Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Violenţa protestelor din Thailanda determină armata să ceară soluţionarea crizei

Violenţa protestelor din Thailanda determină armata să ceară soluţionarea crizei

Douazeci și opt de persoane au fost rănite, dintre care șapte grav, în urma exploziilor de duminică din timpul unui protest anti-guvernamental, în capitala Thailandei, Bangkok. Aceasta este cel mai recent act violent din cadrul unei crize politice care ca divizat țara și ce amenință economia thailandeză, informează Reuters.

Explozia vine la o zi după ce armata a cerut ambelor parți să ajungă la un acord după mai mult de două luni de dispute, în timpul cărora protestatarii au încercat să înlăture guvernul condus de prim-ministrul Yingluck Shinawatra.

“28 de răniti au rezultat in urma exploziei de la Monumentul Victoriei”, a declarat Suphan Srithamma, directorul secției de urgență a principalului spital din Bangkok. “Dintre aceştia, 7 au fost răniti grav”.

Martorii afirmă că au auzit două explozii. Vineri seară, un barbat o fost ucis și alti 35 de protestatari au fost răniți în urma unei grenade care a explodat în capitală. În urma acesteia, numărul morților a ajuns la 9 din luna noiembrie, de la începutul protestelor.

Conflictul dintre clasa de mijloc din Bangkok și miscarea regalistă împotriva săracilor, durează de opt ani. Protestatarii îl acuză pe fostul premier Thaksin Shinawatra de nepotism și corupție, și doresc să pună capăt influența politică a familiei sale prin boicotarea aranjementelor pre-electorale, precum și prin reforme politice.

Liderul protestatarilor, Suthep Thaugsuban, a petrecut ziua de duminică organizând mii de oameni în marșul desfășuat în Bangkok în scopul demisiei lui Yingluck. Ministrul și sora acestuia sunt acuzați de corupție. În urma demisiei sale, se va stabili un “consiliu al cetățenilor” cu scopul de a realiza reforme ample.

Cu toate acestea, există semene că protestele împotriva guvernului ar putea lua sfârsit în curând. Executivul a permis protestatarilor să preia clădiri importante fără a opune rezistență, și, mai ales, până acum armata nu a fost convocată.

Cel mai recent protest a fost si cel mai mare de când demonstranții pro-Thaksin au asediat Bangkok-ul, în aprilie-mai 2010. Mișcarea s-a încheiat cu o intervenție militară în urma căreia 90 de personane, majoritatea protestatari, au fost omorâți. Protestatarii “cămășilor roșii” pro-guvern nu au intrat în Bangkok de aceasta dată, eliminând riscul de conflicte dintre cele două tabere adverse.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *