Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 1 iunie în lume – Benjamin Netanyahu pune sub semnul întrebării legalitatea unui nou guvern, Organizația Mondială a Sănătății a aprobat folosirea serului chinezesc Sinovac Biotech, Vaticanul a întărit regulile Bisericii Romano-Catolice, criminalizând în mod clar abuzul sexual

A fost 1 iunie în lume – Benjamin Netanyahu pune sub semnul întrebării legalitatea unui nou guvern, Organizația Mondială a Sănătății a aprobat folosirea serului chinezesc Sinovac Biotech, Vaticanul a întărit regulile Bisericii Romano-Catolice, criminalizând în mod clar abuzul sexual

Material realizat de Mircea-Andrei Cuciureanu și Theodora Cristea

Încercarea de ultim moment a primului-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, de a pune sub semnul întrebării legalitatea unui nou guvern condus de fostul ministru al apărării, Naftali Bennett, nu a dat roade, raportează Reuters. Fostul ministru al apărării a declarat duminică seara că se va alătura unei posibile coaliții și că va ocupa poziția de prim-ministru, la propunerea liderului opoziției, Yair Lapid. Netanyahu indica faptul că Bennett nu poate deveni prim-ministru înaintea liderului opoziției, astfel punând la încercare legalitatea noii coaliții. Președintele israelian, Reuven Rivlin, a indicat faptul că există posibilitatea ca Bennett și Lapid să fie premieri prin rotație, astfel satisfăcând atât înțelegerea dintre cei doi membri ai opoziției, cât și constituția statului din Orientul Mijlociu. Cei doi lideri politici au timp până în seara de miercuri să prezinte lista cu membrii coaliției și pozițiile pe care aceștia le vor ocupa în guvern, urmând ca validitatea acesteia să fie decisă de președintele Rivlin. Dacă un guvern va fi format cu succes, Benjamin Netanyahu va fi înlăturat din funcția de prim-ministru.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat folosirea serului chinezesc, Sinovac Biotech, pentru cazuri de urgență, anunță Reuters. Decizia face posibilă includerea vaccinului în proiectul global de vaccinare a persoanelor din țări mai puțin dezvoltate, COVAX, fiind cel de-al doilea ser produs de China folosit de către acestea. Momentan, schema de vaccinare globală suferă probleme de distribuție din cauza scăderii dramatice de exporturi din India. OMS recomandă vaccinul Sinovac tuturor persoanelor peste vârsta de 18 ani, acesta prevenind infectarea în 51% din cazuri și spitalizarea în 100% din cazuri, conform datelor organizației. 

Vaticanul a întărit regulile Bisericii Romano-Catolice, criminalizând în mod clar abuzul sexual, raportează BBC. Schimbarea reprezintă cea mai mare reformă a codului penal de aproape 40 de ani, având ca scop ,,reducerea numărului de cazuri în care pedeapsa a fost lăsată la latitudinea autorităților,” conform Papei Francisc. Noile reguli fac abuzul sexual, acostarea minorilor pentru sex, deținerea de materiale pornografice cu minori și acoperirea cazurilor de abuz să fie considerate infracțiuni în conformitate cu legea din Vatican. Procesul de schimbare a legii a durat 11 ani și a necesitat contribuții din partea experților canonici și de drept penal. Biserica Romano-Catolică a fost acuzată de mii de rapoarte de abuz sexual comise de preoți din jurul lumii, însă noul cod este scris într-un limbaj mult mai clar, ce impune episcopiilor să intervina atunci cand o plângere este depusă. Noile reguli intră în vigoare începând cu 8 decembrie.

Sursa foto: vaticannews.va

Purtătorul de cuvânt al guvernului din Iran, Ali Rabiei, a confirmat existența a mai multe obstacole greu de depășit în revenirea la acordul nuclear din 2015, cu toate acestea nu a fost exclusă realinierea Teheranului la această înțelegere, informează Reuters. Negocierile au reînceput în luna aprilie a acestui an, fiind discutate până în acest moment activitatea nucleară a republicii islamice și sancțiunile ce pot fi aduse asupra acesteia. Rabiei a declarat că „nu s-a ajuns la vreun impas în cadrul negocierilor de la Viena”, în contextul în care tratativele vor lua o pauză joi, oficialii întorcându-se în capitalele statelor pe care le reprezintă, urmând să fie replanificată poziția fiecărui actor implicat. Negociatorul ce reprezintă Iranul a declarat că se îndoiește că acesta ar fi finalul discuțiilor de pace, în timp ce Casa Albă confirmă angajamentul de a se realinia la înțelegere, în cazul în care Teheranul se va conforma cu restricțiile privind îmbogățirea uraniului.

Rata de inflație în zona euro este cea mai înaltă din ultimii trei ani, conform POLITICO. Din cauza scumpirii subite a energiei, rata anuală de inflație a crescut de la 1.6% în aprilie la 2% în mai, fiind extrem de variată în funcție de regiune. Conform raportului Eurostat publicat în data de 1 iunie, prețurile vor continua să crească în următoarele luni, din cauza unor presiuni în rețeaua de producție, însă experții la Banca Centrală Europeană afirmă că presiunile asupra ratei de inflație vor fi temporare, pe măsură ce economiile statelor fac tranziția către ,,normalitate.”

