Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 1 martie în lume – Parlamentul finlandez a aprobat o legislație care permite țării să adere la NATO, reprezentanții Chinei au trimis zeci de avioane de război și mai multe nave de război maritime către Taiwan, iar inspectorii AIEA au găsit în Iran uraniu îmbogățit la un nivel apropiat de producerea unei bombe nucleare
Sursă foto: ABC News

A fost 1 martie în lume – Parlamentul finlandez a aprobat o legislație care permite țării să adere la NATO, reprezentanții Chinei au trimis zeci de avioane de război și mai multe nave de război maritime către Taiwan, iar inspectorii AIEA au găsit în Iran uraniu îmbogățit la un nivel apropiat de producerea unei bombe nucleare

Material realizat de Mădălina Robu 

Particule de uraniu îmbogățit la o concentrație apropiată de cea folosită pentru bombele nucleare au fost identificate într-o facilitate nucleară din Iran, potrivit agenției ONU de reglementare nucleară, relatează CNN. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) cu sediul la Viena a confirmat că particule de uraniu îmbogățite până la 83,7% puritate au fost găsite în Iran, la aproximativ 32 km nord-est de orașul Qom. Ulterior, reprezentanții agenției au declarat că aceste constatări sunt incompatibile cu declarațiile oferite de oficialii iranieni și s-au solicitat clarificări cu privire la originile respectivelor particule. De asemenea, stocul de uraniu îmbogățit cu până la 60% al Iranului a crescut de la 25,2 kg la 87,5 kg de la ultimul raport trimestrial. Anul trecut, autoritățile iraniene au eliminat toate echipamentele instalate anterior pentru activitățile de supraveghere și monitorizare legate de acordul nuclear ale AIEA, cunoscut oficial ca Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune. Negocierile indirecte dintre SUA și Iran cu privire la restabilirea acordului nuclear din 2015 au eșuat în septembrie 2022.

Candidatul partidului de guvernământ din Nigeria, Bola Tinubu, a fost declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale, informează BBC. Conform rezultatelor oficiale, politicianul în vârstă de 70 de ani a obținut 37% din voturi. Principalul său rival, Atiku Abubakar, a obținut 29% din totalul voturilor, iar Peter Obi 25%, pe fondul uneia dintre cele mai scăzute prezențe la vot înregistrată după încheierea dictaturii militare din Nigeria, în 1999. Tinubu este actualmente unul dintre cei mai bogați politicieni ai Nigeriei, acesta triumfând în urma unei campanii al cărei slogan  a fost „Emi lo kan”, însemnând „E rândul meu” în limba yoruba. Cu aproximativ 8,8 milioane de voturi exprimate pentru Tinubu, aceasta a fost alegerea a mai puțin de 10% din cele 93 de milioane de nigerieni care s-au înregistrat pentru a vota. Noul sistem bazat pe votul electronic a facilitat prezentarea unei imagini mai precise a populației cu drept de vot. 

Cel puțin 36 de persoane au murit, iar alte 85 au fost rănite, în urma coliziunii unui tren de pasageri cu unul de marfă, în apropierea unui defileu care leagă provinciile Tesalia și Macedonia, din Grecia, informează Euronews. Mai multe vagoane au deraiat și cel puțin trei au luat foc după coliziunea din apropierea orașului Tempe. Supraviețuitorii au declarat că mai mulți pasageri au fost aruncați prin geamurile vagoanelor din cauza impactului puternic. Conform declarațiilor, ambele trenuri au fost complet distruse. ”Primele două vagoane nu mai există, pur și simplu, cel de-al treilea a deraiat”, a declarat Vassilis Polyzos, un localnic care a fost printre primii martori ajunși la locul tragediei. Echipele de salvare au acționat contra cronometru pentru a ajunge la persoanele blocate printre bucățile de metal contorsionat. Dintre cei peste 80 de răniți, cel puțin 25 au suferit răni grave, potrivit oficialilor de la spitalul din Larissa, unul dintre orașele apropiate de locul accidentului. Pasagerii ce au suferit răni ușoare și cei nevătămați au fost transportați cu autobuzul la Salonic, aflat la 130 de kilometri spre nord. 

Parlamentul finlandez a aprobat o legislație care permite țării să adere la NATO, relatează The Guardian. Aceasta a crescut șansele ca Finlanda să devină membră a alianței transatlantice înaintea Suediei. Reprezentanții ambelor state au abandonat anul trecut zeci de ani de nealiniere militară, inițiativa fiind declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia. De asemenea, oficialii ambelor state au depus simultan cererile de aderare la NATO, angajându-se să finalizeze procesul împreună. Cu toate acestea, cererile trebuie să fie aprobate de toți cei 30 de membri existenți în NATO. În timp ce ambele cereri încă așteaptă aprobarea din Ungaria și Turcia, reprezentanții Suediei se confruntă cu obiecții din partea liderilor de la Ankara deoarece, conform acestora, statul adăpostește membri ai grupărilor teroriste. Parlamentarii finlandezi au votat legislația cu 184 în favoarea acceptării tratatelor NATO, cu șapte împotrivă și o abținere. Conform declarațiilor oferite de ministrul de externe finlandez, Pekka Haavisto, o delegație a parlamentului Ungariei va vizita Finlanda pe 9 martie pentru a discuta despre cererea de aderare la NATO. 

Reprezentanții Chinei au trimis zeci de avioane de război și mai multe nave de război maritime către Taiwan, în timp ce tensiunile din regiune rămân ridicate, informează ABC News. Oficialii din Taiwan au declarat că 19 din cele 25 de avioane au traversat zona de identificare a apărării aeriene, în timp ce ambaracțiunile continuau să opereze în strâmtoarea Taiwan. Autoritățile au răspuns prin trimiterea a mai multor avioane de luptă și nave, activând sistemele de apărare antirachetă de coastă. Liderii chinezi organizează astfel de incursiuni aproape zilnic, respectivele tactici vizând intimidarea și uzura echipamentelor Taiwanului, epuizarea personalului și degradarea moralului public. Aceste tactici includ, de asemenea, campanii de război cibernetic și de dezinformare, însoțite de efortul de a priva Taiwanul de aliați diplomatici. Reprezentanții Taiwanului au recurs la îmbunătățirea flotei de avioane de luptă F-16, comandând încă 66 de avioane din Statele Unite ale Americii. De asemenea,  alte arme au fost achiziționate, în timp ce termenul mandatului obligatoriu de serviciu militar pentru toți bărbații a fost prelungit de la patru luni la un an.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …