Home / A fost azi în lume / A fost 1 septembrie în lume – Președintele Braziliei a fost demis de Senatul țării, iar pactul UE-Turcia pentru diminuarea valului de imigranți a intrat într-un blocaj birocratic

A fost 1 septembrie în lume – Președintele Braziliei a fost demis de Senatul țării, iar pactul UE-Turcia pentru diminuarea valului de imigranți a intrat într-un blocaj birocratic

Material realizat de Ionela Păpurică

Hillary Clinton, candidatul partidului Democrat la președinția Statelor Unite al Americii, a făcut un apel către alegătorii republicani și independenți, vorbindu-le despre “excepționalismul american”, în cadrul unui discurs adresat unui grup de veterani ai SUA, potrivit Reuters.Aceasta a afirmat că alegerile prezidențiale nu ar trebui să fie despre ideologie, ci despre cine are experiență și temperamentul necesar pentru a servi în calitate de “președinte și comandant suprem”. Prin acest excepționalism american se recunoaște capacitatea unică a SUA de a fi o forță pentru pace și progres, America lăsând un mare vid în urmă dacă nu ar mai fi o mare putere. Acest discurs al lui Hillary Clinton vine în aceeași zi în care Donald Trump a programat o vizită în Mexic, întâlnindu-se cu Enrique Pena Nieto, președintele Mexicului.

Prima femeie aborigenă aleasă în camera inferioară a Parlamentului din Australia, Linda Burney, a promis ca prin acțiunile sale să aducă o schimbare la viața politică, mai precis “spiritul de luptă a clanului ei”, scrie BBC. Aceasta și-a rostit discursul purtând o mantie tradițională din piele de cangur, pe care era desenat papagalul alb, simbol al unui mesager zgomotos. Burney promovează o politică prin care urmărește reducerea discriminării rasiale, mai ales că australienii indigeni au suferit de condiții precare de sărăcie și sănătate. Ceea ce a făcut-o să intre în politică și să promită oamenilor că va aduce spiritul de luptă Wiradjuri în parlamentul federal a fost indiferența guvernului australian cu privire la soarta aborigenilor. Linda Burney, fiica unei mame albe și unui tată aborigen, s-a remarcat în 2003 când a devenit prima femeie prim-ministru indigen ales în Parlamentul din New South Wales, cel mai populat stat din Australia.

Sandy Phan-Gillis, a fost reținută anul trecut în China, fiind acuzată de spionaj în timp ce făcea parte dintr-o delegație comercială americane, informează BBC. Gillis este o femeie de afaceri din Texas, de origine chineză, fiind un cetățean american care a călătorit în China pentru a promova oportunitățile de afaceri în orașul natal din Houston. Reținută în timp ce călătorea în Macao din orașul sudic Zhuhai, acesteia i s-au adus acuzații false cu privire la o misiune de spionaj pe care a realizat-o în 1996 în China, deși pașaportul acesteia a dovedit, în mod clar, că ea nu a făcut o astfel de excursie în acea perioadă de timp. Informațiile cu privire la cazul lui Phan-Gillis, în vârstă de 56 de ani, au fost amplificate înaintea vizitei președintelui Barack Obama în China, pe fondul tensiunilor consolidate dintre SUA și China. În luna iunie, o comisie ONU a declarat că s-au încălcat drepturile internaționale ale omului prin refuzul Chinei de a-i da acces la asistență juridică, și pentru faptul că au ținut-o în arest fără să o aducă în fața autorităților juridice. Consulatul SUA din Guangzhou a oferit asistență consulară dnei Phan-Gillis, dosarul acesteia fiind considerat drept de o mare importanță pentru statul american. Americanca a negat orice legătură dintre aceasta cu misiunea de spionaj, afirmând că detenția ei a fost una politică și nu penală, potrivit unei scrisori transcrise de funcționar consular american al misiunii diplomatice din China.

Senatul din Brazilia a demis-o miercuri pe Dilma Rousseff, prima femeie președinte al țării, încheindu-se astfel un lung proces de acuzare, ce are la bază un scandal de corupție și o gravă criză economică, anunță Reuters. Votul senatorilor, 61-20, a decis soarta președintelui țării, aceasta fiind condamnată pentru utilizarea în mod ilegal a banilor băncilor de stat pentru cheltuielile publice, marcându-se astfel sfărșitul unei perioade de guvernare a Partidului Muncitorilor, o formațiune de stânga. Succesorul lui Rousseff, conservatorul Michel Temer, fostul vice-președinte care a condus Brazilia din momentul suspendării acesteia, a chemat populația să se unească pentru a salva economia țării de la o criză fiscală și de la un șomaj ce depășește 11%. În timpul mandatului lui Rousseff, Brazilia s-a confrutat cu cea mai gravă recesiune din ultimele decenii, iar un scandal de corupție care a implicat compania petrolieră de stat Petrobras, a scos milioane de oameni în stradă care au avut ca obiectiv îndepărtarea președintelui.

