Home / Politica si... / Drepturi / Criminalul extremist Joseph Franklin, coşmarul lui Larry Flint, executat în SUA

Criminalul extremist Joseph Franklin, coşmarul lui Larry Flint, executat în SUA

Joseph FranklinJoseph Franklin, un militant extremist susţinător al supremaţiei rasei albe, autor al mai multor crime în serie orientate împotriva persoanelor de culoare şi a evreilor, a fost executat într-un penitenciar din statul Missouri, scrie BBC.

Condamnarea la moarte a lui Franklin a fost pronunţată pentru uciderea unui bărbat, în faţa unei sinagogi din Saint Louis, în 1977. În total, Franklin a fost condamnat pentru şapte crime motivate de rasism, chiar dacă acesta a pretins că a comis în total 20 de astfel de fapte. Franklin a susţinut că motivarea crimelor pe care le-a comis a fost inspirată după ce a citit manifestul politic al lui Adolf Hitler, Mein Kampf.

Criminalul extremist mai este cunoscut şi pentru împuşcarea, în 1978, a patronului Hustler, Larry Flint, care a rămas paralizat după acest incident. Chiar dacă a rămas cu un handicap pentru tot restul vieţii, Larry Flint, un opozant al pedepsei cu moartea, a făcut apel până în ultima clipă pentru comutarea pedepsei lui Franklin.

Franklin, ai cărui avocaţi au pledat pentru recunoaşterea unei schizofrenii paranoide la clientul lor, a comis prima faptă dintr-o serie îndelungată de orori, în iulie 1977, atunci când a detonat o bombă la o sinagogă din Chattanooga, Tennessee, neexistând însă victime. Apoi, pe 8 octombrie 1977, l-a împuşcat mortal pe Gerald Gordon, un bărbat de 42 de ani şi a rănit alţi doi bărbaţi, după ce a sosit în Saint Louis şi a căutat adresa unei sinagogi într-o carte de telefon. Aceasta este şi crima pentru care a fost condamnat la moarte şi executat.

Timp de trei ani, acesta şi-a continuat atacurile, ucigând oameni cu o puşcă cu lunetă. A mai ucis doi tineri de culoare, în Ohio, precum şi un cuplu inter-rasial, în Wiscounsin. El şi-a recunoscut vina şi pentru tentativa de omor asupra activistului pentru drepturile afro-americanilor, Vernon Jordan, în mai 1980. Franklin a fost în cele din urmă prins după ce a ucis alţi doi bărbaţi de culoare care făceau jogging cu mai multe adolescente albe, în Salt Lake City. Epopeea lui Franklin a cuprins şi jefuirea a 16 bănci, pentru ca operaţiunile sale să fie puse în aplicare.

În luna august a aceluiaşi an, Franklin a fost în cele din urmă prins după uciderea a doi tineri de culoare care se pregăteau să meargă la jogging împreună cu două adolescente albe din Salt Lake, Utah. Pentru finanţarea activităţilor sale el a jefuit 16 bănci.

Statul Missouri l-a condamnat pe bărbat la pedeapsa cu moartea, execuţia venind după ce bărbatul, în vârstă de 63 de ani, mai fusese condamnat pentru alte şapte crime motivate rasial, el susţinând, însă, că a comis, în total, douăzeci.

Franklin a refuzat să facă o declarație finală și a fost declarat mort la 06:17 ora locală (12:17 GMT), miercuri. Un jurnalist al Agenţiei de Ştiri a declarat că lui Franklin i-au fost administrate cinci grame de fenobarbital şi a durat 10 minute până să fie declarat mort.

Într-un interviu dat ziarului de ştiri Post-Dispatch, publicat luni, Franklin decalarase că a renunţat la convingerile rasiste, realizând că motivaţiile sale se datorau unei educaţii abuzive şi că interacţionând în închisoare cu oameni de culoare, a concluzionat că ,,sunt oameni exact la fel ca noi.”

Apărarea avocaţilor lui Franklin s-a concentrat pe tipurile de injecţii letale pe care statul Missouri le foloseşte în execuţiile sale. Fabricile americane şi cele europene au redus în ultimii ani alimentarea cu substanţe folosite pentru producerea injecţiei letale, în încercarea de  a nu fi considerate părtaşe la execuţii.

Singurul medicament folosit în execuţia lui Franklin a fost fenobarbitalul, un barbituric cu acţiune rapidă care, în doze mari, poate produce moartea. Aceasta a fost prima dată când sedativul respectiv a fost folosit cu acest scop, în statul Missouri.

Statul a fost nevoit sa renunţe la medicamentul folosit anterior, propofol, când a realizat că Uniunea Europeană ar putea emite o interdicţie de export pentru a preveni utilizarea acestuia în injecții letale.

Avocaţii lui Franklin au reuşit o suspendare a execuţiei când au susţinut în faţa tribunalului federal că folosirea medicamentului încalcă prevederile constituţionale care se opun pedepselor cu moartea. Însă suspendarea a fost ridicată de o Curte de Apel şi la mai puţin de oră, soarta lui Franklin a fost hotărâtă.

Dintre cele 32 de state în care este permisă pedeapsa cu moartea, 12 nu au efectuat o execuție de cel puțin cinci ani şi şapte de cel puţin zece ani.

Cele cinci state americane care au efectuat cele mai multe executii din 1976 sunt:

  • Texas: 507
  • Virginia: 110
  • Oklahoma: 106
  • Florida: 81
  • Missouri: 68

Despre PoliticALL

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *