Material realizat de Dora Timar și Andreea Ianoșiu
Papa Francisc va vizita capitala Irakului, Bagdad, în pofida faptului că există riscuri precum amenințările teroriste asupra creștinilor și cazurile numeroase de infecții cu virusul COVID-19, informează The Guardian. Prima vizită papală în Irak a fost plănuită pentru data de 5 februarie, călătorie în care papa Francisc va vizita comunitățile creștine asediate și se va întâlni cu unul din cei mai influenți lideri musulmani. Călătoria în Irak va fi prima vizită a lui Papa Francisc din ultimele 15 luni de când a debutat pandemia. Noi restricții pentru pandemia COVID-19 au intrat în vigoare în Irak, existând interdicții de ieșire pe timp de noapte și în weekend-uri, după ce cazurile de infecție s-au dublat în ultima săptămână. Toți membrii anturajului papal vor fi vaccinați înainte de plecare, respectându-se pe parcursul călătoriei măsurile de distanțare socială și de purtare a măștilor. Guvernul din Irak a promis securitate la nivel înalt pentru vizita de 3 zile a Papei în cele 6 orașe din țară în care se află comunități creștine. Mii de creștini au fost uciși în zona de nord a Irakului în perioada 2014-2017 sub conducerea statului Islamic, și alte sute de mii s-au refugiat din cauza violenței și persecuției. Papa Francis va vizita zona de nord a țării unde comunitățile creștine au reluat construirea bisericilor.
Prim-ministrul Japoniei, Yoshihide Suga, și-a cerut scuze după ce o purtătoare de cuvânt importantă și-a dat demisia în urma scandalului în care fiul prim-ministrului găzduia cine scumpe alături de membrii guvernului, relatează Reuters. Administrația prim-ministrului Yoshihide Suga a fost aspru criticată după ce publicația Shukan Bunshun a raportat că fiul cel mare al prim-ministrului, Seigo Suga, director executiv la o companie producătoare de programe de televiziune pentru organismele de radiodifuziune, a găzduit mai multe cine scumpe pentru anumiți funcționari de rang înalt. Legea de Etică a Serviciul Național Japonez interzice angajaților guvernului să primească daruri sau atenții care ar putea fi interpretate drept câștigul simpatiei din partea unor companii sau persoane fizice. Makiko Yamada, secretar la cabinetul de relații publice din guvern, și-a dat demisia după ce a fost internată în spital pentru probleme de sănătate, chiar înainte de întrunirea comisiei în parlament pentru discutarea scandalului ivit în ultimele săptămâni. Prim-ministrul Suga a declarat pentru membrii parlamentului “Îmi pare foarte rău că un membru din familia mea a fost implicat într-un comportament care a încălcat legile etice. Regret profund că s-a ajuns la această situație în care încrederea oamenilor în administrație a fost afectată”,
Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii Donald Trump a declarat în timpul unei conferințe a conservatorilor din Florida că nu are în vedere crearea unui nou partid politic din cauză că acesta ar diviza voturile pentru Partidul Republican, conform BBC. Conferința Acțiunii Politice a Conservatorilor este cea mai mare întâlnire a activiștilor și politicienilor conservatori, și în genere, oferă informații despre viitoare direcții ale Partidului Republican. Fostul președinte Donald Trump a oferit declarații pentru prima dată de la inaugurarea noului președinte Joe Biden, în care a anunțat că zvonurile în care se presupune că acesta își va înființa un nou partid sunt “știri false” și că nu își dorește divizarea votanților Partidului Republican. Donald Trump a criticat acțiunile administrației Biden în declarația sa și a anunțat că are în vedere posibilitatea de a participa la alegerile din 2024.
Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la închisoare de către un tribunal din Franța pentru mită și trafic de influență, conform BBC. Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat de încercarea de a mitui un judecător în 2014, imediat după ce și-a încheiat mandatul de președinte, prin oferirea unui loc de muncă prestigios în schimbul unor informații despre un alt caz juridic. Fostul președinte a fost condamnat la 3 ani de închisoare, dintre care 2 ani cu suspendare. Infracțiunile comise au fost descrise ca trafic de influență și încălcare a normelor profesionale. Avocatul acestuia a declarat că va urma să conteste decizia instanței, iar Sarkozy va rămâne liber până la finalul procesului care ar putea dura ani întregi. Dacă apelul avocatului către tribunal eșuează, fostul președinte ar urma să fie închis la domiciliu un an, purtând un dispozitiv electronic de urmărire.
