Home / A fost azi în lume / A fost 1 iunie în lume – Elveția inaugurează cel mai lung tunel feroviar din lume, iar Medicins Sans Frontieres acuză că spitalele au devenit ținte legitime în conflicte

A fost 1 iunie în lume – Elveția inaugurează cel mai lung tunel feroviar din lume, iar Medicins Sans Frontieres acuză că spitalele au devenit ținte legitime în conflicte

Material realizat de Ionuț Grozavu și Teodora Maria Balaș

TITLURILE ZILEI

Agenția de investigare a accidentelor din Franța confirmă faptul ca una dintre navele sale aflate în Mediterana a preluat semnale de la cutiile negre ale zborului EgyptAir prăbușit pe 19 mai, înștiintează The Guardian. Agenția de investigare a accidentelor din Franța, BEA, afirmă că un semnal a fost detectat la una dintre cele două cutii negre din zborul EgyptAir 804. Totodată, ministerul egiptean al aviației a confirmat detectarea semnalului de la o cutie neagră, însă nu a precizat când au fost detectate aceste semnale. Aparatele de interegistrat vocea din cabina de pilotaj, cunoscute ca și “cutiile negre” sunt cautate în adâncul mării. Airbus A320 EgyptAir s-a prăbușit pe data de 19 mai în timpul unui zbor de la Paris la Cairo, având la bord 66 de persoane.

Médecins Sans Frontières afirmă ca spitalele sunt, la momentul actual, ținte normale de război, scrie The Guardian. Specialistul umanitar Michiel Hofman declară că membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU sunt complici în asasinate prin susținerea țărilor aflate în conflict. Un oficial din conducerea Médecins Sans Frontières a spus ca vizarea spitalelor și a lucrătorilor umanitari în război devine rapid un “nou lucru normal “, descriind membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU ca fiind complici la uciderea medicilor. Michiel Hofman a oferit o analiză severă, spunând ca în loc de grupări rebele se află de fapt armate convenționale, care încălcau în mod repetat legile războiului. El a mustrat membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, patru dintre acestia fiind angajati în conflicte în care sunt vizate cadre medicale.

Elveția a inaugurat cel mai lung tunel feroviar din lume, afirmă The Guardian. Tunelul Gotthard este cel mai lung și cel mai scump proiect de tip tunel din lume, măsurând în total circa 57 de kilometri lungime și atingând o adâncime de până la 2,3 kilometri în subsolul munților Alpi. Președintele francez François Hollande, cancelarul german Angela Merkel și prim-ministrul italian Matteo Renzi și-au găsit timp să se alăture președintelui elvețian Johann Schneider-Ammann pentru călătoria inaugurală de miercuri prin tunelul feroviar, care conține un labirint de 152 de kilometri de galerii și pasaje încrucișate.

Forţele de securitate somaleze l-au ucis pe şeful unităţii de informaţii al grupului militant Al Shabaab, informează Reuters. Purtătorul de cuvânt al municipalităţii Mogadishu, Abdifatah Omar, a declarat că agenţii serviciilor secrete l-au ucis pe omul cunoscut sub pseudonimul Daud, şeful aripii de informaţii Al Shabaab numite Amniyat, înştiinţează aceeaşi sursă. Acestă grupare, al cărei scop este de a răsturna guvernul Somaliei, a fost alungată din Mogadishu de către Uniunea Africană AMISOM în anul 2011, iar anul trecut a fost înlăturată din orașele sudul țării de către aceeaşi AMISOM si Armata Naţională a Somaliei.

Poliţia canadiană a arestat o persoană înarmată, miercuri, în Windsor, Ontario, situat peste graniţa Canadei cu SUA la Detroit, după o scurtă razie ce a declanşat blocarea unor cartiere din oraş, scrie Reuters. Poliţia Municipală a declarat pe Twitter faptul că au in custodie o persoană suspectată că a tras mai multe focuri de armă , numită Richard Wallace, relatează Reuters. Înainte, aceştia declaraseră că sunt în căutarea lui Wallace despre care se credea că purta haine de camuflaj si un pistol lung. În urma incidentului nimeni nu a fost rănit.

Turcia şi Uniunea Europeană vor începe joi discuţiile referitoare la călătoriile fără vize, discuţii pe care noul ministrul turc însărcinat de relaţiile cu UE, Omer Celik le-a descris ca o parte integrantă a unui acord mai larg ce are ca finalitate combaterea migraţiei ilegale, informează Reuters. În cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, difuzată de către televiziunea turcă, Celik a susţinut că reintegrarea, reinstalarea migranţilor şi liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii turci au făcut parte dintr-un pachet şi nu au putut fi manipulate în mod izolat.

Trei angajaţi ai unei organizaţii de ajutor internaţional afiliată cu reţeaua de dezvoltare Aga Khan au fost împuşcaţi si ucişi de persoane înarmate, miercuri, în estul Afganistanului, informează Reuters. Victimele, doi bărbaţi şi o femeie, au fost ucise în vehiculul lor in timp ce se deplasau pe un drum din provincia Parwan, la nord de Kabul, înştiinţează aceeaşi sursă. Fiind blocat într-un război între insurgenţii islamişti si NATO care sprijină guvernul, Afganistanul este considerat unul din cele mai periculoase state din lume în ceea ce priveşte lucrătorii. Amenințările de răpire și atentatele au forțat multe organizații să renunţe la serviciile lor. Organizaţia pentru care lucrau victimele se numeşte Focus si este o organizație non-profit cu sediul în Asia de Sud, Europa și America de Nord, legată de rețeaua de dezvoltare Aga Khan, care are una dintre cele mai mari operațiuni de ajutor din Afganistan.

Președintele interimar al Braziliei, Michel Temer, a promis, miercuri, să nu reducă cheltuielile pentru sănătate și educație, dar a avertizat că sacrificiile sunt necesare pentru a echilibra conturile publice ale Braziliei și de a restabili creșterea economică, relatează Reuters. Temer, care l-a înlocuit pe președintele suspendat Dilma Rousseff, luna trecută, care a fost suspendată pentru a se confrunta cu un proces în Senat, a criticat starea țării ce are 11 milioane de șomeri, inflația ridicată și un masiv deficit bugetar, informează Reuters. Ca o replică la adresa declarațiilor miniștrilor săi care au provocat proteste publice, Temer a declarat că nu vor exista reduceri la programele de educație și sănătate. De asemenea a promis că va restabili staabilitatea financiară la Petrobras, cea mai îndatorată companie petrolieră din lume, care a luptat să valorifice rezervele vaste de petrol din apele mării. Temer a promis că guvernul său nu va interveni deloc în ancheta Petrobras.

O echipă de arheologi au descoperit în timpul unei excavatii în Londra cel mai vechi document scris de mână găsit vreodată, însșiințează BBC. Muzeul de Arheologie din Londra ua declarat că a descifrat un document din 8 ianuarie, anul 57. Prima referință făcută vreodata la Londra, precum și documente financiare au fost traduse. Potrivit Muzeuui de Arheologie din Londra, tabletele dezvăluie primii ani ai capitalei.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …