Home / A fost azi în lume / A fost 3 ianuarie în lume – Peste 100 de persoane au fost ucise într-un atac cu bombă din Iran în timpul comemorării decesului generalului Qassem Soleimani, iar Cercetători britanici au anunțat descoperirea unei noi clase de antibiotice
Sursă foto: Reuters

A fost 3 ianuarie în lume – Peste 100 de persoane au fost ucise într-un atac cu bombă din Iran în timpul comemorării decesului generalului Qassem Soleimani, iar Cercetători britanici au anunțat descoperirea unei noi clase de antibiotice

Material realizat de Robert Olteanu și Anastasia Dumitrela Tabacaru

Fostul președinte din Sierra Leone a fost acuzat de organizarea unei tentative de lovituri de stat, informează France 24. Fostul președinte, Ernest Bai Koroma, este acuzat de patru infracțiuni în acest caz, printre care trădare, și două acuzații de adăpostire, declară ministrul de informații Chernor Bah. Pe 26 noiembrie 2023 în statul vest-african au avut loc numeroase atacuri în diferite instituții de forță, incluzând două închisori. În urma atacurilor au decedat 21 de persoane și sute de prizonieri au evadat. Alte 12 persoane au fost acuzate în cazul loviturii de stat, incluzându-l pe bodyguardul lui Koroma, Amadu Koita. Tentativa de lovitură de stat a generat ecouri pe scena internațională, având în vedere numeroasele lovituri din vestul Africii din 2020 până în prezent, în state precum Niger, Mali sau Burkina Faso.

Cercetătorii britanici au anunțat descoperirea unei noi clase de antibiotice eficiente împotriva bacteriilor cu rezistență la medicamente, conform The Guardian. Antibioticul numit Zosurabalpin a fost testat cu succes pe tulpini de bacterii rezistente la carbapenemă (CRAB). Organizația Mondială a Sănătății consideră acești patogeni extrem de periculos, deoarece produc infecții în spitale, în special asupra pacienților aflați în ventilație. Cercetătorul care a dezvoltat medicamentul , Michael Lobritz, a declarat că este pentru prima dată când este descoperit un astfel de antibiotic, care împiedică transportarea unei substanțe în membrana externă a bacteriei. Substanța, lipopolizaharidă, asigură „rezistența bacteriei în condiții dure și evitarea atacurilor sistemului imunitar”, iar netransportarea acesteia duce la neutralizare bacteriei și eliminarea infecției. Este pentru prima dată în ultimii 50 de ani când un astfel de antibiotic este aprobat.

Liderul adjunct al grupării Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis într-o explozie din Beirut în urma unui atac al armatei israeliene, notează BBC. Arouri a fost o figură cheie a aripii armate Hamas și un important punct de legătură între Hamas și grupul Hezbollah. Autoritățile israeliene nu au confirmat sau infirmat decesul acestuia, însă un purtător de cuvânt a numit atacul „o lovitură importantă împotriva conducerii Hamas”. Decesul lui Arouri a fost comunicat de jurnaliștii libanezi, conform cărora acesta a fost ucis într-un atac cu drone în sudul Beirutului, împreună cu alți șase membri Hamas. Drept răspuns, Prim-ministrul Libanului a acuzat oficialii israelieni de încercarea atragerii statului său într-un război regional. Oficialii israelieni au adăugat că nu este un atac împotriva statului libanez.

Peste 100 de persoane au fost ucise într-un atac cu bombă din Iran în timpul comemorării decesului generalului Qassem Soleimani, informează DW. Două bombe au explodat în orașul Kerman din sudul Iranului, unde sute de persoane s-au adunat pentru aniversarea morții lui Soleimani în atacul cu drone american din 2020. Adjunctul guvernatorului provinciei Kerman, Rahman Jalali, a catalogat incidentul drept „un atac terorist”. Liderul suprem al statului, Ayatollahul Khamenei, a declarat după explozii că „această tragedie va primi un răspuns puternic”. Atacul a fost condamnat de numeroși lideri globali, printre care oficiali din Germania, Rusia sau Uniunea Europeană. Până la momentul publicării articolului, niciun grup nu a revendicat atacul, cel mai devastator de pe teritoriul Iranului de la revoluția din 1979.

Conducătorii grupului paramilitar Forțele de Sprijin Rapid (RSF) din Sudan au manifestat dorința de negociere a încetării focului cu armata sudaneză, conform AfricaNews. Declarația a apărut după ce liderul RSF, Mohamed Hamdan Dagalo, a semnat declarația de la Addis Ababa cu coaliția civică Taqaddum din Sudan pentru încetarea conflictului. Dagalo a declarat că „dacă armata sudaneză va veni cu același document, îl va semna imediat”. Acordul respectiv include întoarcere în țară a persoanelor strămutate și crearea de pasaje sigure de transfer pentru civili. Încercări similare pentru oprirea conflictului dintre RSF și armata Sudanului condusă de Abdel Fattah au fost ținute de liderii SUA și Arabiei Saudite, însă negocierile au eșuat pentru protejarea civililor. De la declanșarea sa, războiul civil din Sudan a produs una dintre cele mai mari crize de strămutare de populație din lume.

Sute de prizonieri, atât ruși, cât și ucraineni s-au întors acasă, după aproape doi ani de la începerea războiului, relatează Al Jazeera. Rusia și Ucraina au făcut schimb de sute de prizonieri, în cadrul celei mai numeroase eliberări de la începutul războiului. Ombudsmanul pentru drepturile omului din Ucraina, Dmytro Lubinets, a declarat că 230 de prizonieri ucraineni, inclusiv 6 civili au fost eliberați, marcând ceea ce este al 49-lea schimb între cele două părți. Ministrul apărării rus a afirmat că 248 dintre soldații săi au fost eliberați după complexe negocieri în Emiratele Arabe Unite. Oficialii de la Kiev au spus că acest schimb de prizonieri este primul după cinci luni de stagnare, iar majoritatea soldaților eliberați s-au aflat sub stăpânirea părții adverse încă de la începutul războiului, în 2022.

Elon Musk, fondatorul SpaceX, s-a confruntat cu acuzații de concediere ilegală după o scrisoare ofensatoare trimisă de angajați, relatează The Guardian. Un oficial regional de la Consiliul Național pentru Relații de Muncă (NLRB) a emis o plângere în care susținea că conducerea companiei SpaceX a încălcat drepturile lucrătorilor în temeiul legislației federale a muncii, prin concedierea a 8 angajați. Acuzatorii au declarat faptul că scrisoarea ofensatoare dedicată fondatorului companiei, Elon Musk, avea ca scop condamnarea unor declarații cu tentă sexuală, făcute pe rețele de socializare de către Musk. Autoritățile au afirmat că în lipsa unor măsuri luate de către conducerea companiei, cazul va fi preluat de către un judecător administrativ. O audiere este programată pe 5 martie anul curent, iar în cazul în care NLRB constată că concedierile au încălcat legislația muncii, poate dispune ca lucrătorii să fie reintegrați și să fie plătiți înapoi sau compania se poate confrunta cu sancțiuni mult mai severe.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 21 și 22 decembrie în lume – Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico

Material realizat de Irina Dudu și Miruna Constantinescu   Șoferul care a intrat cu mașina …