Protestatari din Armenia au asaltat clădirea guvernului din țară din cauza crizei politice create de abordarea prim-ministrului Nikol Pashinyan asupra conflictului recent asupra teritoriului Nagorno-Karabakh, informează Al Jazeera. Nagorno-Karabakh este o zonă recunoscută internațional drept parte a Azerbaidjanului, chiar și de către Armenia, dar a fost dominată etnic de către armeni încă din anul 1990. Disputele asupra teritoriului au stârnit controverse între grupurile etnice în toamna anului trecut, când timp de 6 săptămâni, au fost înregistrați câteva mii de morți de ambele părți, în urma unui conflict civil. Prim-ministrul armean a dorit trimiterea armatei în zona conflictuală, cerere refuzată de către președintele Armen Sarkissian, care a declarat că o astfel de decizie este neconstituțională și că armata nu ar trebui să fie implicată în probleme politice. Sâmbătă, 15.000 de persoane au protestat în Erevan pentru demisia prim-ministrului Pashinyan. Prim-ministrul și-a încurajat susținătorii să demareze un protest în Piața Republicii din capitala Armeniei, ca răspuns pentru demonstrațiile împotriva lui. Protestatarii care au asaltat clădirea guvernului au plecat la scurt timp după, fără a manifesta violență.
Republica Cehă a anunțat că se pregătește pentru înăsprirea măsurilor de combatere a coronavirusului, informează Reuters. Sistemul medical ceh se confruntă cu un colaps în această perioadă, potrivit prim ministrului Andrej Babis, numărul pacienților aflați în stare gravă amplificându-se constant. În acest sens, un număr mai ridicat de ofițeri de poliție și soldați a fost însărcinat cu implementarea condițiilor necesare carantinării populației. Statul ceh, cu o populație de 10,7 milioane locuitori, se confruntă cu cel mai întunecat scenariu din lume în ceea ce privește numărul de infectări, de 11 ori mai mult decât în Germania. Popularitatea prim ministrului a scăzut dinaintea alegerilor electorale din octombrie, acesta fiind și este criticat pentru modul în care gestionează actuala criză. Premierul refuză apelurile pentru închiderea fabricilor, considerând că ar genera o creștere semnificativă a șomajului.
Statele Unite ale Americii și aliații săi ar trebui să respingă inițiativele de interzicere la nivel global a armamentului controlat prin inteligența artificială, potrivit unui raport destinat președintelui SUA și Congresului, informează BBC. Un raport oficial destinat președintelui și Congresului american precizează că Statele Unite și aliații săi ar trebui să respingă apelurile pentru o interdicție globală aplicată sistemelor de arme autonome ce au la bază inteligența artificială pentru a contracara amenințările militare ale Chinei și Rusiei. Conform acestor relatări, inteligența artificială permite comprimarea timpului de luare a deciziilor și pot îndeplini sarcini militare pe care răspunsurile umane nu le-ar putea lua într-un timp atât de scurt. Criticile aduse acestei decizii susțin că acest lucru poate genera o cursă a înarmării iresponsabilă. O parte semnificativă a raportului de 750 pagini se concentrează pe modul de combatere a ambiției Chinei de a deveni lider global în domeniul inteligenței artificiale în 2030.
Aung San Suu Kyi, liderul ales democratic din Myanmar a putut fi fost văzută pentru prima dată după ce a fost arestată de junta militară ce a acaparat puterea printr-o lovitură de stat, relatează CNN. Aung San Suu Kyi a apărut în cadrul unei audieri a unui tribunal din Myanmar prin comunicare video. Potrivit imaginilor, starea sa de sănătate părea să fie una bună, lidera democrată cerând să aibă acces la echipa sa de avocați. Nu este clar care este locul în care aceasta a fost deținută în ultima vreme, însă unele reportaje sugerează că a fost arestată la domiciliul său din Nay Pyi Taw înainte să fie mutată către o locație necunoscută. Aung San Suu Kyi se confruntă cu două procese juridice ce o acuză de fraudarea alegerilor electorale din noiembrie, de importarea ilegală a unor stații radio de emisie-recepție și de încălcarea legislației ce vizează dezastrele naturale.
Liderul forțelor din Tigray a acuzat guvernele din Etiopia și Eritrea de implicare în genocidul din provincia aflată în nordul Etiopiei, conform CNN. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CNN, președintele Frontului de Eliberare a Poporului din Tigray, Debretsion Gebremichael, cere o investigație independentă asupra violenței din regiune. Mii de civili au fost uciși de când prim-ministrul etiopian Abiy Ahmed a lansat operațiuni militare împotriva conducătorilor din regiunea Tigray, cu ajutorul trupelor din regiunea Amhara. În plus, CNN a raportat recent faptul că soldați din Eritrea sunt responsabili pentru violențele din regiunea Tigray și pentru alte acțiuni ce încalcă drepturile omului. După preluarea controlului în regiune, Abiy a declarat că a obținut această victorie fără a atenta la viețile locuitorilor. Mai mult, investigațiile din cadrul Amnesty International au dovedit că forțele din Eritrea au ucis sute de oameni dezarmați din regiunea Tigray, chiar dacă ministrul de externe etiopian nu a menționat nimic despre prezența trupelor din Eritrea.