Roni Alsheich, un ofițer superior de poliție, a provocat indignarea populației, sugerând că este “natural” pentru ofițerii de poliție de a suspecta pe de o parte israelienii de origine etiopiană, dar și arabii, atunci când vine vorba despre crime și infracțiuni, scrie The Guardian. Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei conferințe, el încercând să sugereze că tinerii și imigranții sunt cel mai mult implicați in crime. Alsheich a fost imediat condamnat de persoane publice din comunitatea etiopiană din Israel, dar și de lideri politici, mulți israelieni simțându-se jigniți de cuvintele ofițerului. Însuși liderul opoziției din Israel, Isaac Herzog a cerut comisarului de poliție să corecteze greșeala și să nu transforme Israelul într-o țară rasistă, supunând populația etiopiană unor controale ilegitime. Aceste declarații au provocat nemulțumirea unei părți a populației, după ce anul trecut a apărut un filmuleț în care poliția agresa un soldat etiopian-israelian, Demas Fikadey, într-un atac aparent neprovocat.

Pactul UE-Turcia, creat în luna martie cu scopul de a descuraja migrația în Europa prin asigurarea deportării majorității persoanelor care sosesc ilegal în Grecia din Turcia, are anumite părți ce urmează a fi efectiv suspendate, ca urmare a retragerii ofițerilor de legătură turci turcești din insulele grecești, potrivit directorului agenției ONU pentru refugiați în Europa, scrie The Guardian. În schimbul semnării acestui pact, Turciei i-au fost promise 6 miliarde de euro și condiții favorabile pentru eliminarea vizelor pentru cetățenii care călătoresc în Europa. Anumite aspecte ale acordului au fost suspendate în urma loviturii de stat eșuate de la Ankara la jumătatea lunii iulie. Totuși migrația ilegală continuă prin alte căi prin Balcani, situația refugiaților continuând să se înrăutățească din punct de vedere al condițiilor de trai și al faptului că aceștia nu au parte de un apăpost.

O nouă descoperire sub un obelisc din Roma face legătura dintre Benito Mussolini si generațiile viitoare.Recent a fost descoperit un pergament scris în limba latină,îngropat împreună cu monede de aur la baza acestui obelisc în complexul sportiv Foro Italico din Roma. Acest pergament a fost descoperit de doi savanți,Bettina Reitz-Joosse și Han Lamers,și a fost scris de Aurelio Giuseppe Amatucci,cuprinzând trei părți.Textul documentului îl prezintă pe Mussolini ca un fel de împărat roman,ca un salvator al poporului italian.Cea de-a doua parte se referă la Organizația de Tineret fascist și la programele de tineret,a treia parte făcând referire la construcția Foro Italico,ce este cunoscut sub numele de Foro Mussolini.În acest text,conducătorul regimului fascist este prezentat ca ceva “de neegalat”.

Vizita canditatului republican,Donald Trump,ar putea fi considerată ca o “înmuiere”a mesajului promovat în campania sa electorală,respectiv,cel al imigrației. O astfel de călătorie în Mexic,într-una dintre zonele cu o politică intransigent contriversate,va reprezenta un pas important în planul său de a obține președinția SUA,dar și un subiect de dezbătut de adversarii politici.Vizita în Mexic a fost anunțată în stilul caracteristic lui Trump,acesta anunțand pe Twitter că a acceptat invitația președintelui Enrique Peña Nieto,așteptând cu nerâbdare această întâlnire,ea durând circa 90 de minute,având loc la Los Pinos.Întâlnirea dintre Trump și Peña Nieto va putea fi urmărită într-un interviu cu Fox News.Totuși,vizita lui Trump nu a fost bine primită la sud de graniță,Partidul de opoziție al Revoluției Democratice prezentându-și indignarea.Trecutul lui Trump cu privire la comportamentul acestuia față de mexicani nu poate fi uitat printr-o vizită,considerată de unele persoane ca fiind o „piesă de teatru”.

Israelul a aprobat construirea a 285 de case noi în cadrul așezărilor evreiești din Cisiordania,234 unități de asistență medicală în Elkana,30 de case în Beit Arye și 20 în Givat Zeev. Acest demers a început în urma extinderii coloniilor,ce poate reprezenta o amenințare foarte serioasă pentru pacea cu palestinienii.În ceea ce privește locuințele israelienilor,putem vorbi despre 570.000 de oamneni care locuiesc în mai mult de 100 de așezări ce datează din 1967.Aceste așezări sunt considerate conform dreptului internațional ca fiind ilegale,deși Israelul contestă acest lucru.Cifra caseflor construite ilegal se ridică la 756,acestea fiind retroactiv „legalizate”.Un astfel de demers ar putea fi considerat un obstacol în calea realizării păcii cu palestinienii.

Ceea ce mulți au așteptat ore în șir pentru o audiență cu Vladimir Putin, de la directori generali până la Donald Trump, un grup de 11 școlari nu a fost supus unor astfel de „chinuri”. Aceștia au fost primiți la Moscova de către președintele rus la Kremlin,săptămâna trecută,făcând cunoștiință și cu prim-ministru,Theresa May.Vizita acestora a fost imortalizată printr-o fotografie în interiorul scaunului puterii rusești,primind din partea conducătorului rus două ore de atenție pentru a putea discuta despre afacerile mondiale cu băieții Eton.David Wei,unul dintre cei prezenți la reuniune a afirmat că a fost nevoie de un efort colosal pentru a putea discuta cu Vladimir Putin,vorbindu-ne despre 10 luni,1.040 de mail-uri și peste 1.000 de mesaje text,pentru ca visul lui să se împlinească.S-ar fi interpretat faptul că această reuniune ar fi fost facilitată de cineva din cercul interior al lui Putin,care ar avea o legătură cu unul dintre cei 11 băieți.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …