Home / Politica si... / Conflict / ANALIZĂ: După o săptămână a armistițiilor eșuate, armata israeliană se retrage din Fâșia Gaza

ANALIZĂ: După o săptămână a armistițiilor eșuate, armata israeliană se retrage din Fâșia Gaza

Gaza-Israel truce takes effect after last-minute rocketsRetragerea trupelor israeliene din Fâșia Gaza și instituirea unui armistițiu de 72 de ore. Acestea sunt  auspiciile sub care debutează o nouă săptămână într-una dintre cele mai tensionate zone ale planetei. În a cincea săptămână de la începutul ofensivei israeliene, există așadar semne că Fâșia Gaza ar putea să-și regăsească liniștea. O liniște relativă și fragilă care este încă departe de acea pace durabilă și necondiționată, cerută de liderii internaționali în fiecare discurs.

Intrarea în vigoare a unui armistițiu de 72 de ore, acceptat deopotrivă de Israel și Hamas a fost urmată, pe 5 august de retragerea forțelor terestre israeliene din Fâșia Gaza. Decizia ca armata statului evreu să se regrupeze dincolo de granițele enclavei palestiniene vine după ce Israelul a anunțat că obiectivul de a distruge tunelurile care leagă Fâșia Gaza de teritoriul său a fost atins. Totuși, forțele de apărare israeliene vor fi menținute în defensivă în afara Fâșiei Gaza, a anunțat, potrivit Reuters, locotenent-colonelul Peter Lerner, avertizând astfel că armata sa nu va ezita să răspundă oricărui nou atac lansat de Hamas.

Convenit prin medierea Egiptului, armistițiul instituit în dimineața zilei de marți ar trebui să dureze trei zile, interval care ar putea permite desfășurarea de negocieri privind o încetare durabilă a ostilităților. Intrarea în vigoare a armistițiului a fost însă precedată de o serie de atacuri. Cu câteva minute înainte de momentul încetării focului, luptătorii palestinieni au lansat rachete în direcția mai multor orașe israeliene. Imediat a venit și reacția Israelului, care  a efectuat raiduri aeriene împotriva unor localități din Fâșia Gaza.

De altfel, toată săptămâna trecută a fost una a armistițiilor eșuate. Atât încetarea unilaterală a focului, timp de patru ore, decretată pe 30 iulie de Israel, cât și armistițiul de trei zile instituit pe 1 august s-au încheiat rapid, cu adevărate băi de sânge. În total, cinci încercări de a impune armistiții durabile au fost sortite eșecului, de la începutul confruntărilor, pe 8 iulie.

Totodată, săptămâna care tocmai s-a încheiat a fost marcată de atacuri asupra unor obiective importante și a unor zone populate din enclava palestiniană. Pe 29 iulie, singura centrală electrică din Fâșia Gaza, care asigură 30% din consumul de energie electrică al regiunii, a fost afectată de un incendiu violent ca urmare a unui bombardament. Iar sediile televiziunii și radioului Hamas, au fost și ele vizate de atacurile armatei israeliene. Atinse de bombardamente au fost și două școli ONU din  tabăra de refugiați Jabaliya și din Rafah.

Aceste atacuri au fost aspru criticate de comunitatea internațională. ”Vreau să se clarifice faptul că localizarea exactă a școlii a fost comunicată de 17 ori autorităților militare israeliene, inclusiv cu câteva ore înainte de atac”, a declarat, potrivit Le Monde, Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, calificând drept ”nejustificată” acțiunea Israelului. Și Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a acuzat Israelul de sfidarea organismelor internaționale în războiul împotriva Hamas, condamnând atacurile repetate asupra unor case, școli, spitale și centre administrate de ONU, din Fâșia Gaza.

Potrivit unui bilanț publicat pe 5 august, 1.867 de palestinieni, majoritatea civili au fost uciși de la începutul ostilităților. Iar Biroul de Coordonare a Afacerilor Umanitare al ONU informează că 485.000 de palestinieni au fost strămutați din cauza conflictului, 170.000 dintre ei refugiindu-se într-unul dintre cele 82 de centre aflate sub administrarea Națiunilor Unite.

De partea israeliană, 64 de soldați și 3 civili au fost uciși, iar 400 de persoane au fost rănite. De pe 8 iulie, când a început ofensiva în  Fâșia Gaza, armata israeliană a efectuat 4.686 bombardamente în enclava palestiniană. În același timp, 2.560 de rachete și tiruri de mortiere au fost lansate de Hamas în direcția statului evreu, 556 dintre acestea fiind interceptate de sistemul de apărare antirachetă Iron Dome.

Pe lângă numărul mare de victime, confruntările israeliano-palestiniene din ultima lună au produs pierderi și din punct de vedere economic. Potrivit unor estimări, prezentate de Reuters, Israelul a pierdut sute de milioane de dolari prin perturbarea activităților din turism și din alte domenii, iar Gaza ar avea nevoie de 6 miliarde de dolari pentru refacerea infrastructurii distruse.

 

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *