Material realizat de Mihai Turcu
Guvernul sudanez a acuzat Emiratele Arabe Unite în fața Curții Internaționale de Justiție, informează Deutsche Welle. Aceștia au declarat că Emiratele Arabe Unite ar fi sprijinit forțele paramilitare implicate în atrocități împotriva populației Masalit din Darfur. Autoritățile sudaneze au cerut emiterea unor măsuri de urgență pentru a opri sprijinul acordat de EAU forțelor Rapid Support Forces (RSF), acuzate de genocid, inclusiv crime, violuri și strămutări forțate. Conflictul din Sudan a izbucnit în aprilie 2023, soldându-se, potrivit ONU, cu peste 24.000 de morți și peste 14 milioane de persoane strămutate. Guvernul sudanez a solicitat despăgubiri integrale pentru victime. Reprezentanții EAU au negat orice sprijin acordat părților implicate în conflict și au cerut Curții să respingă cererea Sudanului, invocând lipsa de jurisdicție. De asemenea, aceștia au acuzat Sudanul de folosirea instituțiilor internaționale în scopuri politice. Audierile au avut loc la Haga, în contextul intensificării apelurilor internaționale pentru reluarea negocierilor de pace.
Coaliția de guvernare din Germania a decis eliminarea căii accelerate de obținere a cetățeniei în trei ani, publică Deutsche Welle. Conform acordului de coaliție dintre Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU) și Partidul Social-Democrat (SPD), opțiunea introdusă în iunie 2024 pentru imigranții „bine integrați” a fost anulată. Aceasta presupunea un nivel avansat de limbă germană (C1) și realizări semnificative în integrarea socială. Conservatorii au criticat frecvent această măsură, considerând-o prea permisivă. Totuși, rămâne valabilă obținerea cetățeniei după cinci ani de rezidență și un nivel B1 de limbă. Dubla cetățenie va continua să fie permisă, în ciuda opoziției exprimate anterior de lideri conservatori. De asemenea, propunerea de retragere a cetățeniei pentru cetățenii naturalizați cu comportamente extremiste nu a fost inclusă în acord. În schimb, viitorul guvern a anunțat că va analiza posibilitatea expulzării acestor persoane dacă nu sunt cetățeni germani.
A fost descoperit un important zăcământ de pământuri rare în regiunea Karagandy din Kazahstan, anunță Euronews. Ministerul Industriei și Construcțiilor a anunțat că depozitul conține aproximativ 935.400 de tone de elemente precum ceriu, lantan, neodim și ytriu, utilizate în tehnologia digitală. Estimările preliminare indicau un potențial de până la 20 de milioane de tone de minereu, la o adâncime de 300 de metri. Specialiștii au cerut prudență, subliniind că este necesară o analiză detaliată geologică, economică și tehnologică înainte de confirmarea oficială a zăcământului. Lucrările de explorare au început în 2022, iar anunțul a fost făcut strategic înaintea summitului UE-Asia Centrală. Uniunea Europeană și-a exprimat intenția de a consolida cooperarea cu Kazahstanul în domeniul resurselor minerale. Dezvoltarea completă a sitului ar putea dura între 10 și 12 ani și ar necesita investiții externe, în contextul lipsei de tehnologii avansate în Kazahstan.
Un tribunal din Tanzania l-a inculpat pentru trădare pe liderul opoziției, Tundu Lissu, confirmă Al Jazeera. Acesta fusese arestat după un miting public în care ceruse reforme electorale. Tundu Lissu, președintele partidului de opoziție Chadema, a fost dus la Curtea Magistraturii Kisutu din Dar-es-Salaam, dar nu i s-a permis să pledeze în cazul acuzației principale. A pledat totuși nevinovat pentru o acuzație separată privind răspândirea de informații false, urmând să revină în fața instanței pe 24 aprilie. Conform rechizitoriului, declarațiile care au stat la baza acuzației de trădare au fost făcute la începutul lunii aprilie și incitau la tulburarea alegerilor. Avocatul său a susținut că dosarul este motivat politic. Cazul a atras atenția asupra climatului politic din Tanzania, în contextul în care guvernul a fost criticat de organizații pentru drepturile omului pentru arestări și dispariții ale opozanților.
Autoritățile ucrainene au susținut că peste 150 de cetățeni chinezi au luptat de partea Rusiei în Ucraina, declară Politico. Conform unei declarații a președintelui Volodîmîr Zelenski, două persoane de naționalitate chineză au fost capturate în regiunea Donețk și sunt în prezent interogate. Zelenski a susținut că implicarea acestora ar indica o extindere deliberată a războiului de către Moscova și ar reprezenta o formă de sprijin militar din partea Chinei, alături de Iran și Coreea de Nord. Ministerul chinez de Externe a respins acuzațiile, calificându-le drept nefondate și a reiterat că Beijingul îndeamnă cetățenii săi să evite orice formă de participare în conflicte armate. Uniunea Europeană, prin Înaltul Reprezentant Kaja Kallas, a subliniat rolul esențial al sprijinului chinez în menținerea capacității de război a Rusiei, menționând că majoritatea bunurilor cu dublă utilizare provin din China. Beijingul a anunțat că verifică situația împreună cu partea ucraineană.