Material realizat de Andra Așibreiner.
Autoritățile din Israel au semnat un acord în valoare de 1.44 miliarde de shekeli pentru a vinde rachete antitanc Greciei, informează Al Jazeera. Anunțul a fost făcut la câteva zile după ce compania deținută de stat a semnat un acord de apărare cu autoritățile din Finlanda. „Rachetele Spike vor consolida portofoliul de instrumente operaționale al armatei grecești și ne așteptăm la o extindere suplimentară prin colaborări strategice în viitorul apropiat” a declarat Yoav Har-Even, directorul executiv al firmei producătoare de rachete antitanc, Rafael Advanced Defense Systems.
Secretarul trezoreriei din Statele Unite ale Americii, Janet Yellen, a declarat că va face eforturi în săptămâna ce urmează pentru a soluționa cererile de restructurare a datoriilor ale Zambiei și Ghanei, informează Reuters. Un înalt oficial al trezoreriei a declarat că Yellen realizează eforturi pentru a adopta pași concreți în accelerarea procesului de reducere a datoriilor și transformarea procesului într-unul mai transparent. „În cursul săptămânii, secretarul Yellen va menține procesul rapid de soluționare a cazurilor din cadrul comun, cum ar fi cazul Zambiei sau Ghanei, pentru a elimina excesul de datorii și pentru a stimula creșterea economică în țările în curs de dezvoltare” a declarat un oficial al trezoreriei.
Comisarul de etică al provinciei Alberta, Marguerite Trussler, a demarat o investigație pentru a demonstra dacă premierul Danielle Smith a intervenit în procesul unei infracțiuni penale legată de pandemia de COVID-19, relatează Reuters. Membrii partidului opozant, Noul Partid Democrat, au cerut demararea unei investigații independente după ce presa locală a raportat un apel telefonic în care Smith și-a exprimat simpatia față de un pastor care se confruntă cu acuzații legate de pandemie. Conform unui comunicat transmis de biroul lui Smith „Premierul cooperează pe deplin cu comisarul și are încredere că această examinare va confirma că nu a existat o astfel de interferență”. Investigația se adaugă la o serie de controverse și demisii despre care analiștii politici spun că ar putea submina sprijinul pentru Partidul Conservator Unit, aflat la guvernare, din care face parte și premierul Smith.
Prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, a lăudat curajul liderilor politici care au încheiat Acordul din Vinerea Mare, cu 25 de ani în urmă, în timp ce le-a cerut actualilor politicieni din Irlanda de Nord să se întoarcă la muncă, informează AP News. Sunak a discutat despre importanța compromisului în atingerea acordului de pace din 10 aprilie 1998 și a cerut dublarea eforturilor către oportunități economice, prosperitate și stabilitate. Prim-ministrul a declarat „este o promisiune pe care trebuie să o îndeplinim în continuare. Trebuie să continuăm cu afaceri de guvernare”. Sunak urmează să-l întâmpine pe președintele american, Joe Biden, la Belfast pentru o vizită de patru zile în Irlanda de Nord și Irlanda. Oficialii de la Casa Albă au declarat că Biden va marca progresul de la încheierea acordului și va sublinia potențialul economic al Irlandei de Nord.
Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anulat decizia de a-și demite ministrul apărării pe baza criticilor aduse planului controversat de a revizui sistemul judiciar, relatează AP News. Netanyahu a anunțat la sfârșitul lunii trecute că Gallant, ministrul apărării, a fost concediat. Decizia a declanșat o serie de proteste spontane în masă și o grevă generală care amenința securitatea statului, forțându-l totodată pe liderul israelian să-și suspende planul de revizuire a sistemului judiciar. Într-o conferință de presă, Netanyahu a declarat că Yoav Gallant rămâne în postul actual, enunțând „Am decis să las la o parte diferențele pe care le-am avut. Gallant rămâne în poziția sa și vom continua să lucrăm împreună pentru securitatea cetățenilor.”. Netanyahu nu i-a trimis niciodată o scrisoare oficială de reziliere lui Gallant, ministrul fiind adesea văzut la reuniunile guvernului.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost criticat în urma unor declarații ce vizau poziția Europei în conflictul dintre Statele Unite ale Americii și China în ceea ce privește Taiwanului, informează The Guardian. În urma unei vizite de stat de trei zile în China, președintele francez a declarat că Europa nu ar trebui să devină un „vasal” și trebuie să evite să fie atrasă în orice conflict între SUA și China. Acesta a mai declarat și că Europa ar trebui să fie a treia putere mondială alături de SUA și China. În timp ce comentariile au reafirmat obiectivul pe termen lung al lui Macron de „autonomie strategică” pentru Europa, și anume evitarea dependențelor militare și economice, remarcile sale cu privire la Taiwan au stârnit furia și alarmarea de ambele părți ale Atlanticului.