Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 1 mai în lume – Zeci de protestatari au fost arestați în Georgia în timpul unor demonstrații pro-europene, Autoritățile britanice au început procesul de deportare a migranților spre Rwanda, Diplomații din Coreea de Sud discută despre aderarea la un pact în domeniul tehnologiei de apărare
Giorgi Arjevanidze/AFP via Getty Images

A fost 1 mai în lume – Zeci de protestatari au fost arestați în Georgia în timpul unor demonstrații pro-europene, Autoritățile britanice au început procesul de deportare a migranților spre Rwanda, Diplomații din Coreea de Sud discută despre aderarea la un pact în domeniul tehnologiei de apărare

Material realizat de Robert Olteanu

Zeci de protestatari au fost arestați în Georgia în timpul unor demonstrații pro-europene, relatează Politico. Cetățenii georgieni protestează de mai multe zile împotriva legii “agențiilor străine”, promovată de guvernul condus de partidul Visul Georgian. Legea a fost intens criticată de liderii occidentali și politicienii din opoziție din cauza riscului de degradare a democrației prin interzicerea fondurilor externe care ar promova integrarea europeană. Adjunctul ministrului de interne, Aleksandre Darakhvelidze, a confirmat arestarea a 63 de persoane pentru acțiuni violente împotriva forțelor de ordine. Totodată, polițiștii care au asigurat ordinea în timpul protestelor au folosit gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și tunuri cu apă împotriva protestatarilor adunați în fața Parlamentului. Avocatul poporului din Georgia, Levan Ioselian, a condamnat acțiunile poliției. Protestele continuă și în prezent la data scrierii articolului.

Autoritățile britanice au început procesul de deportare a migranților spre Rwanda, informează Africanews. În aprilie 2024, Parlamentul britanic a aprobat o lege controversată care va facilita transferul solicitanților de azil în Rwanda, dacă pătrund fără autorizație în Marea Britanie. Guvernul a motivat decizia prin protejarea migranților care încearcă să ajungă ilegal în Regatul Unit prin Canalul Mânecii în condiții periculoase care le pune viața în pericol. Astfel, oficialii britanici au început să rețină imigranți care ar urma să fie trimiși în Rwanda în următoarele 9 până la 11 săptămâni. În prezent nu se cunosc detalii despre identitatea sau numărul persoanelor care ar urma să fie deportate. Peste 7.500 de migranți au ajuns în Marea Britanie din Franța în 2024 și numai cu o săptămână în urmă încă cinci persoane și-au pierdut viața încercând să traverseze Canalul Mânecii.

Diplomații din Coreea de Sud discută despre aderarea la un pact în domeniul tehnologiei de apărare, relatează DW. AUKUS este un pact semnat în 2021 între guvernele din Australia, SUA și Marea Britanie cu scopul de a diminua influența militară a Chinei în regiunea Asia-Pacific. Ministrul apărării, Shin Won Sik, a confirmat în timpul unei întâlniri de la Melbourne cu ministrul de externe australian că în prezent au loc discuții de aderare la pact. AUKUS este format din doi piloni, dintre care primul vizează echiparea flotei australiene cu submarine propulsate nuclear. Totodată, pilonul doi presupune colaborarea în dezvoltarea de arme hipersonice, drone și diverse tehnologii avansate, precum inteligența artificială. Shin a menționat că guvernul sud-coreean susține doar dezvoltarea activităților din pilonul doi.

Protestatari pro-Palestina de la campusuri universitare din Statele Unite ale Americii au fost arestați de forțele de ordine, declară Reuters. Primarul din New York, Eric Adams, a confirmat arestarea la Universitatea Columbia a 300 de persoane catalogate drept “agitatori”. Totodată, acesta a declarat că numeroase persoane neafiliate au pătruns în interiorul campusului, ceea ce contravine politicii universității. Cu toate acestea, Adams nu a oferit dovezi care să justifice pătrunderea persoanelor din exterior în rândurile protestatarilor. Președintele universității, Minouche Shafik, a declarat că forțele de ordine vor rămâne în interiorul campusului până la data de 17 mai, la două zile după ceremonia de absolvire. Totodată, acesta a declarat recent că studenții care iau parte la ocuparea campusului riscă să fie exmatriculați. Forțele de ordine au acționat de asemenea și în universități din Arizona și Louisiana.

Ministrul apărării din Rusia, Sergei Shoigu, a anunțat sporirea de armament pentru războiul din Ucraina, relatează Al Jazeera. În urma unei întâlniri cu militari din vârful puterii, Shoigu a declarat într-o postare pe Telegram necesitatea creșterii “volumului, calității și vitezei de producției a armamentului” pentru fronturile din sudul și estul Ucrainei. Guvernul Rusiei încearcă să profite de o fereastră de oportunitate până când ajutorul american va ajunge în Ucraina pentru a avansa linia frontului în favoarea sa. În recentele evoluții ale frontului, armata rusă a cucerit numeroase sate din regiunea Donetsk, menținând avansul spre regiunea Harkov. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy a declarat că ajutorul american a început să ajungă în cantități mici, iar livrările vor trebui să crească pentru a opri avansul trupelor rusești.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …