Home / Politica si... / Conflict / Drumul Egiptului spre democraţie, ameninţat de înmulţirea atentatelor

Drumul Egiptului spre democraţie, ameninţat de înmulţirea atentatelor

Broadcast_of_the_revolutionCinci persoane au fost rănite în urma exploziei unei bombe lângă un autobuz din capitala egipteană, potrivit ministerului Sănătății de la Cairo, citat de BBC. Continuând seria atentatelor din ultima perioadă, acest atac nu face decât să adâncească și mai mult diviziunile din sânul societății egiptene, despre care specialiștii spun că sunt cele mai profunde din istoria modernă a celei mai populate țări arabe.

Explozia, care s-a petrecut pe o stradă intens populată din cartierul Nasr City, din nordul capitalei egiptene, are loc la doar două zile de la un atentat sinucigaș produs la o secție de poliție din orașul Mansoura, în urma căruia 16 persoane au fost ucise, iar peste 100 rănite, potrivit BBC News. Atentatul de la începutul săptămânii a fost revendicat de grupul jihadist Ansar Bayt al-Maqdis din peninsula Sinai, care în ultimele luni și-a intensificat atacurile asupra obiectivelor guvernamentale, încercând chiar să-l asasineze pe ministrul de Interne, în luna septembrie. ”Incidentul arată că gruparea care operează în Mansoura este foarte organizată, bine echipată și capabilă. Acest lucru scoate în evidență dificultatea apariție unui compromis între guvern și grupurile islamiste.”, explică Mustapha Kamel Al-Sayid, profesor de științe politice la Universitatea din Cairo, potrivit Reuters.

Ca urmare a atentatului sinucigaș, guvernul condus de Hazem el-Beblawi a inclus în mod oficial gruparea Fraților Musulmani, împreună cu aripa sa politică reprezentată de Partidul Libertății și Justiției, în rândul organizațiilor teroriste. Astfel, membrilor grupării, din care face parte și fostul președinte egiptean Mohamed Morsi, li se interzice organizarea de manifestații. În plus, conform legii terorismului, adoptată în 1992 și care prevede sancțiuni dure, mergând până la pedeapsa cu moartea, acum orice membru al Frăției va putea fi urmărit în justiție pentru apartenență la o grupare teroristă. Guvernul a decis să ”pedepsească potrivit legii pe orice persoană care aparține acestui grup”, a declarat vice-premierul Hossam Eissa, citat de Le Monde.

Potrivit analiștilor, atentatele tot mai frecvente din ultima perioadă ar putea avea drept consecință creșterea șanselor ca generalul Abdel Fattah al-Sisi, actualul șef al armatei egiptene, să câștige alegerile prezidențiale din 2014. Al-Sisi, care a condus înlăturarea de la putere a președintelui Mohamed Morsi, nu s-ar fi hotărât încă dacă va candida, fiind conștient de numeroasele probleme cu care se va confrunta noul șef de stat, a afirmat o sursă din cadrul armatei, citată de Reuters.

Totuși, comentatorii sunt de părere că în contextul sporirii violențelor din Egipt, este puțin probabil ca altcineva să beneficieze de suficientă încredere astfel încât să preia conducerea țării. ”Cu cât situația se degradează, cu atât scad șansele ca un candidat civil să fie considerat capabil să gestioneze problema”, afirmă pentru Reuters, Michael Wahid Hanna, expert în securitate internaționlă, de la Century Foundation, un think-tank din New York.

Potrivit estimărilor, de la înlăturarea de la putere a lui Mohamed Morsi, pe 3 iulie, peste 1.500 de egipteni au fost uciși, cei mai mulți dintre aceștia fiind susținători ai președintelui destituit.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *