Hayat Tahrir al-Sham, punând astfel capăt unui război de 13 ani. Odată cu căderea regimului al-Assad, rolul Iranului în conflictul palestiniano-israelian va fi probabil diminuat, deoarece a pierdut elemente centrale de negociere. De asemenea, Rusia a fost slăbită de căderea lui al-Assad, întrucât dispariția singurului său aliat arab a afectat reputația sa de putere globală. În schimb, Turcia a ieșit învingătoare din războiul civil sirian, fiind capabilă să exercite influență asupra unui coridor teritorial care leagă Europa și Golful prin Siria.

 

 

O rețea internațională de contrabandă cu aur și spălare de bani a fost sancționată de guvernele Statelor Unite ale Americii și Regatului Unit, declară Al Jazeera.  Rețeaua a fost  expusă de Unitatea de Investigații a Al Jazeera (I-Unit). Omul de afaceri kenyan-britanic Kamlesh Pattni ar fi mituit funcționari din Zimbabwe pentru a obține profituri ilicite din comerțul cu aur și a fost acuzat că a transferat bani murdari. Astfel, reporterii sub acoperire I-Unit au pretins că sunt gangsteri chinezi care au în posesie peste 100 de milioane de dolari în bani murdari pe care trebuie să-i curețe. Pattni a descris modalitatea de spălare a banilor murdari prin finanțarea operațiunilor de cumpărare de aur din Zimbabwe, aurul fiind transportat cu avionul în Dubai, iar apoi importat de companii deținute tot de el. Reporterii sub acoperire au fost invitați în Dubai de Pattni, care le-a prezentat personajele-cheie din operațiunea sa. Multe dintre acestea figurează printre  în cele 27 de societăți și persoane din rețeaua lui Pattni sancționate de Trezoreria SUA.

 

 

Fostul șef al unei închisori notorii din Ucraina ocupată de Rusia ar fi fost ucis în explozia unei mașini în Donețk, confirmă BBC. Presa ucraineană afirmă că Serghei Yevsyukov, în vârstă de 49 de ani, a fost ucis în urma exploziei unui dispozitiv amplasat sub mașina sa, un post de televiziune raportând că bomba era echivalentă cu aproximativ 100 g de TNT. Yevsyukov era șeful închisorii Olenivka când zeci de prizonieri de război ucraineni au murit într-un atac cu rachete în iulie 2022. Luni, autoritățile ruse au declarat că au deschis o anchetă penală cu privire la incidentul care a avut loc în apropierea centrului orașului. „[Efectuăm] o examinare detaliată a locului incidentului și un set de măsuri operaționale și de investigație”, a declarat Comitetul rus de investigații. Uciderea lui Yevsyukov este considerată a fi cea mai recentă dintr-o serie de atacuri țintite ale Ucrainei asupra ofițerilor ruși, a microfoanelor instalate de ruși și a altor vehicule.

 

 

 

Ministrul pentru securitatea frontierelor și azil, Dame Angela Eagle, a declarat că guvernul monitorizează situația din Siria după răsturnarea regimului lui Bashar al-Assad, potrivit BBC. Zeci de jihadiști britanici ar fi ținuți captivi în nord-estul Siriei, după ce au fost prinși luptând pentru gruparea Statul Islamic. Întrebată despre perspectiva ca aceștia să se întoarcă în Regatul Unit, Dame Angela a declarat: „Desigur, este o preocupare și este o preocupare asupra căreia acționăm constant.” Purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului a precizat că jihadiștii deținuți în taberele din Siria ar fi un „obiectiv-cheie pentru Marea Britanie”. Rebelii conduși de gruparea militantă islamistă Hayat Tahrir al-Sham au eliberat deținuți din închisorile din fostele zone ale regimului Assad controlate acum în nord-vestul, centrul și sudul Siriei. În prezent, însă, nu operează în nord-estul Siriei, care este supravegheat în cea mai mare parte de o alianță de grupuri militante condusă de kurzi și sprijinită de Statele Unite, Forțele Democratice Siriene.

 

Președintele ales în Statele Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat că dorește înlăturarea cetățeniei din naștere, susține Politico. Trump a comunicat că ar putea pune în aplicare planul său printr-un ordin executiv. Deși experții juridici au afirmat că niciun ordin executiv nu poate anula Amendamentul 14, deoarece președintele nu ar avea autoritatea de a modifica Constituția americană. Mai mult, un oficial din cadrul American Immigration Council, Aaron Reichlin-Melnick, a afirmat că, în cazul în care Trump ar emite un ordin executiv prin care să ordone Administrației Securității Sociale să refuze acordarea unui document de identificare a persoanei ce nu poate dovedi că ambii părinți au fost cetățeni americani, acesta ar fi probabil contestat în instanță și în cele din urmă anulat. Cetățenia prin naștere, acordată oricărei persoane născute pe teritoriul țării, este inclusă în lege prin Constituția americană și garantată de Amendamentul 14 la Constituție.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 5 decembrie în lume – Președinta Comisiei Europene a sosit în Uruguay pentru a finaliza negocierile acordului comercial UE-Mercosur, iar Grupările rebele siriene au cucerit orașul central Hama iar

Material realizat de Cristian Matei și Nicoleta Dumitru Premierul francez, Michel Barnier, a prezentat oficial …