Experții de mediu din Asia de Sud au avertizat ca nava transportatoare ce arde de șase zile pe coasta statului Sri Lanka riscă să devină cel mai mare dezastru natural din istoria regiunii, informează CNN. Cargoul la bordul căruia se află a multitudine de substanțe chimice continuă să ardă fără oprire de șase zile. Membrii ai forțelor marine din Sri Lanka au patrulat plajele capitalei Colombo, cu scopul de a strânge resturile ce au ajuns la mal. Rămășițele acestui transportator au potențialul de a polua atât oceanul cât și coasta statului insular cu micro-plastic și deșeuri periculoase. Vasul din Singapore călătorea din India către Sri Lanka, având la bord 25 de tone de acid azotic și 1.486 de containere, dintre care 81 marcate ca „marfă periculoasă”. Garda de coastă indiană și forțele navale de la Colombo încearcă să evite scufundarea vasului, aceasta având efecte dezastroase asupra mediul marin din Asia de Sud. În cazul în care vasul se va scufunda, peste 350 de tone de ulei vor ajunge în ocean, afectând orice formă de viață marină pe o rază de 30 de kilometri.

Rusia a arestat un politician proeminent de opoziție, Dmitry Gudkov, în ceea ce pare a deveni o represiune extinsă a criticilor Kremlinului, informează Reuters. Gudkov, fost parlamentar și membru proeminent al opoziției politice rusești, a fost reținut de către autorități pe baza unor suspiciuni conform cărora nu ar fi plătit datorii în cadrul unui contract de leasing pentru o clădire non-rezidențială în perioada 2015-2017, și ar putea fi condamnat cu până la 5 ani de închisoare. Gudkov a declarat, mai devreme în aceeași zi pe rețeaua de socializare Telegram, că nu știe ,,motivul formal pentru [deținerea lui], dar motivul este clar.” Arestarea sa este cea mai recentă din represiunea criticilor regimului din Rusia în anticiparea alegerilor parlamentare din septembrie, Alexei Navalnîi fiind cel mai bine cunoscut caz.

Belarus a impus restricții de călătorie peste granițele statului, majoritatea cetățenilor fiind vizați de aceste noi măsuri de securitate, afirmă BBC. Excepție de la noile reguli fac funcționari publici aflați în călătorii oficiale sau angajații la stat în domeniul transportului. Măsurile vin în urma scandalului internațional cauzat de arestarea recentă a unui dizident de vârf, Roman Protasevich, prin devierea unui zbor al firmei Ryanair în care acesta se afla. Conform noilor reguli, doar cetățenii cu reședință permanentă în alt stat pot părăsi țara, permisele de ședere temporară nefiind îndeajuns. Motivul oficial oferit de comitetul frontierelor este pandemia, însă măsurile sunt cele mai recente într-o serie lungă de decizii executive represive luate de președintele Alexander Lukashenko de la alegerile mult contestate din 9 august 2020.

Joe Biden a declarat angajamentul Casei Albe față de reducerea diferențelor rasiale mari de avere, propunând un plan „ce va ajuta la scăderea clivajului de avere și va reinvesti în comunități ce au fost abandonate de politici ce au dat greș”, relatează Al Jazeera. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la masacrul motivat de rasă din Tulsa, Oklahoma, președintele american propune o serie de acțiuni ce vizează, în principal, diminuarea discriminărilor rasiale în privința locuințelor și ajutorarea afacerilor deținute de membrii ai comunităților minoritare. Administrația prezidențială mai propune și introducerea unui plan de redresare economică, bazat pe subvenții. Bugetul alocat acestui proiect este de aproximativ 2.7 mii de miliarde de dolari americani, și va fi alocat reconstruirii economiei și infrastructurii naționale. Sondaje de opinie efectuate la finele anului 2019 indică faptul că un cămin mediu afro-american deține o avere netă cu 90% mai mică decât căminul mediu alb. În același timp, doar 49% din populația latino dețin o locuință, în timp ce 74% din americanii albi sunt proprietari.

Credit foto: AP Photo/Susan Walsh

Guvernul irlandez a dezvăluit pentru prima dată de la începutul pandemiei de COVID-19 un plan de redresare economică ce va putea „schița” un viitor post pandemic, conform BBC. Punctele focale ale acestui plan sunt încheierea ajutoarelor de șomaj alocate special pe perioada pandemiei, creșterea taxelor și impozitelor pentru anumite sectoare ale economiei și accentuarea importanței unei economii verzi. Planul a fost lansat marți de cei trei lideri ai coaliției de guvernare, primul-ministru de la Dublin, Mícheál Martin, declarând că „sunt daune enorme ce trebuie reparate”, în timp ce vice prim-ministrul, Leo Varadkar, a afirmat că „economia Irlandei va decola ca o rachetă”. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică preconizează că economia irlandeză va crește cu aproximativ 4%. Acest Plan Național de Redresare Economică constă într-un buget de aproximativ 3.6 miliarde de euro, dintre care un milion de euro fiind accesați din fondul de redresare economică în urma pandemiei de COVID-19 al Uniunii Europene.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …